Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Szynszyll garaż (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38530)

szynszyll 24.03.2024 07:33

1 Załącznik(ów)
let's dance! idziemy dzien swiety swiecic :D

majo 24.03.2024 09:49

Malina.

szynszyll 24.03.2024 09:58

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał majo (Post 849163)
Malina.

mówisz? bedziemy myc az umyjemy

majo 24.03.2024 11:58

Wizualnie jest ok. Reszta wiadomo.

CzarnyEZG 24.03.2024 12:26

to skutki działania E10 co to krowom mliko odbiera jak taki łunijny na niej napędzany przez wieś przejedzie, czy prawilnej starej beny co to się jej bać nie trzeba?

szynszyll 24.03.2024 13:20

5 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 849169)
to skutki działania E10 co to krowom mliko odbiera jak taki łunijny na niej napędzany przez wieś przejedzie, czy prawilnej starej beny co to się jej bać nie trzeba?

Porzadna niemiecka bena z 1997 :)

p.s. walka trwa!

aadamuss 26.03.2024 19:12

Ten brud to zostaje po odparowaniu paliwa ?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

krakus 26.03.2024 19:30

te zbiorniczki przy lagach to co działają w zawieszeniu?

szynszyll 26.03.2024 19:57

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 849382)
Ten brud to zostaje po odparowaniu paliwa ?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

zapewne tak. tu i tak nie ma tragedii bo błotko jest jeszcze miekkie i plastyczne - daje sie usuwac chemia i przetykac dysze. zle sie robi gdy paliwo sie utwardzi/skrystalizuje - wtedy naprawde ciezko to doczyscic. dzis calosc moczy sie w benzynie - jutro na 2h do myjki przy 70 st C i zobaczymy co uda sie uzyskac.

szynszyll 26.03.2024 20:21

Cytat:

Napisał krakus (Post 849383)
te zbiorniczki przy lagach to co działają w zawieszeniu?

zawias tego motocykla to wogole jest kosmos jak na 1984. z przodu mamy regulacje napiecia wstepnego sprezyny i te zbiorniczki o ktorych musze doczytac, czy to sa 'antynurki' czy jakas regulacja tlumienia - wrzuce sreeny z manuala. z tylu mamy pokretlo do regulacji napiecia wstepnego sprezyny + kilkustopniowa regulacje tlumienia. zasadniczo ten motocykl 'ocieka złotem' i ma wszystko co tylko miec moze w swoim czasie. zero oszczednosci, wszystko dopracowane w najdrobniejszych szczegolach i mocno wypasione. moze dlatego wazy 240kg suchy.

p.s. w wersji kanadyjskiej byla jeszcze opcja pompowania przodu powietrzem

tu instrukcja - zawias opisany od strony 174:

https://megawrzuta.pl/download/6abad...6b64b3037.html

za wiki - to tzw. antynurek:

Przednie zawieszenie posiadało regulację napięcia wstępnego oraz system zapobiegający nurkowaniu o nazwie Posi Damp. Była to popularna funkcja w motocyklach sportowych z początku lat 80. XX wieku i miała kontrolować tendencję przedniej części motocykla do zanurzania się podczas hamowania.

szynszyll 02.04.2024 10:31

5 Załącznik(ów)
tak bylo a tak jest. 3 godziny w myjce, wymienione wszystko co bylo trzeba ( az dziwne, ze do takiego staruszka byly wszystkie istotne czesci gaznikowe), poskladane, zalane i odpalilo od strzala. chodzi na cztery cylindry. teraz synchro, sklady, wolne i skladac bude.

p.s. w tym roku motocykl konczy 40 lat.

szynszyll 06.04.2024 13:40

1 Załącznik(ów)
no różne, różne rzeczy już w serwisowanych gaznikach widzialem ale czegos takiego na dyszach wolnych ( 2x40) w XRV 750 jeszcze nie :eek:

moge sie tylko domyslac co 'poeta' mial na mysli' - oczywiscie wskakuja nowe.

browar 07.04.2024 18:22

Barbarzyństwo...

szynszyll 07.04.2024 18:58

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał browar (Post 850158)
Barbarzyństwo...

klasyka. kolega po prostu chcial naprawic jak umial. o tyle dziwne, ze nowa to 15-20pln a z tymi mosieznymi rurkami troche roboty musialo byc.

