Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Honda - inna niż AT & NAT (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=185)
-   -   XL 750 transalp (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43043)

ŁukaszBIA 31.01.2023 11:27

Nie ma się co dziwić że jest tak mało przedpłat na trampka. Ciężko, przynajmniej w moim przypadku, położyć 50k za motocykl, którym się nawet nie przejechałem ani nawet nie widziałem na żywo. Z Afryką było inaczej, na królową się czekało wiele lat i wiele osób brało w ciemno.

Emek 31.01.2023 11:29

Dodatkowo na AT z pierwszego wypustu był limited stock na dany kraj.

luk2asz 31.01.2023 11:42

Cytat:

Napisał delirium (Post 806795)
no nie wiem, bylem ogladąć w salonie BMW też w krakowie i wszystko wysprzedane...

Siedzę w tym rynku zawodowo od nastu lat. To , że u Dobrzańskiego czy u Kusa nie widziałeś samochodów, to świadczy o dwóch sprawach. Pierwsze to, to że w kryzysie samochody sprzedają się tylko Premium, bo bogatego zawsze będzie stać. Wola wydać pieniądze na samochód niż patrzeć jak inflacja im to zjada, przynajmniej pochwała się nowa fura. Dwa, samochodów nie widziałeś bo dostępność jest mała, a każdy handlowiec to wykorzysta i powie, że się wyprzedały. Co ma powiedzieć, że na nowy samochód klient ma czekać 1,5 roku?
Taka prawda o pustych salonach. Wejdź do marek popularnych i dzisiaj są samochody (w odróżnieniu od zeszłego roku), tylko popatrz na cenę. Corsa, Fiesta , C3. Yaris - za 90000 zł? Kto prywatnie to kupi jak, przez pół roku węgla szukał?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

zimny 31.01.2023 11:59

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 806804)
Siedzę w tym rynku zawodowo od nastu lat. To , że u Dobrzańskiego czy u Kusa nie widziałeś samochodów, to świadczy o dwóch sprawach. Pierwsze to, to że w kryzysie samochody sprzedają się tylko Premium, bo bogatego zawsze będzie stać. Wola wydać pieniądze na samochód niż patrzeć jak inflacja im to zjada, przynajmniej pochwała się nowa fura. Dwa, samochodów nie widziałeś bo dostępność jest mała, a każdy handlowiec to wykorzysta i powie, że się wyprzedały. Co ma powiedzieć, że na nowy samochód klient ma czekać 1,5 roku?
Taka prawda o pustych salonach. Wejdź do marek popularnych i dzisiaj są samochody (w odróżnieniu od zeszłego roku), tylko popatrz na cenę. Corsa, Fiesta , C3. Yaris - za 90000 zł? Kto prywatnie to kupi jak, przez pół roku węgla szukał?

Mam kolegę który siedzi od wielu lat także - w BMW akurat a wcześniej chyba w Toyocie. Powiedział mi dokładnie to samo. Jedyna sprzedaż jaką mieli ostatnio realnie to samochody jak to określił 400+. Czyli bardzo drogie z powodów takich jak wyżej pisałeś.

Także ten, to nie jest wszystko takie oczywiste. A z tym węglem to cała prawda. Ja wchodząc do Kauflanda mam ostatnio wrażenie że bilet na wejście kosztuje 100 cokolwiek bym tam nie planował kupić :dizzy:

delirium 31.01.2023 12:11

miałem na myśli motocykle BMW nie samochody, ale oczywiscie racja że ludzie uciekaja z pieniędzmi i uciekali by tak samo w nowego trampka jakby widzieli to za sensowne.

Emek 31.01.2023 12:21

Zobacz ile jest ogłoszeń na otomoto motocykli nowych.
GS 1250 -69
Tenere - 31
Transalp - 2
Przy czym dużo T7 i GSów jest dostępnych od ręki. Idąc Twoim tokiem rozumowania ludzie nie widzą sensu z ucieczką z pieniędzmi w te pozycje.

WojtasA 31.01.2023 12:34

Niestety inflacja rozkręciła się okrutnie. Do tego wysokie stopy skutecznie zniechęcają do kupna na kredyt.

