Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Modyfikacje CRF 300 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41281)

janina 13.07.2023 12:17

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 822892)
Wniosła bardzo wiele choć nie sprawiła, że czysetka jest hard enduro. Wymienia się ją głównie wtedy kiedy kierownik jest cięższy niż 75 kg

A gdybyś uchylił rąbka tajemnicy i rozwinął choć odrobinę 'bardzo wiele'?

Przynajmniej 90% (mogę się mylić) męskiej populacji powinno sprężynę wymienić. "Hard enduro" zostawiamy w spokoju.

muszel72 13.07.2023 12:27

Wystarczy prześledzić ten wątek od początku i już wszystko wiadomo. Przy okazji można dowiedzieć się wielu innych kwestii zamiast za chwilę pytać ponownie o to co już było. Bez złośliwości oczywiście ale mi się nie chce.

janina 13.07.2023 12:38

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 822897)
Wystarczy prześledzić ten wątek od początku i już wszystko wiadomo. Przy okazji można dowiedzieć się wielu innych kwestii zamiast za chwilę pytać ponownie o to co już było. Bez złośliwości oczywiście ale mi się nie chce.

Ten wątek nie odpowiada na pytanie jakie są Twoje wrażenia z użytkowania motocykla zmodyfikowanego w sposób opisany wyżej. Śledzę go od początku i prawdę mówiąc merytorycznie o zawieszeniu jest mało lub informacje niewiele wnoszą.

Szkoda że Ci się nie chce ... Takie informacje są najcenniejsze bo z pierwszej ręki bez bełkotu marketingowego.

Lucky Luke 13.07.2023 13:02

Cytat:

Napisał Soles (Post 822806)
Czy ktoś z was montował sprężynę progresywną HyperPro na tył w CRF300l? Czy były z montażem jakieś problemy?

Oddałem moją CRFkę na taką wymianę do serwisu Hondy w Warszawie i po 2 tygodniach czekania odebrałem moto ale bez zamontowanej sprężyny - ponoć były problemy z demontażem sprężyny.

Możecie polecić fachowca (Warszawa), który nie będzie robił takiej wymiany po raz pierwszy i podoła wyzwaniu.

Przywieź motocykl do mnie to się wymieni w wolnym czasie. Nie wierzę , że nie potrafili tego zrobić , albo się im nie chciało albo o tym zapomnieli.

wihura 13.07.2023 20:19

Cytat:

Napisał janina (Post 822884)
Pytanie co wniosła ta wymiana sprężyny? Jest lepiej czy po prostu inaczej ale dalej nie tak jak powinno być? Kolega Wichura z forum dzięki takim zabiegom w krzaki dobrze poleciał. :dizzy:

Z mojego pkt widzenia, główna zaleta wymiany tylko sprężyny - dzięki niej zaczyna pracować .... przedni zawias. Normalnie na stocku jak naciskasz siedzenie aby skompresować zawieszenie to siada tylko tył - przód praktycznie nie pracuje. Ze sprężyną, przy nacisku, zarówno przód jak i tył nurkuje równomiernie. Dzięki temu jazda po asfalcie zaczyna wyglądać diametralnie inaczej, motocykl lepiej się prowadzi. Inna sprawa jazda w offie - tutaj nie wiele to pomaga, a in minus, sprężyna mocno wybija jeśli nastąpi dobicie tyłu. Niestety tak czy siak trzeba jeździć wolniej i ostrożniej, zwłaszcza na sekcjach z dużymi muldami.

Ja planuje mimo wszystko wymienić cały tył.

Danny 14.07.2023 14:50

Cytat:

Napisał wihura (Post 822972)
Ja planuje mimo wszystko wymienić cały tył.

Na co? Miałeś okazję spróbować czegoś innego niż stock i progres HyperPro?

Za chwilę powinienem mieć możliwość bezpośredniego porównania sprężyny HyperPro z amorem YSS MZ456, kolega będzie wymieniał, ja też się zastanawiam ale najpierw chcę to zestawić w terenie z moim setupem.

wihura 14.07.2023 18:22

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 823059)
Na co? Miałeś okazję spróbować czegoś innego niż stock i progres HyperPro?

Nie próbowałem. Na przód kupiłem sprężyne 8n od K-Tech. Jeszcze nie założyłem. Przód też jest dla mnie zbyt "nerwowy" nawet przy jeździe po asfalcie. Realizacja przebiegała szybko, 5 dni i towar przyszedł. Podatek zaplaciłem kurierowi.

Na tył planuje albo K-Tech albo Rally Raid level 2. Ale to dopiero po sezonie, w zimie.

matjas 14.07.2023 19:15

Z tym silnikiem i charakterem mysle ze nie ma co szpejowac na sile ale każdy ma prawo do modyfikacji według własnych upodobań i wyobrażenia o motocyklu.
To hyperpro z tylu zrobiło mi wszystko co chciałem. Wyostrzył się nieco przód, moto jest wyższe i siada na sag jednakowo przód i tył teraz. Osobiście nie planuje jakichkolwiek zmian więcej - jest super. Reszta to trochę prawo diminishing returns.

Louis 15.07.2023 11:59

Cytat:

Napisał matjas (Post 823080)
Z tym silnikiem i charakterem mysle ze nie ma co szpejowac na sile ale każdy ma prawo do modyfikacji według własnych upodobań i wyobrażenia o motocyklu.
To hyperpro z tylu zrobiło mi wszystko co chciałem. Wyostrzył się nieco przód, moto jest wyższe i siada na sag jednakowo przód i tył teraz. Osobiście nie planuje jakichkolwiek zmian więcej - jest super. Reszta to trochę prawo diminishing returns.

Zmieniłeś tylko sprężynę?

matjas 15.07.2023 12:06

Tak tylko sprężynę.
Jak napisano powyżej - potrafi wybić ale kurwa… to NIE JEST superenduro do latania po hopach tylko zwiedzaczek szwedaczek. Nieco wolniej i robi wspaniałe to co ma robić.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:18.