Silv 09.04.2024 10:02

Szynszyl gdyby kiedyś obecny właściciel tej efy głośno powiedział że chce się jej pozbyć daj znać ;)

szynszyll 09.04.2024 10:11

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Silv (Post 850239)
Szynszyl gdyby kiedyś obecny właściciel tej efy głośno powiedział że chce się jej pozbyć daj znać ;)

jest taka GSX1100EF na sprzedaz w Krakowie - chcesz namiary?

Silv 09.04.2024 10:14

jasne dawaj. chyba kojarzę ja jak kiedyś była wystawiana na olx. w weekend piękną w czarno czerwonym malowaniu mijałem i jakaś mnie ochota naszła tego mastodonta.

szynszyll 09.04.2024 10:19

1 Załącznik(ów)
wrzucam tu bo to żadna tajemnica a Beddiego z Krakowa kto ma znac ten z FAT zna. telefon: 501 465 106. pytalem przed chwila - motocykl jest i czeka na kupca.

Mr_gun 09.04.2024 13:46

Ciekawe jak to wogole jezdzi. Silnik, jedno, zawias? - niby regulowany ale jak pracuje, a hamulce - tez niby tarcze słuszne ale kij wie jak skuteczność?

szynszyll 09.04.2024 14:22

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Mr_gun (Post 850264)
Ciekawe jak to wogole jezdzi. Silnik, jedno, zawias? - niby regulowany ale jak pracuje, a hamulce - tez niby tarcze słuszne ale kij wie jak skuteczność?

nie jezdzilem i nie zamierzam - nie moja liga, nie zarejestrowany, nie mój. internety mowia o 120KM wiec jechac to musi. suche 245kg. zostaje jako eksponat wiec na chwile dzisiejsza oploty nie sa przewidziane a z pewnoscia by sie przydaly bo przewody maja 40 lat. zaciski sztywne po tloczku na strone - dwa odpowietrzniki na zacisk marki Tokico. z ciekawostek - pomimo wieku w serii glowka ramy na rolkach nie na kulkach - Bandit 1200 do 2004 mial kulki. jedna linka gazu - smialem sie tu nieraz na forum po co daja dwie, to mnie mieli za wariata :D w wielu motocyklach jest jedna i uwazam, ze tak jest madrzej. gazniki podcisnieniowe - mikuni ale na metalowych walcach nie na gownianych plastikach jak w BST. ssanie tez na metalu. stopka samozamykajaca sie :( trzeba pamietac bo mozna wydupczyc osiołka a jest co łamać. na licznikach feria barw: kierunki prawy - lewy osobno, temperatura oleju, poziom paliwa, wskaznik biegow i... pomiar poziomu elektrolitu w akumulatorze :D bardzo fajnie rozwiazany zespolony przelacznik kierunkow i swiatel - jeden dżojstik do prawy-lewy i dlugie-krotkie. materialy i jakosc wykonania dzis nie spotykana.

Ronin78 09.04.2024 14:45

Szynszyll myślę, że wielu byś tu zadowolił jakby można było posłuchać pracy tego sprzętu

szynszyll 09.04.2024 15:17

a prosze bardzo. żadne cudo - zwykłe seryjne japońskie 'buuuuuuu... ziuuuu... ziuuu...' z poczatku lat 80-tych. wydech seria. ustawienia skladu seria, pierwsze palenie jeszcze przed synchro ale bylo bardzo delikatne. nie lubi ssania - szybko sie zalewa - trzeba z tym delikatnie. dysze seria, poziomy seria, filtr seria. na czarno nie kopci w oczy nie szczypie :D chociaz A/F jest zapewne dosc 'staromodny'.

