Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Honda CRF1100 - 2020?? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34219)

Lolex 21.12.2019 11:29

Mam ATAS 2018. Nie zauważyłem, żeby skrzynia się czegokolwiek uczyła. Po prostu, jeśli odkręcisz mocniej manetę, to zmiana następuje później. Jeśli operujesz lekko, to wcześniej. I tak jest w każdym z 4 trybów. To jest z góry zaprogramowane działanie, a nie wynik uczenia.

GregoryS 21.12.2019 12:13

Skrzynia sie nie uczy, to marketing :)

44FG 21.12.2019 13:18

Pewnie jakaś legenda miejska. Gdyby to był marketing mówiła by o tym Honda lub przynajmniej dziennikarze.

mdxmd 21.12.2019 16:31

to, że się nie uczy już dawno udowodniono... miałem nadzieję, że poprawili ten kretyński tryb D ale skoro piszecie, że zmiana biegów jest taka jak była to już całkiem nie widzę sensu przesiadania się na nowszy model..

Musiałbym sam spróbować. W DCT największym idiotyzmem są stałe obroty wrzucania wyższego biegu (przy lekkim operowaniu gazem)

Przykład

Tryb S1 każdy wyższy bieg wrzuca gdy obroty silnika osiągną 3000 obr/min i to zarówno 2 jak i 6 gdy motocykl jest bez załadunku dramatu nie ma ale gdy na 110% zapakowany to pierwsze 3 biegi jeszcze da się jechać a wyżej już dupa całkowita. I nie ma znaczenia czy jedziesz po równym czy pod górę wali kolejny bieg i męczy silnik zbyt niskimi obrotami i gdzie tu logika i ekologia ???

Jeżeli ktoś jest w stanie jeździć w trybie D to szczerze podziwiam ! no chyba, że odwija manetkę za każdym razem bo spokojnie jeździć w tym trybie się nie da.

44FG 21.12.2019 17:15

Możliwe, że dzięki temu nowemu IMU, jako że motocykl wie czy jedzie po płaskim, czy też w górę lub w dół to także ma wpływ na działanie DCT. Skoro według recenzji działa to w zakrętach to może i na wzniesieniach/spadkach. Inna kwestia to nie chce mi się wierzyć, że nikt nie przeprogramowuje DCT. Nie zgłębiałem tematu ale w autach wszystkie skrzynie czy to DSG czy inne są przeprogramowywanie i dotyczy to glownie trybu D na który wszyscy zawsze narzekają, że muli. Być może powód jest prozaiczny - pewnie homologacje, normy Euro X, oficjalny test spalania itp robi się w trybie D. Dlatego tak to ustawiają a nie inaczej i dotyczy to zarówno motocykli jak samochodów.

ziutek2002 21.12.2019 19:20

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 662532)
to, że się nie uczy już dawno udowodniono... miałem nadzieję, że poprawili ten kretyński tryb D ale skoro piszecie, że zmiana biegów jest taka jak była to już całkiem nie widzę sensu przesiadania się na nowszy model..

Musiałbym sam spróbować. W DCT największym idiotyzmem są stałe obroty wrzucania wyższego biegu (przy lekkim operowaniu gazem)

Przykład

Tryb S1 każdy wyższy bieg wrzuca gdy obroty silnika osiągną 3000 obr/min i to zarówno 2 jak i 6 gdy motocykl jest bez załadunku dramatu nie ma ale gdy na 110% zapakowany to pierwsze 3 biegi jeszcze da się jechać a wyżej już dupa całkowita. I nie ma znaczenia czy jedziesz po równym czy pod górę wali kolejny bieg i męczy silnik zbyt niskimi obrotami i gdzie tu logika i ekologia ???

Jeżeli ktoś jest w stanie jeździć w trybie D to szczerze podziwiam ! no chyba, że odwija manetkę za każdym razem bo spokojnie jeździć w tym trybie się nie da.

Zgadzam się w 100%. Wg mnie Tryb D, jakby to napisać....może tak: nie wpływa pozytywnie na pracę silnika. Stosunek prędkości, momentu obrotowego do danego biegu nie jest dobierany prawidłowo. Na ucho słychać, że silnik nie powinien tak pracować...

CzarnyCzarownik 21.12.2019 19:28

Nikt jeszcze nie wpadł na to, że D oznacza Disabled? :D

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

mdxmd 21.12.2019 20:52

Cytat:

Napisał 44FG (Post 662534)
Możliwe, że dzięki temu nowemu IMU, jako że motocykl wie czy jedzie po płaskim, czy też w górę lub w dół to także ma wpływ na działanie DCT. Skoro według recenzji działa to w zakrętach to może i na wzniesieniach/spadkach. Inna kwestia to nie chce mi się wierzyć, że nikt nie przeprogramowuje DCT. Nie zgłębiałem tematu ale w autach wszystkie skrzynie czy to DSG czy inne są przeprogramowywanie i dotyczy to glownie trybu D na który wszyscy zawsze narzekają, że muli. Być może powód jest prozaiczny - pewnie homologacje, normy Euro X, oficjalny test spalania itp robi się w trybie D. Dlatego tak to ustawiają a nie inaczej i dotyczy to zarówno motocykli jak samochodów.

no nikt niestety zbyt niszowy temat, pozostają tryby S a jak już nic nie pasuje to manual czyli to co mieliśmy wszyscy przed dct :) więc tragedii nie ma ale niewiele by wystarczyło poprawić aby DCT działała idealnie... widocznie nie czas jeszcze na to, może jak konkurencja zrobi automat to honda wyciągnie asa z rękawa z idealnie zestrojoną DCT.

Należy jeszcze wziąć pod uwagę, że nowa CRF to także większa pojemność oraz dłuższy skok tłoka więc nawet jeżeli skrzynia będzie "cisnąć z miejesca 6 bieg" to i tak powinno być lepiej niż w CRF1000 dodać do tego jeszcze modyfikacje w sofcie silnika i pewnie będzie zupełnie spoko....

mdxmd 22.12.2019 20:43

doświetlanie zakrętów powinno być włączane/wyłączane płynnie wtedy nie byłoby tego efektu migania.

MrWaski 22.12.2019 21:05

O jaki efekt migania chodzi?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:16.