Nie będę się wymądrzał o dobrym czy złym globalnym marketingu hondy, bo nie mam o tym pojęcia, jak widzę w przeciwności do wielu innych. Natomiast można spokojnie założyć, że nie chcieli kanibalizacji afry, która sprzedaje się raczej dobrze.

Natomiast patrząc na cenę to nie jest źle: najtańsza afryka droższa o 20 tys, mały giejes i dukat scram desert sled o 10 tys, maly scram triumpha o 6 tys. Wiem ze to rożne motorki ale pokazuje, że jak ktoś dysponuje budżetem około 50 tysi na nowe moto którym można spokojnie zjechać z asfaltu bez super skilla i którym da się daleko polecieć, a nie chce T7 (jak na przykład ja), to nowy trampek jest bardzo atrakcyjny.

delirium 31.01.2023 12:55

Cytat:

Napisał Emek (Post 806812)
GS 1250 -69
Tenere - 31
Transalp - 2
Przy czym dużo T7 i GSów jest dostępnych od ręki. Idąc Twoim tokiem rozumowania ludzie nie widzą sensu z ucieczką z pieniędzmi w te pozycje.

znowu nie masz racji - rynek jest juz nasycony T7 i ponadto wszedł nowy model z większym bakiem World Raid. Jak wchodził T7 to cieżko go było zamówic .

Co do ogłoszeń BMW to nijak sie nie maja do rzeczywistosci, dzwoniłem kiedys na takie to sie okazało ze motór jest pod zamówienie że oferta w otomoto to tylko pogladowa itp itp i moze byc za 6 miesiecy bedzie.

Emek 31.01.2023 12:59

OK. Szkoda prądu.

delirium 31.01.2023 13:01

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 806815)
Nie będę się wymądrzał o dobrym czy złym globalnym marketingu hondy, bo nie mam o tym pojęcia, jak widzę w przeciwności do wielu innych. Natomiast można spokojnie założyć, że nie chcieli kanibalizacji afry, która sprzedaje się raczej dobrze.

dokładnie, honda panicznie sie bała zaszkodzic sprzedaży AT.

Co co kredytów tez racja, ja akuirat wziąłem leasing na T7 i podliczjac koszty i wzrost ceny miedzyczasie to praktycznie jeżdże za darmo :)

Wróciły czasy komuny kiedy się kupowało malucha, jeździło i sprzedawało z zyskliem za 2 lata :D

tommi 31.01.2023 13:03

Cytat:

Napisał delirium (Post 806819)
znowu nie masz racji - rynek jest juz nasycony T7 i ponadto wszedł nowy model z większym bakiem World Raid. Jak wchodził T7 to cieżko go było zamówic .

Co do ogłoszeń BMW to nijak sie nie maja do rzeczywistosci, dzwoniłem kiedys na takie to sie okazało ze motór jest pod zamówienie że oferta w otomoto to tylko pogladowa itp itp i moze byc za 6 miesiecy bedzie.

Nie wiem, nie znam się, więc napiszę - może też jest tak z tym brakiem aut/motocykli, że poza "przerwanymi łańcuchami dostaw" koncerny się nauczyły (pandemia, wojna) że nie ma co mieć placów zawalonych wyprodukowanymi sprzętami, bo nie da się jednak przewidzieć nieprzewidywalnego i popyt nie będzie tylko rósł.

WojtasA 31.01.2023 13:07

Cytat:

Napisał delirium (Post 806821)

Co co kredytów tez racja, ja akuirat wziąłem leasing na T7 i podliczjac koszty i wzrost ceny miedzyczasie to praktycznie jeżdże za darmo :)

Wróciły czasy komuny kiedy się kupowało malucha, jeździło i sprzedawało z zyskliem za 2 lata :D

6cio letni miniak mojej żony kosztuje teraz więcej niż daliśmy za niego 4,5 roku. Oczywiście to tylko cyfry bo wszystko w ..uj zdrożało od tamtej pory.

luk2asz 31.01.2023 13:18

Cytat:

Znowu piszesz coś co mija się z realiami. Ceny samochodów używanych, motocykli również, wzrosły. Brak nowych pojazdów, droższe nowe pojazdy powodują brak używek na rynku i wzrost ich wartości. Dzisiaj każdy klient , np. Volvo wywala oczy na wierzch jak jego pojazd do ubezpieczenia po roku wyceniany jest nawet 30000 zł więcej.