https://www.youtube.com/watch?v=mgP0BXvzYEg

Mr_gun 09.04.2024 16:03

A jak dostaniesz taki akumulator żeby Ci pokazał poziom tego elektrolitu? :D Bryczka Fajna, ma swój urok. Futurystyczny z lat 70, a la łowca androidów. :D

szynszyll 09.04.2024 16:42

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Mr_gun (Post 850271)
A jak dostaniesz taki akumulator żeby Ci pokazał poziom tego elektrolitu? :D Bryczka Fajna, ma swój urok. Futurystyczny z lat 70, a la łowca androidów. :D

wciaz sa dostepne do tego modelu klasyczne akumulatory. Do RD04 tez sa tylko klasyki na wymiar.

p.s. yuasa 250pln, ale sa i inne.

Lucky Luke 09.04.2024 17:43

Piękna maszyna , wizualnie nie da się lepiej.

Ronin78 09.04.2024 19:30

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 850268)

Dziękuję, pięknie to gada po takim postoju :Thumbs_Up:

szarik 09.04.2024 21:54

Szynszyl to jednak pierun łognisty jak nic ! :) Zapytasz o coś i .... bummm proszsz bardzo.:Thumbs_Up:

Mr_gun 10.04.2024 09:04

Nieźle z tym aku, nie spodziewałem sie. Japońce to jednak prawdziwe Żółte SZatany - nawet Vader jest tam gwiazdą. Wszystko układa sie w całość :D

Tezla 10.04.2024 21:47

Cytat:

Napisał Mr_gun (Post 850309)
Nieźle z tym aku, nie spodziewałem sie. Japońce to jednak prawdziwe Żółte SZatany - nawet Vader jest tam gwiazdą. Wszystko układa sie w całość :D

W roku 1983 Honda w modelach szosowych stosowała kontrolkę przepalenia tylnej żarówki (działała na którekolwiek z włókien) do tej pory mnie dziwi że RD03 jej nie dostała.

szynszyll 11.04.2024 05:35

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Tezla (Post 850356)
W roku 1983 Honda w modelach szosowych stosowała kontrolkę przepalenia tylnej żarówki (działała na którekolwiek z włókien) do tej pory mnie dziwi że RD03 jej nie dostała.

tutaj tez sa kontrolki przepalenia zarowki przedniej i tylnej. po przekreceniu kluczyka zapalaja sie na chwile i powinny zgasnac jezeli wszystko jest OK. pstrykne pozniej kokpit i wrzuce. taki średniowieczny CAN. w starych Yamahach tez to spotykalem + bardzo madry patent: kontrolka poziomu oleju w silniku a nie kontrolka cisnienia w magistrali.

p.s. schemat - nie chce wiedziec ile kosztuje i gdzie zdobyc CHECK PANEL CONTROL UNIT gdyby sie popsuł

Mr_gun 11.04.2024 10:10

Kosmodrom Bajkonur. Ma swój urok :D ale musi ktoś to kochać bo nuworysz "obsranym kijem" nie tknie :D

szynszyll 13.04.2024 20:22

1 Załącznik(ów)
i jeszcze jedna ciekawostka, wracajac do gsx1100ef: układ korbowy nie ma ani jednej panewki. wał osadzony jest w łożyskach, czopy są wprasowywane, a korby pracuja na łożyskach rolkowych. teoretycznie dopuki jest olej trudno to zabic - czy ktos podjalby sie naprawy ( dzielenia wału), czy jest to wogole mozliwe i ponownego wyważenia pozostaje zagadka. ja pojecia nie mam. reasumujac - wał nie jest monolitem.

https://www.cmsnl.com/suzuki-gsx1100...st/FIG-09.html

KORNIK 14.04.2024 13:21

Czopy są na połówkach wału (skutery śnieżne tak mają), są firmy które to ogarniają, problem w kosztach bo taka 1 połówka wału z czopem kosztuje do 1,5 - 2 tyś.

