Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Zbyt duże napięcie ładowania. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=26349)

Kazmir 11.06.2018 22:55

Cytat:

Może jedynym i słusznym wyjściem jest zamontować jakieś ledowe, mniej prądożerne świecidełka
Jesteś w błędzie! Będzie jeszcze gorzej. Nie słuchasz tu dobrych głosów:(

Widmo80 11.06.2018 23:05

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 585859)
Jesteś w błędzie! Będzie jeszcze gorzej. Nie słuchasz tu dobrych głosów:(

Nie mam już pomysłów co może być nie tak. Regulator sprawny podłączyłem( taki bez kabelka do kompensacji) i dale lipa , inne aku i dalej lipa.
Może moja trójka się mści za przemalowanie :vis:

Adampio 12.06.2018 00:04

Skoro zamontowałeś regler od 600tki to im mniejsze dasz obciążenie tym się bardzie będzie grzał i tym szybciej zdechnie. Bo on nie steruje wzbudzeniem alternatora jak w automobilu tylko - w przypadku nadmiaru napięcia - puszcza je przez siebie (zwiera) do masy. Jedyna zaleta takiego reglera to jaśniejsze światła, ale kosztem silniejszego gazowania aku (ja dolewam wody destylowanej co kilka miesięcy).
Z forum TPC wiadomo, że prostym i tanim wyjście jest wymiana na regler od TA 650.

Mallory 12.06.2018 10:12

Jeszcze pomysł dorzucę kolegi mojego... miał podobnie w Hoindzie VFR 750 i winne były kable świateł - zestarzały się.... puścił nowe kable bezpośrednio do lamp przez przekaźnik a stare kable tylko dają zasilanie na przekaźnik po przełączeniu włącznika świateł... objawy ustąpiły...

dawid8210 12.06.2018 10:36

Widmo, spróbuj tak jak Mallory pisze. Pisałem o tym pare postów wyżej. To 20 minut roboty. Byle grubszy, nie zmęczony zyciem, a najlepiej nowy przewod od aku do przekaznika swiateł podłącz

Kazmir 12.06.2018 10:57

O!!! To są mądre głosy:oldman: Już jedną tak zdiagnozowałem.
Przewód ten działa jak rezystor i nie mając obciążenia regler dostaje furii.
Ale sprzęgła nie wymieniaj!!!:haha2:

Mallory 12.06.2018 11:12

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 585891)
Byle grubszy, nie zmęczony zyciem, a..

Dawid: dokładnie.
Można udać się gdzieś do warsztatu samochodowego - mają najczęściej dużo kabli ze starych instalacji (przynajmniej u mnie w sąsiedztwie tak jest) ... łatwo wybrać odpowiedni.

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 585899)
O!!! To są mądre głosy:oldman: Już jedną tak zdiagnozowałem.
Przewód ten działa jak rezystor i nie mając obciążenia regler dostaje furii.
Ale sprzęgła nie wymieniaj!!!:haha2:

Kazmir - uściślijmy - stary kabel działa jak rezystor... bardziej.
A co do sprzęgła - jak już będzie tak blisko... to warto wynmienić:):)

dawid8210 12.06.2018 11:18

Miałem to samo Mallory co Twój kolega. Puściłem nowy kabel 2,5mm w miedzi od baterii do przekaznik mijania i spokój.

Widmo80 12.06.2018 15:34

Dzięki za podpowiedzi. Nowe grubsze przewody na pewno nie zaszkodzą .
Jeszcze pytanie do bardziej doświadczonych - gdzie trójka ma ten przekaźnik od świateł ??

dawid8210 12.06.2018 15:46

Nie tyle nie zaszkodzą, co najpewniej są lekarstwem. Macaj lapami przekazniki jak bedziesz zapalał światła. Jak poczujesz tykanie w przekaźniku to będzie właśnie ten. Przekaźniki na logike powinny być blisko lamp

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.