A co do leasingu, który wziąłeś, to on na stałym wiborze jest?

delirium 31.01.2023 13:45

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 806827)
Znowu piszesz coś co mija się z realiami. Ceny samochodów używanych, motocykli również, wzrosły. Brak nowych pojazdów, droższe nowe pojazdy powodują brak używek na rynku i wzrost ich wartości. Dzisiaj każdy klient , np. Volvo wywala oczy na wierzch jak jego pojazd do ubezpieczenia po roku wyceniany jest nawet 30000 zł więcej.

ło jezu, no dokładnie to co pisze, podobnie jak za komuny czego nie rozumiesz?
a, może jestes za młody i nie pamietasz tych czasów.

herni 31.01.2023 19:11

Cytat:

Napisał strobus1 (Post 806769)
Trochę arytmetyki:
cena trampka w 1996 - 21950 pln; przeciętne wynagrodzenie (GUS) w 1996 wynosiło 873 pln. Na nową zabawkę z salonu trzeba było położyć 25 wypłat w gotóweczce.
Dziś 50000/ 5662 = 8,8 miesięcznego wynagrodzenia. O sytuacji z kredytowaniem, lizingowaniem itp. obecnych ułatwieniach też wypada wspomnieć.
No i teraz porównujemy specyfikację techniczną obu roczników w stosunku do wyłożonych pieniędzy.
We wspaniałym 1996 r to młody chłopak marzył o wyremontowaniu 40 letniego Junaka :D

zdrowia

:Thumbs_Up::Thumbs_Up:

Cytat:

GS 1250 -69
Tenere - 31
Transalp - 2

Racja,

nocny 31.01.2023 21:07

Cytat:

mylisz pojęcia. Za komuny po wyjeździe z salonu cena samochodu rosła z powodu braku podaży i skomplikowanej procedury zakupu. Obecnie cena urosła z powodu inflacji więc odsprzedaż po 2 latach w tej samej cenie (w cenie zakupu) nie jest zyskiem w żaden sposób. Bo cokolwiek będziesz chciał kupić za ten pieniądz będzie droższe niż 2 lata wcześniej. Także dziękuję za taki zysk.

pozdrawiam Marcin Jan

delirium 01.02.2023 00:43

nie, nie mylę pojęć. czytaj ze zrozumieniem.

Gończy 01.02.2023 09:48

Nie ma się co sprzeczać chłopaki. Z dwa lata temu cena by oscylowała w okolicach 40 tys. zł pewnie, czyli wtedy ceny tenery 700. Teraz yamaha kosztuje w salonie 52 tys. Wnioskuję, że gdyby transalp wyszedł dwa lata temu kosztowałby coś koło 40 tys. - czyli tak jak chodziły słuchy. Teraz niestety trzeba dać za niego dychę więcej bo czasy mamy jakie mamy.
Wtedy mocno zastanawiałem się nad tenerką, postanowiłem zaczekać na trampka. Teraz jak się pojawił mi przeszło bo mi się nie podoba. Koniec końców nowego nic do garażu nie wprowadzam.

mishieck 01.02.2023 20:44

1 Załącznik(ów)
Slowacja nowy transalp 10k eur.

Horizon 07.02.2023 22:35

Cytat:

GS 1250 -69
Tenere - 31
Transalp - 2

A dzwoniłeś tam po tych ogłoszeniach? Bo ja ostatnio szukałem 690/700/701 nowej/nowego to połowa ogłoszeń to były chyba tylko wabiki, żeby zamówić mimo, ze napisane "od ręki". Ew handlowcom nie chce się ściągać ogłoszeń bo przecież zapłacone to niech wisi. Z samochodami tak samo. Been there, done that.

