![]() |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Stary rower , który kończy się gdzieś na pustyni , parę lat na przemierzenie afryki z północy na południe i z południa na północ . Czekam na książkę |
Polecam "Samsarę" i "Gorączkę" Tomasza Michniewicza
|
poniewaz bardzo mi sie podobaja Zapiski oficera Armii Czerwonej, ktore tutaj znalezlem podziele sie swoimi ksiazkami, ktore czytalem po podrozy lub w trakcie:
Balkany: 1. jakbys kamien jadla - Tochman 2. Oni nie skrzywdzili by nawet muchy - Drakulic 3. Balkanskie upiory - Kaplan 4. Pocztowki z grobu - Suljagic Kaukaz 1. Planeta Kaukaz - Gorecki 2. Dobre miejsce do umierania - Jagielski 3. Wieze z kamienia - Jagielski 4. Toast za przodkow - Gorecki |
Polecam !
http://agaczyta.blox.pl/2011/07/Moj-...#axzz1gDERAK1D
Polecam , super książka opisująca wyprawę motocyklową do Chin z 1934r. |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Tiziano Terzani - "Powiedział mi wróżbita"
Załącznik 27805 "Tiziano Terzani - wybitny, światowej klasy reportażysta - ostrzeżony w Hongkongu przez wróżbitę, że nadejdzie rok, gdy latanie samolotem będzie dla niego śmiertelnym zagrożeniem, postanowił przemieszczać się tradycyjnie, jak dawni podróżnicy. Powiedział później: "Decyzja okazała się znakomita, a rok 1993 - jednym z najbardziej niezwykłych. Przepowiedziano mi śmierć, a tymczasem odżyłem". Pieszo, łodzią, autobusem, samochodem i pociągiem odwiedził Birmę, Tajlandię, Laos, Kambodżę, Wietnam, Chiny, Mongolię, Indonezję, Singapur i Malezję. Wszędzie szukał kontaktów z wróżbitami, jasnowidzami i szamanami, co sprawiło, że z coraz większym zrozumieniem i szacunkiem odnosił się do dawnych zwyczajów i przekonań, dziś zagrożonych przez agresywne formy zachodniej nowoczesności. " Ps. Ola, dzięki za polecenie :) |
A to przepraszam. Dziękuje Ola.
Czytam ją właśnie, jestem pod wrażeniem i chciałem się z Wami podzielić, dlatego tak wyszło. To można usunąć mój wpis. |
Cytat:
Ja byłam oczarowana stylem w jakim Bujakowska przedstawiła tę podróż i zupełnie nowy, egzotyczny dla siebie świat. Dla mnie jedna z fajniej napisanych książek, językiem takim, jaki baaaardzo rzadko się spotyka w dzisiejszej literaturze podróżniczej (a szkoda). |
1 Załącznik(ów)
Grieve Guy, Zew Natury. Moja Ucieczka na Alaskę.
Załącznik 27973 Niedawno przeczytałem i stwierdzam, że to pierwsza od 2-3 lat książka, która mną poruszyła. Samotna wyprawa na Alaskę, której celem jest przetrwanie tam zimy. Koleś opisuje wszystko od początku, od momentu, gdy miał dosyć życia w mieście i codziennego wypalania się w niedającej satysfakcji pracy. Szukał kontaktu z przyrodą i z samym sobą, a dodatkową znalazł prawdziwą, szorstką, męską przyjaźń. Szczerze polecam. Przed chwilą znalazłem jeszcze filmik o nim, który niekoniecznie zachęca do przeczytania książki, ale znając z książki historię Guya, można się wzruszyć. |
Cytat:
ze swojej strony polecam Terzaniego - wszystko - co jedna to lepsza i czytać można w dowolnej kolejności. Kiepska jest też "Australia" Michalika - pewnie gdybym ją przeczytał przed pobytem w tym kraju to bym go ominął szerokim łukiem - jako taki "tylko dla orłów" - jako, że nie wiedziałem że jest tak "przechlapane" to sporo miejsc opisanych w książce objechałem z rodziną w kamperze... Z czystym sumieniem polecę za to książki Robba Maciąga o podróżowaniu na rowerze. "Rowerem w stronę Indii" bardzo fajnie się czyta i naprawdę można wczuć się w klimat. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:39. |