Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Regulacja zaworów (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33)

Dzieju 11.09.2010 21:09

Cytat:

Napisał wieczny (Post 131966)
Nominalne fabryczne 11.4atm? Skąd masz tę informację? Ile powinno być dla RD04? Haynes podaje 11-15atm i jakoś nie chce mi się wierzyć.

Poprawka dla 03 - 11.28 dla 04 i 07 - 10.4
Stopień sprężania x współczynnik.
Oczywiście ciśnienia mogą być większe a te są wyjściowe nominalne.
Wartości poniżej świadczą o zużyciu silnika ( nieżaleznie czy to cylindry czy zawory).

Bonjour 11.09.2010 22:43

Cytat:

Napisał wieczny (Post 131954)
Jak ciśnienie wzrośnie nieznacznie to znaczy, że raczej kompresja ucieka głowicą. Jak wzrośnie o 2 bary to faktycznie gorzej jest z pierścieniami. Natomiast mogę powiedzieć, że życie tak się potoczyło że miałem okazję obcować z 3-4 silnikami od TA/AT i tam najpierw padały głowice (w sensie uszczelniacze zaworowe i nadpalone zawory).

Eee coś naciągana ta teoria. Jak nalany na denko tłoka zimny lepki olej miałby się dostać na grzybki i gniazda zaworowe. obroty wału na rozruszniku są za małe żeby stworzyć mgłę olejową,która mogłaby się tam dostać i doszczelnić połączenie. I to jest chyba istota próby olejowej.

Dzieju 11.09.2010 23:38

olej wstrzyknięty do cylindra uszczelnia tylko pierścienie

bouli 12.09.2010 07:53

Cytat:

Napisał wieczny (Post 131931)
Jedni zrobią zawory przez okienka rewizyjne bez ściągania gaźników a drudzy będą musieli zdjąć całe pokrywy zaworów. To zależy od umiejętności manualnych i zwinności dłoni.

Przednią chłodnicę z prawej strony trzeba odkręcić i odgiąć o 90 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara żeby uzyskać dobry dostęp do okienka rewizyjnego.

Nie mam pojęcia jak wygląda klucz do regulacji luzu zaworowego w Maluchu. Robię szczelinomierzem, kombinerkami i kluczem oczkowym 10. No i potrzebuję do tego trochę paznokci, jak wiem że czeka mnie regulacja luzu to nie obcinam ich przez 2 tygodnie po prostu.
;)

Dzięki wieczny za odp. Klucz do regulacji zaworów PF 126p nie bedzie pasował bo jak na zdjeciach przyglądnąłem się koncówki śrób w AT są kwadratowe a nie prostokątne jak w maluchu, chyba, że się ten klucz da jakoś przerobić.

rambo 12.09.2010 11:40

używam do tego klucza od szprych rowerowych

daniel_87 12.09.2010 12:36

a ja uzywam palcow, szczypiec i klucza 10 nie lepiej nie kombinowac?

wieczny 13.09.2010 01:01

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 131976)
Stopień sprężania x współczynnik.

Chodzi o współczynnik o wartości 1,2-1,3 dla silników ZI?

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 132009)
olej wstrzyknięty do cylindra uszczelnia tylko pierścienie

To tylko częściowo prawda. Zbyt duża ilość oleju zalepi również zawory.

matata 13.09.2010 11:46

Mam pytanie : czy po zdjęciu pokryw zaworowych można zakładać starą uszczelkę czy trzeba zaopatrzyć się wcześniej w nówkę?? Bo jak przypuszczam jest tam jakaś uszczelka??

podos 13.09.2010 12:04

Wypadałoby, jesli są stare i np ciekły. Ja sie nie zdecydujesz - posmaruj cienko silikonem.

Dzieju 13.09.2010 15:08

Cytat:

Napisał wieczny (Post 132150)
Chodzi o współczynnik o wartości 1,2-1,3 dla silników ZI?

To tylko częściowo prawda. Zbyt duża ilość oleju zalepi również zawory.

To ten współczynnik.
Żeby zakleić olejem zwory to trzeba by ,jak wspomniałeś, wlać go dużo, ( a i to było by dość umowne zaklejanie) a tymczasem leje się tylko ok 3cm3.
wiadomo że jak napompujemy jakiegoś bardzo gęstego oleju to i ze 3 atm podniesiemy ciśnienie , ale to nie o to chodzi w tym pomiarze.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:35.