motomax 18.04.2024 00:34

1 Załącznik(ów)
Kiedyś uwielbiany motocykla do drag race w US,podobno po uturbieniu był w stanie wytrzymać 500koni...gdzieś kiedyś czytałem... miałem taką sztukę koło 16 przód cholerne tendencje do shimmy.. Jest jeszcze na sprzedaż?

szynszyll 08.05.2024 12:14

1 Załącznik(ów)
co za upadek! co zawstyd! nie dosc, ze Suzuki to jeszcze z Anglii :eek:

MrWaski 08.05.2024 12:46

Dobrze że nie z Niemiec... ;)

Bohun 08.05.2024 14:37

Kawasaki GT550 po synchronizacji. Czy na oko można ustawić tu skład mieszanki?

https://i.ibb.co/brP8zXm/gt550.jpg

szynszyll 08.05.2024 15:51

ustaw na nastawy z serwisowki. rozgrzej go bez zalozonego airboxa i obserwuj czy nie bedzie na wolnych strzelal w gazniki - wtedy bedzie mial za ubogo. jak nie bedzie strzelal w gazniki to zaloz airboxa z filtrem i pojezdzij. jak sie bedzie normalnie zachowywal, swiece beda kawowe i bedzie palil normalne ilosci paliwa to zostawic. bez airboxa cieply i bez ssania nie powinien strzelac w gazniki. motodata podaje 2,5 obrotow - tak bym ustawil. w zimne dni nie ma prawa palic bez ssania - to znaczy ze ma za bogato.

z tego co widze na fotkach i na rozkladowkach fabrycznie te gazniki maja pozaslepiane 'piloty' - masz pousuwane zaslepki?

jak teraz zaczniesz ruszac sklady to Ci sie i tak synchro rozjedzie. robimy to w kolejnosci: zawory-sklady-synchro

szynszyll 08.05.2024 20:04

1 Załącznik(ów)
serwisowo zadbany brytyjski motocykl - bo tam sie o motocykle dba, inaczej niz w zbydleconej Polsce - ma podstawione wszystkie 8 zaworow wylotowych. na budziku ma 40 tys km wiec zakladam, ze nikt tam nigdy nie zagladal. nie wiem jakie sa stawki za uslugi serwisowe w GB ale plytkowa regulacja 16 zaworow z plytkami pod szklankami tania pewno nie jest. do tego dochodzi jeszcze kilka pierdolek ( olej w lagach, uszczelniacze, plyn chlodniczy itp.) i juz przekraczamy wartosc motocykla. wiec sie jezdzi az nie wybuchnie a nie jedzie do serwisu - ludzie na zachodzie tez licza pieniadze.

p.s. 3-4 lata temu jak sie pojawily crf1000 kolega mieszkajacy w Hamburgu za sama regulacje zaworow zaplacil 1200E. w Warszawie czy Poznaniu ( pogrzebalem po sieci) za regulacje R4 16 zaworow plytki cena dochodzi do 1500pln. kilka lat temu w Moto Mader ( Szwajcaria) stawka za godzine wynosila 160 franków. wiec serwisuja albo bogaci albo zbzikowani.

Melon 08.05.2024 20:38

A ile by Szynszyl wziął za regulację zaworów w V4 crossrourer ? Tak się pytam co by siebie zachęcić do roboty bo ja mam 77 na budziku i jeszcze nie zaglądałem ale sugeruje się tym , że koleżka po 100kkm sprawdzał i wszystkie w normie. :D

szynszyll 08.05.2024 20:55

Leze juz w wyrze i slucham audiobooka bo mnie plecy nap... jutro rano poczytam instrukcje i Ci napisze. Inna bajka inspekcja i wszystko gra a inna korekta. Odezwe sie jutro - dzis zapylalem od 6 rano.

