![]() |
Może kiedyś wezmę lustro i statyw i lepsze zdjęcia zrobię.
Uwierzcie że z halogenami jest o wiele lepiej. Oki ludzkie lepiej akomuduje niż optyka. Ja uważam że zakup halogenów Evo od SW Motech za bardzo dobry. Polecam niezdecydowanym. |
Akomoduje czy nie to na pierwszym zdjęciu widać więcej
|
Pewnie automatyka aparatu skorygowała i tak to wyszło. Takie porównania najlepiej będzie widać na ręcznych nastawach takiej samej przysłony i czasu.
|
Na drugim zdjeciu aparat skorygował parametry do tej jasniejszej plamy światła od halogenów. Stąd nie widać zupełnie plamy świateł mijania i zludzenie że lepiej na pierwszym zdjeciu. Pobaw się z blokadą ekspozycji i powinno być lepiej.
|
Jeśli mijania świecą tak dobrze jak widać na lewym zdjęciu to po co montować jeszcze dodatkowe. Dla samego posiadania jeszcze więcej?
|
Panowie, ta dyskusja skręca w dziwna stronę. W bocznych ścieżkach, ciemnych lasach, czy po wrocławskim bruku każda ilość luxow jest plusem, więc zainstalowałem dodatkowe lampy. Na przelocie po s-kach także lepiej będzie mnie widać, a to tylko zwiększa bezpieczeństwo.
|
Nie skręca w dziwną stronę, można sobie i kilka zainstalować i świecić jak choinka. Pojęcie bezpieczeństwa ma różne oblicza.
Widząc jak dobrze świecą mijania na zdjęciu nie zauważyłem potrzeby dalszego doświetlania i tyle. |
Cytat:
|
We mgle to akurat słaby przykład ;)
Weź się Dzieju kiedyś karnij czymś innym niż trójka nocą ;) Jakkolwiek starzeje się nieuchronnie i również niezbyt jestem chętny poprawianiu fabryki to kupiłem ongiś dwa Halogeny z prasowanego ryżu polecane tu na forum. Jeden zdechł od wody niestety ale poki to działało to naprawdę działało dobrze - nie da się opisać słowami komfortu jazdy po krętych drogach w górach gdzieś w nocy z tym światłem. Jedzie się niemal jak w dzień - tyle ode mnie i w kwestii CZY WARTO. |
Absolutnie nie neguję potrzeby dobrego oświetlenia drogi jest to ważne i potrzebne.
Zwróciłem tylko uwagę że jak jest już dobrze to czy jest sens dokładania. Każdy ocenia swoimi oczami i tyle. Trójka z telewizorem wzorowo rozkłada światło , jest równomierne, bez cieni i z bardzo skuteczną asymetrią która w ostatnich latach zanikła. Dlaczego brak dawnej asymetrii jest ułomnością przekona się ten komu stanie na poboczu np łoś czy wysoki jeleń. Nowy reflektor oświetli mu kopyta a stary poświeci w oczy które błysną dużo wcześniej. Oczywiście ilość światła z H4 na dzisiejsze standardy to nieco mało ale gdyby zwiększyć tą ilość/jasność przy takim rozłożeniu jaki daje telewizorek trójkowy to naprawdę będzie idealnie. Współczesne reflektory i źródła światła są o wiele skuteczniejsze ale czy przetrwają 35 lat :) Tak jak wspomniałem warto dobrze widzieć ale też unikać przerostu formy nad treścią , ale co kto lubi. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11. |