![]() |
Nie ma się co dziwić że jest tak mało przedpłat na trampka. Ciężko, przynajmniej w moim przypadku, położyć 50k za motocykl, którym się nawet nie przejechałem ani nawet nie widziałem na żywo. Z Afryką było inaczej, na królową się czekało wiele lat i wiele osób brało w ciemno.
|
Dodatkowo na AT z pierwszego wypustu był limited stock na dany kraj.
|
Cytat:
Taka prawda o pustych salonach. Wejdź do marek popularnych i dzisiaj są samochody (w odróżnieniu od zeszłego roku), tylko popatrz na cenę. Corsa, Fiesta , C3. Yaris - za 90000 zł? Kto prywatnie to kupi jak, przez pół roku węgla szukał? Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Także ten, to nie jest wszystko takie oczywiste. A z tym węglem to cała prawda. Ja wchodząc do Kauflanda mam ostatnio wrażenie że bilet na wejście kosztuje 100 cokolwiek bym tam nie planował kupić :dizzy: |
miałem na myśli motocykle BMW nie samochody, ale oczywiscie racja że ludzie uciekaja z pieniędzmi i uciekali by tak samo w nowego trampka jakby widzieli to za sensowne.
|
Zobacz ile jest ogłoszeń na otomoto motocykli nowych.
GS 1250 -69 Tenere - 31 Transalp - 2 Przy czym dużo T7 i GSów jest dostępnych od ręki. Idąc Twoim tokiem rozumowania ludzie nie widzą sensu z ucieczką z pieniędzmi w te pozycje. |
Niestety inflacja rozkręciła się okrutnie. Do tego wysokie stopy skutecznie zniechęcają do kupna na kredyt.
Nie będę się wymądrzał o dobrym czy złym globalnym marketingu hondy, bo nie mam o tym pojęcia, jak widzę w przeciwności do wielu innych. Natomiast można spokojnie założyć, że nie chcieli kanibalizacji afry, która sprzedaje się raczej dobrze. Natomiast patrząc na cenę to nie jest źle: najtańsza afryka droższa o 20 tys, mały giejes i dukat scram desert sled o 10 tys, maly scram triumpha o 6 tys. Wiem ze to rożne motorki ale pokazuje, że jak ktoś dysponuje budżetem około 50 tysi na nowe moto którym można spokojnie zjechać z asfaltu bez super skilla i którym da się daleko polecieć, a nie chce T7 (jak na przykład ja), to nowy trampek jest bardzo atrakcyjny. |
Cytat:
Co do ogłoszeń BMW to nijak sie nie maja do rzeczywistosci, dzwoniłem kiedys na takie to sie okazało ze motór jest pod zamówienie że oferta w otomoto to tylko pogladowa itp itp i moze byc za 6 miesiecy bedzie. |
OK. Szkoda prądu.
|
Cytat:
Co co kredytów tez racja, ja akuirat wziąłem leasing na T7 i podliczjac koszty i wzrost ceny miedzyczasie to praktycznie jeżdże za darmo :) Wróciły czasy komuny kiedy się kupowało malucha, jeździło i sprzedawało z zyskliem za 2 lata :D |
Cytat:
|
Cytat:
6cio letni miniak mojej żony kosztuje teraz więcej niż daliśmy za niego 4,5 roku. Oczywiście to tylko cyfry bo wszystko w ..uj zdrożało od tamtej pory. |
Cytat:
A co do leasingu, który wziąłeś, to on na stałym wiborze jest? Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
a, może jestes za młody i nie pamietasz tych czasów. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
pozdrawiam Marcin Jan |
nie, nie mylę pojęć. czytaj ze zrozumieniem.
|
Nie ma się co sprzeczać chłopaki. Z dwa lata temu cena by oscylowała w okolicach 40 tys. zł pewnie, czyli wtedy ceny tenery 700. Teraz yamaha kosztuje w salonie 52 tys. Wnioskuję, że gdyby transalp wyszedł dwa lata temu kosztowałby coś koło 40 tys. - czyli tak jak chodziły słuchy. Teraz niestety trzeba dać za niego dychę więcej bo czasy mamy jakie mamy.