Emek 07.02.2023 23:35

Szukałem rocznej używki. Kupiłem z nalotem 600 km dużo taniej niż nowa. Na gwarancji. Może tak spróbuj.

Horizon 07.02.2023 23:46

Tak jak Ty kupilem 300L, moze nie taniej ale byla. Wzialem nowego gasgasa bo uzywki husqi i ktma bylyby tak czy siak drozsze. Ciekawostka jest taka ze ceny na otomoto czesto sa jeszcze do utargowania i to spooooro.

Emek 08.02.2023 08:39

No to gratulacje. Czemu się Pan nie chwalisz nowym sprzętem.

Babel 08.02.2023 08:41

Cytat:

Napisał Horizon (Post 807629)
Tak jak Ty kupilem 300L, moze nie taniej ale byla. Wzialem nowego gasgasa bo uzywki husqi i ktma bylyby tak czy siak drozsze. Ciekawostka jest taka ze ceny na otomoto czesto sa jeszcze do utargowania i to spooooro.

A tak z ciekawości , poza wyglądem jakie są różnice pomiędzy GASem a KTM i ceną oczywiście :)

Emek 08.02.2023 09:44

Kosmetyka. Gas Gas ma w wersji supermoto koła odlewane a Huska i KTM szprychy. Wersja enduro chyba nie ma większych różnic oprócz ceny niższej o 10 koła od Kata czy Huśki. To akurat super bo tam trzeba dołożyć parę rzeczy must have i nawet wówczas po dołożeniu szpeju gas gas będzie tańszy niż bliźniaki w wersji golas. Tyle że czerwony wygląda paskudnie ale to rzecz gustu :D.

Horizon 08.02.2023 10:57

Cytat:

Napisał Emek (Post 807639)
No to gratulacje. Czemu się Pan nie chwalisz nowym sprzętem.

Chyba nie wiedziałem gdzie. Może się podłączę do tematu Husqvarny 701, który jakoś tam żyje.

Kolor rzecz gustu, dla mnie bomba akurat :D

ES700 to klon 690 i to dosłownie. Husqa jeszcze się różni kanapą, lampą, wydechem. GG to KTM w 99,99%. Dłuugo szukałem dziury w całym czy tu jakiegoś haczyka nie ma, ale finalnie wszystko legit KTM. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.

delirium 08.02.2023 20:02

Różnice międze GasGas a KTM to nie tylko kosmetyka, różne półki, wahacz , podnóżki, wydech, bak itp

więc niższa cena GasGas jest "usprawiedliwiona"

Emek 08.02.2023 20:55

Spoko. Film z 2020 roku a 700 wypuścili w 2022. 👍

Horizon 09.02.2023 00:04

Cytat:

Napisał delirium (Post 807709)
Różnice międze GasGas a KTM to nie tylko kosmetyka, różne półki, wahacz , podnóżki, wydech, bak itp

więc niższa cena GasGas jest "usprawiedliwiona"

Zioom to jest film o krosowkach a nie rodzinie 700 ccm.

delirium 09.02.2023 00:55

Cytat:

Napisał Horizon (Post 807727)
Zioom to jest film o krosowkach a nie rodzinie 700 ccm.

ta sama sprawa z 700cc, dostałem właśnie oferte na gasgas 700 supermoto,
11k zł niższą od ktm 690 smc. Jak myślisz skąd taka różnica w cenie? :dizzy:

Od jakiegos czasu sięprzymioerzałem do ktm 690 smc ale przy takiej dużej różnicy w cenie sam nie wiem czy nie lepiej wziaść gasgas 700 sm
Trochę niektóre kompnety beda tańsze ale silnik ten sam etc

tu porównianie/opinia do enduro es 700

Emek 09.02.2023 09:02

Różnice pomiędzy SM są zauważalne akurat. Sama różnica w kołach odlew/szprychy już robi kwotę. Ponadto GasGas będzie pozycjonowany cenowo najniżej z całej trójki bo to wynika z filozofii grupy Pierer. Z tego co czytałem to plastiki też są gorszej jakości ale nie potwierdzę tego choć te listki na kierze od razu widać że są miękkie i gumowe a np. w Husq twarde jak beton.