szynszyll 16.05.2024 17:47

2 Załącznik(ów)
dla potomnych - juz kiedys wspominalem o tych samogwintujacych bajerach do naprawy zerwanych gwintow, dzis troche z tym popracowalem uczac sie co i jak bo czeka mnie kilka elementow do naprawy - taki los podkarpackiego trupiarza.

sprawa dotyczy zerwanego gwintu m6x1 w aluminium ( głowica i pompa hamulcowa - mocowanie lusterka). wybralem dwa rozwiazania:

- gwintownik m7x1 i zastosowanie takiej tez sruby
- wprowadzenie tulei samogwintujacej o wewnetrznym gwincie m5x1

glowny problem zasadza sie na tym, ze wokol otworow z uszkodzonym gwintem mamy bardzo maly zapas materialu i trzeba dążyć do tego by tworzony nowy otwor mial jak najmniejsza srednice. bylo tak:

- dla gwintu m7x1 literatura podaje otwor fi6 - taki tez zrobilem i gwintownikiem spiralnym do otworow nieprzelotowych zrobilem gwint. wszystko poszlo jak trzeba.

- dla wprowadzenia telejki oferujacej nam gwint m5x1 najpierw po pomiarach wykonalem otwor fi7, okazal sie on jednak zbyt mały by rozpoczac wprowadzanie tulejki

- kolejny otwor wywiercilem wiertlem fi7.2 - ten otwor okazal sie optymalny i wprowadzilem tulejke

wnioski: jezeli nie mamy wokol pola pracy zbyt wiele 'mięsa' bezpieczniej wykonac otwor fi6 i gwint m7x1 - wady: trzeba miec odpowiedni gwintownik, trzeba miec malo popularna srube m7x1, trzeba powiekszyc otwor np. w dokrecanym deklu bo ten jest przystosowany do sruby m6 i m7 moze sie nie zmiescic. zalety: otwor startowy jest fi6.

tulejka nie wymaga gwintownika, sruby m5x1 sa popularne, nie trzeba powiekszac wspolpracujacego otworu w elemencie mocowanym. wady: potrzebne 'dziwne' wiertło fi7.2, wiekszy otwor startowy ( az o 1,2mm - w niektorych sytuacjach to bardzo duzo), luz sruby w otworze w mocowanym elemencie - otwor mamy pod m6 a wkrecamy m5 wiec sruba nie mocuje 'bokami' tylko samym dociskiem wzdluznym. przy wielu srubach to nie problem ale jezeli mocujaca sruba jest jedna lub dwie to juz moze byc placz jak nie ma np. tulejek ustalajacych jak przy np. konikach wałka rozrzadu.

tulejki samogwintujace sa dostepne w najrozniejszych rozmiarach - wyznaczac srednice otworu startowego trzeba organoleptycznie bo nigdzie nie znalazlem danych producenta tulejek co do jej wartosci. i to tyle. praise the lord!

1. gwintownik m7x1 spiralny
2. sruba m5x1
3. tuleja samogwintujaca oferujaca gwint wewnetrzny m5x1
4. sruba m5x1 wkrecona w zamontowana tuleje
5. otwor fi7 - zbyt waski dla zamontowania tulejki
6. sruba m7x1 wkrecona we wczesniej wykonany gwint w otworze startowym fi6

plus gwinty m6x1, ktore trzeba naprawic - wszystkie nieprzelotowe

p.s. przegrzebalem rynek i obdzwonilem hurtownie - sruby w rozmiarze m7x1 wystepuja wlasciwie wylacznie z klasycznym łbem szesciokatnym. sprawe ratuje branza samochodowa. maja takie sruby - o roznych dlugosciach volvo, vag, bmw, mercedes badz psa. wtedy sa to sruby z kolnierzem, imbusowe, torxowe, czy szesciokatne. po zwyklych hurtowniach szkoda czasu szukac. dla przykladu zamawiam np. te:

https://allegro.pl/oferta/volvo-srub...oe-15345553433

https://allegro.pl/oferta/sruba-imbu...nt=14743242286

jest tez duzy wybor szpilek do kolektorow w tym rozmiarze jezeli mozna zastosowac patent: szpilka w blok na kleju + podkladka + nakretka z gory

w dystrybucji jest tez spora liczba takich srub do motocykli ale sa to w wiekszosci sruby tytanowe za kilkadziesiat PLN sztuka. w motocyklach bmw tez wystepuja m7x1.