Wtedy mocno zastanawiałem się nad tenerką, postanowiłem zaczekać na trampka. Teraz jak się pojawił mi przeszło bo mi się nie podoba. Koniec końców nowego nic do garażu nie wprowadzam. |
1 Załącznik(ów)
Slowacja nowy transalp 10k eur.
|
Cytat:
|
Szukałem rocznej używki. Kupiłem z nalotem 600 km dużo taniej niż nowa. Na gwarancji. Może tak spróbuj.
|
Tak jak Ty kupilem 300L, moze nie taniej ale byla. Wzialem nowego gasgasa bo uzywki husqi i ktma bylyby tak czy siak drozsze. Ciekawostka jest taka ze ceny na otomoto czesto sa jeszcze do utargowania i to spooooro.
|
No to gratulacje. Czemu się Pan nie chwalisz nowym sprzętem.
|
Cytat:
|
Kosmetyka. Gas Gas ma w wersji supermoto koła odlewane a Huska i KTM szprychy. Wersja enduro chyba nie ma większych różnic oprócz ceny niższej o 10 koła od Kata czy Huśki. To akurat super bo tam trzeba dołożyć parę rzeczy must have i nawet wówczas po dołożeniu szpeju gas gas będzie tańszy niż bliźniaki w wersji golas. Tyle że czerwony wygląda paskudnie ale to rzecz gustu :D.
|
Cytat:
Kolor rzecz gustu, dla mnie bomba akurat :D ES700 to klon 690 i to dosłownie. Husqa jeszcze się różni kanapą, lampą, wydechem. GG to KTM w 99,99%. Dłuugo szukałem dziury w całym czy tu jakiegoś haczyka nie ma, ale finalnie wszystko legit KTM. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. |
Różnice międze GasGas a KTM to nie tylko kosmetyka, różne półki, wahacz , podnóżki, wydech, bak itp
więc niższa cena GasGas jest "usprawiedliwiona" |
Spoko. Film z 2020 roku a 700 wypuścili w 2022. 👍
|
Cytat:
|
Cytat:
11k zł niższą od ktm 690 smc. Jak myślisz skąd taka różnica w cenie? :dizzy: Od jakiegos czasu sięprzymioerzałem do ktm 690 smc ale przy takiej dużej różnicy w cenie sam nie wiem czy nie lepiej wziaść gasgas 700 sm Trochę niektóre kompnety beda tańsze ale silnik ten sam etc tu porównianie/opinia do enduro es 700 |
Różnice pomiędzy SM są zauważalne akurat. Sama różnica w kołach odlew/szprychy już robi kwotę. Ponadto GasGas będzie pozycjonowany cenowo najniżej z całej trójki bo to wynika z filozofii grupy Pierer. Z tego co czytałem to plastiki też są gorszej jakości ale nie potwierdzę tego choć te listki na kierze od razu widać że są miękkie i gumowe a np. w Husq twarde jak beton.
A opinia jest jak doopa, każdy ma własną z tym, że przytaczasz po raz kolejny filmik gdzie koleś gada bzdury od samego początku twierdząc, że KTM, Husq i GasGas dzielą tą samą ramę a to nie jest prawda. :dizzy: Rama przynajmniej w 701 jest inna niż w KTM. Może jest tożsama w KTM i GG ale na bank 701 ma inną ramę. |
Cytat:
1. Pewnie porównujesz KTM 2023 do GG 2022 stąd taka ogromna różnicy. Nowy rocznik to już + kilka tysięcy do sztuki. Z resztą zależy jak negocjujesz KTMa, znam kogoś kto wytargował na nową 701 taaaką cenę, że aż mi kopara opadła. Można? Można. 2. Na roczniki 2022 od 2-3 msc była odgórna promocja przez producenta albo dystrybutora dlatego ceny kształtowały się w okolicy 43-44 tys plnów. Enduro sprzedały się dosyć szybko, ale SM nadal można trafić nawet poniżej 43 tys. Imo to odpowiednia cena za ten sprzęt bo 50+ tys za gołego jednocylindrowca to imo przesada. 3. Początkowo GG były zapowiadane jako równoważne sztuki do pozostałych klonów i ceny też miały być podobne. Przypuszczam, że jednak brak świadomości marki robi swoje i musieli jakoś zejść z tonu, żeby bujnąć sprzedaż. Bądź co bądź marka Gasgas to jeszcze przez jakiś czas będzie egzotyka. 4. To co pisze Emek ewentualnie plastiki słabsze handbary itp ale nic więcej. Wszytko pozostałe to KTM - hamulce, zawieszenie, elektronika, silnik, osprzęt typu klamki, dźwignie. Wszystkie części mają te same numery co KTM i nie ma na nie żadnego rozróżnienia. |
tak czy inaczej cena KTM zawsze była i jest teraz przesadnie zawyżona.