A opinia jest jak doopa, każdy ma własną z tym, że przytaczasz po raz kolejny filmik gdzie koleś gada bzdury od samego początku twierdząc, że KTM, Husq i GasGas dzielą tą samą ramę a to nie jest prawda. :dizzy:

Rama przynajmniej w 701 jest inna niż w KTM. Może jest tożsama w KTM i GG ale na bank 701 ma inną ramę.

Horizon 09.02.2023 09:45

Cytat:

Napisał delirium (Post 807731)
ta sama sprawa z 700cc, dostałem właśnie oferte na gasgas 700 supermoto,
11k zł niższą od ktm 690 smc. Jak myślisz skąd taka różnica w cenie? :dizzy:

Różnice biorą się:
1. Pewnie porównujesz KTM 2023 do GG 2022 stąd taka ogromna różnicy. Nowy rocznik to już + kilka tysięcy do sztuki. Z resztą zależy jak negocjujesz KTMa, znam kogoś kto wytargował na nową 701 taaaką cenę, że aż mi kopara opadła. Można? Można.
2. Na roczniki 2022 od 2-3 msc była odgórna promocja przez producenta albo dystrybutora dlatego ceny kształtowały się w okolicy 43-44 tys plnów. Enduro sprzedały się dosyć szybko, ale SM nadal można trafić nawet poniżej 43 tys. Imo to odpowiednia cena za ten sprzęt bo 50+ tys za gołego jednocylindrowca to imo przesada.
3. Początkowo GG były zapowiadane jako równoważne sztuki do pozostałych klonów i ceny też miały być podobne. Przypuszczam, że jednak brak świadomości marki robi swoje i musieli jakoś zejść z tonu, żeby bujnąć sprzedaż. Bądź co bądź marka Gasgas to jeszcze przez jakiś czas będzie egzotyka.
4. To co pisze Emek ewentualnie plastiki słabsze handbary itp ale nic więcej. Wszytko pozostałe to KTM - hamulce, zawieszenie, elektronika, silnik, osprzęt typu klamki, dźwignie. Wszystkie części mają te same numery co KTM i nie ma na nie żadnego rozróżnienia.

delirium 09.02.2023 12:10

tak czy inaczej cena KTM zawsze była i jest teraz przesadnie zawyżona.
Te motocykle enduro/smc są co najwyżej warte 40k zł i tyle a nie 55k zł

Coś mi sie wydaje że mój ktm 500 exc-f 2017 był ostatnim nowym KTM jaki kupiłem,
i nie dlatego ze mnie nie stać.

Cytat:

Napisał Horizon (Post 807745)
Różnice biorą się:
1. Pewnie porównujesz KTM 2023 do GG 2022 stąd taka ogromna różnicy. Nowy rocznik to już + kilka tysięcy do sztuki. Z resztą zależy jak negocjujesz KTMa, znam kogoś kto wytargował na nową 701 taaaką cenę, że aż mi kopara opadła. Można? Można.

nie, nie można w cuda wierzysz. Poza tym w zyciou nie ma tak dużej różnicy miedzy rocznikami.

Ja mam w ktm abrdzo dobrych znajomych i kupuje zawsze po kosztach prawie

ŁukaszBIA 09.02.2023 17:25

Może on ma lepszych znajomych

Horizon 09.02.2023 19:44

Cytat:

Napisał delirium (Post 807765)
tak czy inaczej cena KTM zawsze była i jest teraz przesadnie zawyżona.
Te motocykle enduro/smc są co najwyżej warte 40k zł i tyle a nie 55k zł

Zgadzam się w całej rozciągłości, dlatego 44 tys za ES700 to odpowiednia cena.

Cytat:

nie, nie można w cuda wierzysz.

A jednak. Lepsze przykłady mam przy kupowaniu aut, bo tych nabyłem zdecydowanie więcej. To nie forum o 4 kółkach, ale przykład z zeszłego roku - BMW w msporcie i dobrym wyposażeniem taniej niż Golf ze średnio-słabym wyposażeniem. Znam 2 husqvarny gdzie cena z otomoto jeszcze -10-12% :).

