![]() |
Przepraszam ze nie do konca w temacie,ale...Czy na odlewane aluminiowe felgi z wentylem w nich,moge zalozyc kostki jak E07,TKC czy czy inne tego typu opony?
|
Nie ma to zadnego znaczenia czy felga jest odlewana czy skrecana. Najwyżej wytniesz wętyl i wsadzisz dętkę :)
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Dzieki,nie bylem pewny.
|
Nic nie trzeba wycinac. Wszystkie te opony występują w wersji TL.
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
A ja dzisiaj byem u mojego lokalnego dealera Hondy i nowy model NAT (2018 nie ATAS) nie ma już Dunlopów tylko Bridgestone Battlax Adventure A41. A ATAS DCT, który był do testów miał z kolei dotychczasowe Dunlopy D610
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...be83aa38bf.jpg |
Swietne opony.bylem pod wrazeniem co potrafia na asfalcie zarowno suchym jak i mokrym. W terenie tez spokojnie dawały sibie rade
|
Cytat:
|
W zeszlym tygodniu wrocilismy z Portugalii w ktorej wypozyczylismy NAT.Jedna byla z 2018 wlasnie z tymi oponami.Zrobilismy 2300km,po suchym,5 dni w deszczu,blocie i gorskich kamolach.Wszedzie ta opona zachowywala sie wiecej niz dobrze.Ja mialem (nie)przyjemnosc zrobic ta trase jeszcze na D610...tragedia na czarnym.Brigestone polecam z czystym sumieniem.Oczywiscie nie w piach :lol8:
|
Jakie polecicie opony raczej wyłącznie na asfalt?
Liczy się dla mnie dlugi przebieg, nie będę schodzil na kolano. Byloby fajnie, żeby ta opona dala rade przejechać ponad 15k km. |
Ja kierujac sie wlasnie takimi zalozeniami wybralem Metzelery Tourance Next.Dzisiaj....chyba wolalbym mniejszyprzebieg a najlepsza trakcje na mokrym.Wzialbym Pirelli Scorpion Trial 2.Nie zeby Nexty byly zle ale ..
|
1 Załącznik(ów)
Pomyslcie tez o continental trail attack 2, wlasnie wykanczam taka z 2014 r i mimo wieku jest mega przyczepna,
Załącznik 79888 |
Jak Ci zależy głownie na przebiegu to na fabrycznych spokojnie zrobić 20tyś.
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31493 |
Cytat:
http://www.motocykl-online.pl/...o-t...enduro,10222,1 Pozdrowienia, D Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
Hey. Szykuje mi sie wypad na Bałkany, potrzebuje dobre oponki co trzymają na czarnym/mokrym na tamtejszych drogach. Macie już swoje sprawdzone?
|
Cytat:
|
Ja zamawiam Trial 2. Miałem attacki w KTM też były zajebiste.
|
Opony do NAT
Potwierdzam słowa Dubela. Miałem trial attacki i są lepsze od next’ów. Nie aby 2x lepsze, ale lepsze są. Na mokrym w zasadzie nie trzeba było jakoś zwalniać.
Btw, Ktoś pytał o Bałkany. Tam jest czasem o tyle trudniej, że do mieszanki asfaltowej sypią kamyki wapienne (to widać na starszych nawierzchniach), co powoduje po lub przy deszczu lodowisko. Nawet na butach, więc jak widać taką białawą i mokrą drogę, warto profilaktycznie spokojniej do zakrętów podchodzić. |
Mialem CTA Roksterze 1150 i 1190.Bardzo dobre na suchym i mokrym.Ale co mowia testy nie wytrzymuja duzych przebiegow jak Metzelery a yelopowi o to przeciez chodzilo.Moze sie myle...
