![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Może moja trójka się mści za przemalowanie :vis: |
Skoro zamontowałeś regler od 600tki to im mniejsze dasz obciążenie tym się bardzie będzie grzał i tym szybciej zdechnie. Bo on nie steruje wzbudzeniem alternatora jak w automobilu tylko - w przypadku nadmiaru napięcia - puszcza je przez siebie (zwiera) do masy. Jedyna zaleta takiego reglera to jaśniejsze światła, ale kosztem silniejszego gazowania aku (ja dolewam wody destylowanej co kilka miesięcy).
Z forum TPC wiadomo, że prostym i tanim wyjście jest wymiana na regler od TA 650. |
Jeszcze pomysł dorzucę kolegi mojego... miał podobnie w Hoindzie VFR 750 i winne były kable świateł - zestarzały się.... puścił nowe kable bezpośrednio do lamp przez przekaźnik a stare kable tylko dają zasilanie na przekaźnik po przełączeniu włącznika świateł... objawy ustąpiły...
|
Widmo, spróbuj tak jak Mallory pisze. Pisałem o tym pare postów wyżej. To 20 minut roboty. Byle grubszy, nie zmęczony zyciem, a najlepiej nowy przewod od aku do przekaznika swiateł podłącz
|
O!!! To są mądre głosy:oldman: Już jedną tak zdiagnozowałem.
Przewód ten działa jak rezystor i nie mając obciążenia regler dostaje furii. Ale sprzęgła nie wymieniaj!!!:haha2: |
Cytat:
Można udać się gdzieś do warsztatu samochodowego - mają najczęściej dużo kabli ze starych instalacji (przynajmniej u mnie w sąsiedztwie tak jest) ... łatwo wybrać odpowiedni. Cytat:
A co do sprzęgła - jak już będzie tak blisko... to warto wynmienić:):) |
Miałem to samo Mallory co Twój kolega. Puściłem nowy kabel 2,5mm w miedzi od baterii do przekaznik mijania i spokój.
|
Dzięki za podpowiedzi. Nowe grubsze przewody na pewno nie zaszkodzą .
Jeszcze pytanie do bardziej doświadczonych - gdzie trójka ma ten przekaźnik od świateł ?? |
Nie tyle nie zaszkodzą, co najpewniej są lekarstwem. Macaj lapami przekazniki jak bedziesz zapalał światła. Jak poczujesz tykanie w przekaźniku to będzie właśnie ten. Przekaźniki na logike powinny być blisko lamp
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46. |