Cytat:

Poza tym w zyciou nie ma tak dużej różnicy miedzy rocznikami.

No jednak jest. Sama cena katalogowa 701 to chyba 4000 zł za sam rocznik 2023

Cytat:

Ja mam w ktm abrdzo dobrych znajomych i kupuje zawsze po kosztach prawie

Ci znajomi to mechanik w salonie, sprzedawca-handlowiec czy właściciel salonu? Bo to jednak spora różnica

delirium 09.02.2023 19:49

Cytat:

Napisał ŁukaszBIA (Post 807813)
Może on ma lepszych znajomych

no chyba że tak, ja zakładam ze oni nie maja marży 20% w salonie

chomik 10.02.2023 09:58

Cytat:

Napisał delirium (Post 807829)
no chyba że tak, ja zakładam ze oni nie maja marży 20% w salonie

Na samochody na pewno, bo na zakupy flotowe dają nawet 20% rabatu.

WojtasA 10.02.2023 10:54

Cytat:

Napisał chomik (Post 807916)
Na samochody na pewno, bo na zakupy flotowe dają nawet 20% rabatu.

Części rabatów może udzielać importer, nie tylko dealer.

Ciężko jest porównywać w tym aspekcie auto i moto z kilku względów, choćby z takich:

Większość aut jest kupowanych w celach stricte użytkowych, moto w dzisiejszych czasach w naszej części świata jest raczej dla przyjemności.

Mamy nadal długa przerwę sezonowa w użytkowaniu moto, wiec marże (na sprzedazy i serwisie) musza pozwolić na utrzymanie dealerów przez cały rok.

Producenci / importerzy aut, potrafią dawać specjalne ceny na wybrane modele z niska emisja CO2 aby obniżyć poziom emisji całkowitej produkcji.

chomik 10.02.2023 16:18

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 807924)
Części rabatów może udzielać importer, nie tylko dealer.

Ciężko jest porównywać w tym aspekcie auto i moto z kilku względów, choćby z takich:

Większość aut jest kupowanych w celach stricte użytkowych, moto w dzisiejszych czasach w naszej części świata jest raczej dla przyjemności.

Mamy nadal długa przerwę sezonowa w użytkowaniu moto, wiec marże (na sprzedazy i serwisie) musza pozwolić na utrzymanie dealerów przez cały rok.

Producenci / importerzy aut, potrafią dawać specjalne ceny na wybrane modele z niska emisja CO2 aby obniżyć poziom emisji całkowitej produkcji.

Wiadomo, jednak nie mówimy tutaj o marżach jak w budownictwie np przy GW na poziomie 2-3%.

delirium 10.02.2023 16:33

nie wiem jak w PL bo tu wszystko jest zawyżone ale np w Stanach to wiem że dealer ma bardzo małą marżę, rzędu kilku procent. Zarabiają matomiast dużo wiecej na akcesoriach, serwisie. dodatkowej gwarancji itp itp

chomik 10.02.2023 16:36

Cytat:

Napisał delirium (Post 807974)
nie wiem jak w PL bo tu wszystko jest zawyżone ale np w Stanach to wiem że dealer ma bardzo małą marżę, rzędu kilku procent. Zarabiają matomiast dużo wiecej na akcesoriach, serwisie. dodatkowej gwarancji itp itp

Ja tak jak pisałem wiem o samochodach, gdy kupowałem 30 samochodów to dostawałem propozycje od 12-25% zniżki od cen w katalogach w zależności od marki, cen nie ustalał już dealer.

delirium 10.02.2023 17:15

Cytat:

Napisał chomik (Post 807977)
Ja tak jak pisałem wiem o samochodach, gdy kupowałem 30 samochodów to dostawałem propozycje od 12-25% zniżki od cen w katalogach w zależności od marki, cen nie ustalał już dealer.

no tak, ale hurtowe zamówienia bezpośrednio od importera to jednak troche co innego.