Te motocykle enduro/smc są co najwyżej warte 40k zł i tyle a nie 55k zł Coś mi sie wydaje że mój ktm 500 exc-f 2017 był ostatnim nowym KTM jaki kupiłem, i nie dlatego ze mnie nie stać. Cytat:
Ja mam w ktm abrdzo dobrych znajomych i kupuje zawsze po kosztach prawie |
Może on ma lepszych znajomych
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ciężko jest porównywać w tym aspekcie auto i moto z kilku względów, choćby z takich: Większość aut jest kupowanych w celach stricte użytkowych, moto w dzisiejszych czasach w naszej części świata jest raczej dla przyjemności. Mamy nadal długa przerwę sezonowa w użytkowaniu moto, wiec marże (na sprzedazy i serwisie) musza pozwolić na utrzymanie dealerów przez cały rok. Producenci / importerzy aut, potrafią dawać specjalne ceny na wybrane modele z niska emisja CO2 aby obniżyć poziom emisji całkowitej produkcji. |
Cytat:
|
nie wiem jak w PL bo tu wszystko jest zawyżone ale np w Stanach to wiem że dealer ma bardzo małą marżę, rzędu kilku procent. Zarabiają matomiast dużo wiecej na akcesoriach, serwisie. dodatkowej gwarancji itp itp
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie jest tak. Chodzi mi o zapasy cenowe. Rabat flotowy jest udzielany z marzy importera i dealera. Większy rabat daje importer. Dealera na sprzedaży flotowej zarabia śmieszne pieniądze. Myślę, że ktoś kto nie siedzi w temacie., to nawet nie zgadnie jakie to marze. Mało, jak bym je podał to zostałbym wysmiany. :-)
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
Chetnie wyslucham ile dealer Honda zarabia na motocyklu ktory dajmy na to kosztuje 30 000zl ... nie mam bladego pojecia
|
Chyba nikogo to nie interesuje w branży motocyklowej, bo nie znalazłem takich danych.
W branży samochodowej ranking Q3/2022 dochodowości / szt. jest jak w obrazku poniżej. Gdyby ekstrapolować proporcjonalnie dochodowość Japonii to $1.197 Toyoty przy powiedzmy średniej wartości pojazdu 120 kPLN, przełożyłoby się na jakieś $400 przy moto czyli jakieś 1.800 PLN. To marża netto producenta jest. Nie wiem jak jest zaliczane, ale marża dealera chyba w tym nie jest ujęta ale powinna być na podobnym poziomie. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5e8273661.webp |
ale to są elektryki o ile dobrze widze a to zupełnie inny rynek.
|
Cytat:
No właśnie wydawało mi się, że to porównanie marż ogólnie (bo przecież Toyota praktycznie nie ma EV). Jednak przeczytałem artykuł jeszcze raz i może masz rację. Nie piszą o tym wprost, ale faktycznie może chodzić o same elektryki. Sorki - jakoś nic lepszego nie znalazłem do oszacowania marż / samochód :-(. |
Pamietam z komuny koszt wyprodukowania Poloneza był około 40k zł tamtejszych a sprzedawali go za chyba 100-120k zł :) reszta to podatki, marże, łapówki ito
ale widzę się niewiele zmieniło, podają poniżej ze można cene w detalu pojazdu podzielic na dwa to sie dostanie mniej więcej koszt jego produkcji, a producent zarania tylko około 5% na samochodzie: Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:47. |