Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Intruz, virago czy shadow?? Jakiego choppera wybrać?? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9801)

Marcin-BB 07.07.2011 00:33

Cytat:

Napisał Lepi (Post 186256)
Pozwolę się nie zgodzić. To czy denko tłoka jest chlodzone olejem czy nie ma nic wspólnego z tym czy silnik posiada wodne chłodzenie czy nie. A "olejak" swego czasu czesto musial stawac na błędowskiej zeby ostygnąć. Do turystyki moze byc, do wyczynu olejak odpada.

To wątek o chopperach, więc dajcie spokój z tym wyczynem i jeżdżeniem po Błędowskiej. Zjazd z asfaltu raczej nie wchodzi w rachubę i chodziło mi raczej o jakieś typowe wady konstrukcyjne poszczególnych modeli niż o ekstremalne testy silników!:D
Tak czy owak dziękuję za wszelkie sugestie i porady bo sporo się dowiedziałem!:)

JareG 07.07.2011 11:55

Cytat:

Napisał kulka (Post 186215)
silniki olejaki wlasnie dzieki olejowemu chlodzeniu nie grzaly sie :)
temp pracy oleju jako czynnika chlodzacego to 140*C
wydawalo ci sie ze sie grzeje a on poprostu goracy byl :)

To, ze wtedy* biegi mi zanikaly tez mi sie wydawalo.. :D:D (oleum Motul 10w40)

* ale jak juz pisalem dzialo sie to w jednej konkretnej sytuacji - po szybkiej jezdzie wjazd w korek, i wlasciwie zatrzymanie maszynerii.. przy normalnym jezdzeniu problemu z olejakiem faktycznie nie bylo

tomekv4 08.07.2011 23:49

Przy budżecie 10-12 tys ja bym szukał virago 750. Prowadzi się o wiele lepiej od intruza 800 (intruz 1400 nie ima sie żadnych kategorii oceny prowadzenia on po prostu nie skreca). virago 750 to bardzo wygodny turysta w porównaniu z większościa czoperów (w niektórych katalogach był nawet umieszczony w rubryce turystyczny a nie czoper). Czasami potrafi sie rozleciec skrzynia biegów ale trzeba trafić wyjątkowo zajechany egzemplarz).

tomekc 09.07.2011 00:22

No to ja nie z czoperowej beczki ale moze by tak yamahe v-max?????

siwy 09.07.2011 23:59

v-max to sprzęt dla majsterkowicza z grubym portfelem. robi wrażenie wyglądem, mocą i dźwiękiem ale o dynamicznym lataniu po zakrętach trzeba zapomnieć. Można się do tego przyzwyczaić ale żeby one były tańsze i się tak nie psuły. Mowa oczywiscie o starym v-maxie a nie tym najnowszym.

Ascona 10.07.2011 04:07

Cytat:

Napisał tomekv4 (Post 186626)
Przybudzecie 10-12 tys ja bym szukał virago 750.

Dobrze prawisz Kolego! W pełni popieram Twoje zdanie. Mam takową w garażu (obok AT oczywiście :at: ). Świetny sprzęt, awarie się go nie imają, wygląd jak na mój gust też robi swoje :drif: . Kupiłem ją za namową kolegi bo cena była niezwykle zachęcająca :umowa: . Po dopieszczeniu detali miała iść "do żyda" ale jakoś nie chcę się jej pozbywać (co oczywiście budzi wiele kontrowersji u żony :D )
A dwa puste wydechy ryczą równie miło jak przelotowy Arrow bez dB killera w AT :rules:

tomekc 10.07.2011 19:44

Cytat:

Napisał siwy (Post 186702)
v-max to sprzęt dla majsterkowicza z grubym portfelem. robi wrażenie wyglądem, mocą i dźwiękiem ale o dynamicznym lataniu po zakrętach trzeba zapomnieć. Można się do tego przyzwyczaić ale żeby one były tańsze i się tak nie psuły. Mowa oczywiscie o starym v-maxie a nie tym najnowszym.

Choppery sie generalnie do dynamicznej jazdy tez nie nadaja, vmax za to zloi kazdemu chromowanemu cacku dupe czy to na prostej czy w winklu lub dohamowaniu. Szwagier pomyka na max-ie od 4 lat, robil tylko sprzeglo rozrysznika oraz regularne serwisy

siwy 10.07.2011 21:57

Mój szwagier też pomykał kilka lat i przez ten czas robił w niej dużo, ja bym stracił cierpliwosć i sprzedał jak bym musiał tyle grzebać przy sprzęcie. Ale jazda nim była przyjemna, wybaczyć można fakt że podwozie nie wyrabia w zakrętach przy mocniejszym odkręceniu i próbie skorzystania z tych 145 KM.

tomekc 10.07.2011 23:43

Bezpieczniejsza jest wersja okastrowana do 100km, i tak zuzycie paliwa nie jest akceptowalne

mario33 11.07.2011 02:40

Jeżdziłem kilka lat hondą shadow obok innych sprzętów. silnik hondy jest nie do zajechania ! ale to już pewnie wiecie ...

motocykl niezwykle trwały, w miarę nowoczesny, ani virago, ani intruz tego nie dadzą. silnik nie jest wysilony a hamulce jak na choppera zupełnie niezłe. walenia się w zakręt (jak np. u marudera suzuki) nie zobserwowałem.

Konstrukcja jest prosta - żadnych komputerów - można to objąć w przydomowym garażu.

bardzo polecam. w razie potrzeby można skorzystać z bardzo prężnego forum hondy shadow.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:54.