Horizon 10.02.2023 20:09

Cytat:

Napisał chomik (Post 807977)

Dilerzy aut potrafią dać flotowe rabaty na pojedyncze sztuki - u mnie tak właśnie było -25%. Jak jest zdesperowany handlowiec który musi wykonać plan to podobno nawet na Audi Perfect Lease potrafi nieźle rabatować kiedy zasada jest taka, że w tym najmie bierzesz auto w cenie katalogowej. Tylko, że to działa raczej na zasadzie, że bierzesz to co jest niekoniecznie ten model i kolor który sobie wymarzyłeś.

chomik 11.02.2023 00:17

Cytat:

Napisał delirium (Post 807983)
no tak, ale hurtowe zamówienia bezpośrednio od importera to jednak troche co innego.

Rabaty flotowe są na pojedyncze sztuki także, tylko trzeba mieć flotę pojazdów, niekoniecznie tej marki, które się kupuje. Generalnie chodziło mi o to że zapasy cenowe są, bo przecież nawet po takim rabacie, dealer także na tym zarabia.

luk2asz 11.02.2023 17:37

Nie jest tak. Chodzi mi o zapasy cenowe. Rabat flotowy jest udzielany z marzy importera i dealera. Większy rabat daje importer. Dealera na sprzedaży flotowej zarabia śmieszne pieniądze. Myślę, że ktoś kto nie siedzi w temacie., to nawet nie zgadnie jakie to marze. Mało, jak bym je podał to zostałbym wysmiany. :-)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

sysiek300 11.02.2023 19:22

Chetnie wyslucham ile dealer Honda zarabia na motocyklu ktory dajmy na to kosztuje 30 000zl ... nie mam bladego pojecia

kristoch 11.02.2023 22:06

Chyba nikogo to nie interesuje w branży motocyklowej, bo nie znalazłem takich danych.
W branży samochodowej ranking Q3/2022 dochodowości / szt. jest jak w obrazku poniżej.
Gdyby ekstrapolować proporcjonalnie dochodowość Japonii to $1.197 Toyoty przy powiedzmy średniej wartości pojazdu 120 kPLN, przełożyłoby się na jakieś $400 przy moto czyli jakieś 1.800 PLN. To marża netto producenta jest. Nie wiem jak jest zaliczane, ale marża dealera chyba w tym nie jest ujęta ale powinna być na podobnym poziomie.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5e8273661.webp

delirium 11.02.2023 22:19

ale to są elektryki o ile dobrze widze a to zupełnie inny rynek.

kristoch 11.02.2023 22:34

Cytat:

Napisał delirium (Post 808112)
ale to są elektryki o ile dobrze widze a to zupełnie inny rynek.

No właśnie wydawało mi się, że to porównanie marż ogólnie (bo przecież Toyota praktycznie nie ma EV).
Jednak przeczytałem artykuł jeszcze raz i może masz rację. Nie piszą o tym wprost, ale faktycznie może chodzić o same elektryki.
Sorki - jakoś nic lepszego nie znalazłem do oszacowania marż / samochód :-(.

delirium 11.02.2023 23:02

Pamietam z komuny koszt wyprodukowania Poloneza był około 40k zł tamtejszych a sprzedawali go za chyba 100-120k zł :) reszta to podatki, marże, łapówki ito

ale widzę się niewiele zmieniło, podają poniżej ze można cene w detalu pojazdu podzielic na dwa to sie dostanie mniej więcej koszt jego produkcji, a producent zarania tylko około 5% na samochodzie:

Cytat:

The closest way to find an accurate number when it comes to calculating the cost of manufacturing a car is to divide the car’s cost at the dealership in half.

This method eliminates the additional cost incurred after the finished product is produced.

The percentage required to be subtracted from the cost at the dealership varies according to the model of the car.

Additional costs post-manufacture fluctuate significantly based on the size of the car.

For example, a smaller car will have additional costs of up to 60% over the manufacturing cost.

This is due to the small margin required to manufacture them, reducing the value of the car brand. A higher percentage is attached to smaller cars to cover costs and avoid losses.

Taking into account the additional costs, car manufacturers earn an average profit margin of 5% per car.
https://www.replicarclub.com/how-muc...facture-a-car/

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:47.