|
Cytat:
|
No to mowcie, ile wytrzymają te oryginalne dunlopy, bo mnie czeka za kilka tygodni serwis po 12k km i nie wiem, czy zlecac tez wymiane opon. A musze wszystko zaklepać już niebawem ;-)
|
Cytat:
|
Cytat:
W Chorwacji w temperaturach powyżej 30°C sprawowały się wyśmienicie - pozamykałem je z dwóch stron, z pasażerem i kuframi. Prawie się topiły. Przyczepność nawet na tamtych asfaltach ze śliskimi (chyba) wapiennymi kamyczkami super! U Makaronów złapała mnie ulewa z gradobiciem i temperatura spadła poniżej 20°C - trakcja walczyła o przyczepność, a ja o życie. Puenta: Opony same w sobie nie są złe, pokusiłbym się o stwierdzenie, że dość dobre. Jednak muszą być spełnione podstawowe warunki - ciepło (powyżej 20°C), nie mokro, żadnej kostki (nawierzchnia). Nawet w terenie (o dziwo) sobie dość dobrze radzą. Myku w Portugalii na asfaltach (mieliśmy deszcze) błagał o wolne tempo, a w terenie zapierdzielał jak dziki, zdziwiony dobrą trakcją. Sam zaobserwowałem (jadąc za nim) jak opona wyrzuca kamyki spod siebie, jak bieżnik wgryza się w teren. Wnioski niech każdy wyciągnie sam. |
Fabryczne Dunlopy nie działają poprawnie i nie ma tutaj co doszukiwać się innych wniosków. Opona która działa na suchym przyczepnym asfalcie a na mokrym powoduje gęsią skórkę na plecach nie jest dobra. Wszak deszcz czy spadek temperatury to nie są zjawiska incydentalne. O jakim terenie mówisz? Suchy, płaski szuter? Ja pod lekkie wzniesienie na zroszonej trawie nie byłem w stanie podjechać. Śmieć i tyle. Ja nawet nie próbuję tego sprzedać bo sumienie mi nie pozwala narażać potencjalnego nabywcę na niebezpieczeństwo.
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
|
Zobacz gdzie jest produkowane. Ciekawe ile km zrobisz.
|
Cytat:
Sent from my G8441 using Tapatalk |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Tył za to jest dla mnie idealny. Asfalt suchy mokry na poziomie tkc 80, piasek bajka, błoto jak e-09, trwałość będzie rekordowa. Sent from my G8441 using Tapatalk |
Ja dzisiaj wracając z serwisu pogoniłem NATkę po Autobahnie i na blacie wskoczyło 220km/h :eek:
Był dość spory wiatr, więc nie wiem czy to przez opony czy przez ten wiatr trochę nosiło motorem. Myślę, że to przez wiatr, bo nie było to cały czas. |
Moje doświadczenia co do turbulencji na autostradzie wskazują, że sporo z nich jest generowane przez samochody jadące przed Tobą (najgorsze są SUV-y i małe vany). Ale przy 220 to raczej za nikim nie jechałeś...
|
Zgadza się, ale na prawym pasie co chwilę była ciężarówka, więc gdybam, że może dlatego.
|
Czyli jestes przygotowamy na sobotni off :lol8::lol8::lol8:
|
Cytat:
|
Cytat:
''coś'' jest nie tak. |
Panowie nową Pirelli STR dość szybko znika po 2000 km widać zużycie mam nadzieję że zrobię chociaż 8 000 km ☹
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
Jak zrobisz 8 to będzie zajebiście dla tej opony.
|
Wszystko zależy od max. prędkości i obciążenia, mam karoo 3, nalotem 7000 i jeszcze na 1-2 tysi starczy.
A jak sobie chwalisz te str? Bo albo one albo karoo str planuję |
Cytat:
A kto ma STR to proszę, żeby się wypowiedział czy jemu też huczą opony czy mechanik mi coś zyebau? :confused:;) |
Jakby co to w Lizbonie sa prawie nowe D610 :D
|
Cytat:
Novy jak te str zachowują się przy większych prędkościach? mam wrażenie ze ten bieżnik w karoo str jest jakby mnie odstający na bokach (lepszy na winklach) |
Cytat:
|
Dokładnie o to przedmuchanie mi chodzi.
