Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

Artek 17.03.2021 11:44

Cytat:

Napisał Pirania (Post 723664)
A czy szczepionki cokolowiek pomagają w wyjazdach? Z tego co widzę to i tak trzeba mieć testy.. Przy wyjeżdzie do ogarnięcia a jak to działa przy wjeździe? Np lecisz na tydzień na offa w Bośni..wjazd ogarniesz na teście zrobionym w PL a powrót ? Trzeba w Bośni ogarnąć gdzieś i tyle ?
Wyjaśnicie jak krowie na rowie? ;)

Właśnie na tapecie UE jest temat krajów bałkańskich.
Chcą, aby podróżny miał zaświadczenie:
a. Czy jesteś szczepiony
b. Kiedy miałeś ostatni test
c. Czy chorowałeś.

Info z porannego Radio Szczecin.

Coś się na pewno wykluje w ciągu miesiąca/dwóch.

Pirania 17.03.2021 11:59

No coś musi się zadziać bo to kraje które żyja z turystyki..

wojtekk 17.03.2021 12:02

Tajladia oferuje dwutygodniową kwarantannę przed podróżą dalej. Albo hotel, klub golfowy, albo jacht. Napisałem do hoteli - odpowiedzieli, żeby się wstrzymać, bo cały czas coś się zmienia.

Adagiio 17.03.2021 12:46

Na dziś potwierdzenie szczepienia możesz sobie wsadzić do szuflady. Żona wróciła z Sycylii i żeby wyjechać test i żeby wrócić do kraju drugi wykonany na Sycylii by nie pójść u nas na kwarantannę. Jest zaszczepiona od dawna dwoma dawkami fajzera. To jest zmowa i ruchanie na kasę moi drodzy z tymi testami, nie musicie wydawać kasy na ten cały pcr. Starczy test wymazowy antygenowy za 150 zł, u mnie wynik dają w 3 językach, PL, GB i DE jeżdżę na niego, nikt mi nigdy go nie zakwestionował, żonie zresztą też. Pcr po angielsku 460 zł i to jest spekulacja na zwykłej ludzkiej potrzebie, koszty wykonania takiego testu to dla laboratorium to 46 zł.
W IT test kosztuje 32 euro jeśli zrobiony w laboratorium i 22 w aptece + 20 za pobranie. I tam dziennie robi się ich od 350 do 400 tys bez żadnej łaski, zapisów, kolejek czy zleceń od lekarza rodzinnego.
Nie trzeba jechać do Tajlandii, wystarczy do Serbii, za 1500 dolarów masz pobyt i dwie dawki.

DwaMariany 17.03.2021 13:05

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 723700)
Na dziś potwierdzenie szczepienia możesz sobie wsadzić do szuflady. Żona wróciła z Sycylii i żeby wyjechać test i żeby wrócić do kraju drugi wykonany na Sycylii by nie pójść u nas na kwarantannę.

Dziwne rzeczy opowiadasz. Po powrocie pogranicznicy sprawdzili nam paszporty i zaświadczenia o szczepieniu. Brak kwarantanny.

matjas 17.03.2021 13:29

z tym dymaniem co Adagio pisze to absolutnie się zgadzam.
miałem już okazję się testować za te 450 i wiem to, ze jedynymi, którym nie zależy na końcu tego chujograjstwa są właśnie jaśniepaństwo z tych budek.... np na stadionie.

jakoś na początku kwietnia lecę do Gruzji - tam również muszę mieć test. pewnie ten droższy, niby nie ja płacę ale wkurw jest.

przed powrotem kolejny??? ja i tak mogę pracować z domu ale nie chcę rodziny uziemiać.

m

Adagiio 17.03.2021 14:10

Cytat:

Napisał DwaMariany (Post 723708)
Dziwne rzeczy opowiadasz. Po powrocie pogranicznicy sprawdzili nam paszporty i zaświadczenia o szczepieniu. Brak kwarantanny.

Rozeznawałem temat przed wyjazdem żony na Sycylie i takie otrzymałem informacje od policji granicznej w IT. Oni nie honorują żadnych zaświadczeń o szczepieniu, nawet od swoich. Dowodem na to niech będzie fakt że przyjezdni do białej strefy jaką jest jedyne miejsce w Europie, znaczy Sardegna. Każdy musi przedstawić negatywny test w przeciwnym razie nie zostanie wpuszczony na jej terytorium.

DwaMariany 17.03.2021 14:56

Źle Cię zrozumiałem. Ja pisałem tylko o powrocie do Polski.

chomik 17.03.2021 20:26

Cytat:

Napisał Emek (Post 723578)
Sorki. Mój błąd. Kwarantanna ulega skróceniu jak robisz test po wjeździe. Jak wjeżdżasz z ważnym testem to nie ma kwarantanny jak napisałeś.

Jak wjeżdżasz do Polski, to test wystarczy aby nie mieć kwarantanny.

Zwolnienie z kwarantanny:
"osoby posiadające negatywny wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2 wykonanego, przed przekroczeniem granicy, w okresie 48 godzin, licząc od momentu wyniku tego testu,?

Źródło:
https://strazgraniczna.pl/pl/k-wjazd...u-granicy.html

sambor1965 17.03.2021 21:13

Cytat:

Napisał Futrzak (Post 723468)
Sambor
Widziałem wpisy adv na fb, może coś więcej na temat możliwości wyjazdu???

A co tu pisać, dobrze jest w Kenii...
Nie będę was fotami denerwował. Wrócę w kwietniu to wrzucę...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:52.