szynszyll 21.05.2024 14:59

2 Załącznik(ów)
pamietacie dr600 z gównem w silniku zamiast oleju? powoli wraca do zycia i pewno do soboty mnie opusci. ciekawostka dla fanow woreczkow i naklejek: wszystkie lozyska w salonie suzuki ( 11 sztuk) kosztuja łacznie 1800pln. identyczne - marka i symbol ( wyłącznie ntn i koyo) w Albeco wyszły z wysylka 260pln. kwiatkow jest wiecej np. lancuszek rozrzadu za 25% ceny salonowej itd. ale to opisze w poscie zamykajacym temat. do tego z Albeco czesci sa w 24h a z Suzuki HGW kiedy. ostatnio po 2 miesiacach czekania odwolalem zamowienie :(

Mr_gun 22.05.2024 08:34

Fajnie ogladać jak to wraca do życia. Mam nadzieje że pokażesz troche wiecej zdjec z naprawy. Super że Młody sie nie wykruszył i zdecydował sie zakończyć sprawę jak trzeba. Zostaje tylko nakopac do dupy temu co to sprzedał. :D

szynszyll 23.05.2024 10:00

1 Załącznik(ów)
jakas decyzje trzeba bylo podjac. albo ratowac sprzeta albo zezłomowac. jak pisalem wczesniej - buda byla w fajnym oryginalnym stanie bez polskich patentow wiec bylo o co sie bić. może i mnie ktoś kiedyś nie zezłomuje? takich maszyn już nie będzie - przynajmniej nie predko. poszliśmy globalnie w szajs i jeszcze sie z tego cieszymy.

Melon 23.05.2024 10:03

:Thumbs_Up: Blok odmalowany ?

szynszyll 23.05.2024 10:17

Cytat:

Napisał Melon (Post 853585)
:Thumbs_Up: Blok odmalowany ?

a gdzie. umyty tylko. chłopak jest nastawiony na ostre enduro wiec na co to malowac. to nie bedzie eksponat - to my dziadki tak myslimy. kierownik ma 22 lata i dzikosc w sercu wiec trzymajcie kciuki, zeby to wogole docieranie przezylo, bo ja mam obawy, ze moze byc ciezko. mnie to wisi - robie najlepiej jak umiem na najlepszych czesciach - za demolke nie odpowiadam. do dzis nie wierze, ze tam byl olej motocyklowy a nie jakis olej z traktora z domieszka molibdenu. albo cos do dyfrów :D stalo na stole w szopie, smierdzialo olejem to nalal. polska B ma swoje wlasne zasady fizyki i chemii :D

Emek 23.05.2024 10:20

Z ciekawości jaki koszt takiej reanimacji?

szynszyll 23.05.2024 10:28

Cytat:

Napisał Emek (Post 853588)
Z ciekawości jaki koszt takiej reanimacji?

wszystko podlicze na koncu i napisze ze szczegolami. byl szlif, tlok nowy wossner, lozyska, uszczelki, lancuch rozrzadu itd. w budzie nowa tarcza hamulcowa, szczeki, naped... wypisze co i jak.

Mr_gun 23.05.2024 11:37

Czyli wiecej niż taki grat w dobrym stanie na rynku :D No ale i tak fajnie patrzeć jak to stawiasz na koła. Swoja drogą jak bym miał taki przypadek tez bym pewnie zapłacił żebyś go zrobił :D Sentyment, romantyzm itd tylko jak go młodzian zamorduje za moment to jakoś mi sie nie skleja z tymi wydatkami.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:39.