Na tkc 70 od powiedzmy 160 zaczyna się lekkie pływanie. Końcówka kiery lekko się buja w nadgarstku. Mam wrażenie ze zaraz złapie shimmy. Można pociągnąć na maksa, ale nie jest to komfortowa jazda. Czyli na tkc 70 można jechać krajoznawczo do 160 km/h. Czy masz jakieś odczucia do str. Czy w jakimś zakresie prędkości, tych wyższych (od 160) miałeś jakiekolwiek wrażenie pływania. Czy po prostu opona przyssana jak zwykła i do końca przyspieszałeś bez żadnej różnicy. Wiadomo,ze jak potrzebuję do szybszego przelotu to powinienem brać tial 2 (nie ważne czy conti czy pirelke), ale jakby taka str albo karoo str zachowywała się lepiej(pewniej) od tkc 70 to bym brał. |
Na pewno TKC70? A nie przypadkiem 80? Na 70tce takie wrazenia shimmy przy tych predkosciach az nie do uwierzenia...
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Rene - przetestuj jazdę, żeby nie było innych pojazdów przed ani obok Ciebie. Tak jak pisał Radarman - Afrę nosi w sposób trudno tłumaczalny, gdy trafisz na 'tunel' za jakimś pojazdem. Też to już jakiś czas temu zauważyłem.
I co do takich prędkości i zachowania się moto moja opinia nie będzie miarodajna, gdyż tak szybko Afrą jechałem dopiero drugi raz. To prędkości nie dla mnie. A i moto nie do końca do takiego gonienia przeznaczone. No i na TKC też nie miałem okazji jechać, więc nie mam odniesienia. |
Cytat:
Poszukaj wcześniej na forum moje doświadczenia z TKC70. Od przebiegu kilku tys km zaczęło mi się pojawiać coraz solidniejsze shimmy. Problemem jest ząbkowanie przedniej opony. U mnie było już od prędkości 140. |
Mój brat i Tata mieli to samo na motozach. Od około 140.
|
Panowie (i Panie :)), nie zganiajmy wszystkiego na opony. Winą może być ustawienie zawieszenia, szczególnie tyłu jeśli kierownik jest dość ciężką osobą.
Znany temat na zagranicznych forach: http://www.africatwinforum.com/forum...le-anyone.html http://www.africatwinforum.com/forum...uspension.html http://www.africatwinforum.com/forum...stability.html |
Cytat:
I tak potwierdzam. Kilka razy spotkałem się z taka opinią, również na zagranicznych forach. Oczywiście może być wiele przyczyn, nie tylko zawias, kiedyś w innym moto to była kwestia szyby, była przykręcana do kiery i pod nieodpowiednim kontem generowała nacisk na nią - efekt bujanie. Ale co do tkc 70, tak jak napisałem wyżej spotkałem się z wieloma opiniami, że ma tendencje do shimmy, zaczyna bujać przy większych prędkościach. Stąd pytanie o rally str - ale jak się bujnąłeś do 2,0 bez wielkiego halo - to wniosek dla mnie że zachowuje się ok. Ja nie mam żadnych problemów przy mijaniu czy wyprzedzaniu obok tirów, jazdy w tunelu i dalej wyprzedzaniu przy większych prędkościach. Jest to co najwyżej bardziej niepewne z uwagi na to bujanie kiery Edit: A to też prawda że motur nie przeznaczony do takich prędkości. patrząc na chwilowe spalanie to rozsądne kończy się na 150km/h. Motur ma bardzo lekki (w moim odczuciu) przód. Ruch kierownicy nie stawia absolutnie żadnego oporu w porównaniu ze sprzętami typowo szosowymi - może to też ma wpływ. Tak na marginesie - jak przy takim zakresie ruchu kierownicy(olbrzymim) sprzęt wpadł w shimmy to by łapy pourywało:/ Może trzeba mu amor skrętu założyć, wtedy kiera będzie stabilna jak w moturach na szosę bez amora, tylko wtedy straci się możliwość tak szybkiego ruchu kierą w terenie - ot takie przemyślenia. Wniosek dla mnie. Licze że na str, ewentualnie karoo street nie będzie odczucia bujania |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:20. |