Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Tanie paliwo? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11351)

bliźniak 22.11.2011 10:29

Cytat:

Napisał maryjan (Post 207305)
Jak miałem diesla (1,6 VW) lałem czysty roślinny z biedronki :). Kiedyś była to oszczędność, teraz już nie bardzo się to opłaca. Dało się jeździć na czystym roślinnym do plusowych temperatur (roślinny szybciej robi się gęsty).
Można zaradzić temu montując grzałkę w zbiorniku i ogrzewany filtr paliwa :)
Minusy? Zapach frytwagena :) i spalanie +10procent.

Do roślinnego trzeba przestawić kąt wtrysku do przodu, bo się wolniej spala - i wtedy pali nawet mniej niż ropy! :D

daro 22.11.2011 11:33

Dzisaj posiedzenie rządu. Będą debatować o podwyżce akcyzy na olej napędowy. Jak mówi "nasz wódz" podwyżka jest konieczna , ponieważ Unia Europejska upomina się o zrównanie stawek akcyzy.
Czy ktoś słuszał żeby Unia rządała zrównania zarobków.
Warto oswięcić 2 godziny http://www.youtube.com/watch?v=uDYCSL49Xx0&feature= co by lepiej zrozumieć te mechanizmy.

maryjan 22.11.2011 13:19

To własnie działa na mnie jak płachta na byka :].
Ceny takie same w UE, zarobki - co kogo obchodzi, że zarabiamy 300 ojro minimalnej i 1000 ojro średniej krajowej?
Aż się człowiek gotuje w środku :]

Prosty przykład kasków motocyklowych - idzie sobie Niemiaszek do wujka Louisa i kupuje super fajny wypasiony kask szuja za 500 jurków. Przychodzi biedny Polaczek/Słowak i wywala 500x4=2000 polskich pesos za ten sam kask. Przy stosunku zarobków średnio 2000ojro/500 ojro :]

Niestety żyjemy w bardzo drogim kraju, a nasi włodarze których sami wybieramy nic nie robią dla polepszenia naszych warunków (poza strzyżeniem nas na zero).

Moja prozycja jest taka aby zalegalizować marihuanę i prostytucję (co i tak spotykamy w PLu - ostatni obrazek z DK1 na Śląsku drogówka z radarem i 50m dalej pani przyjmująca klientów)- budżet by zyskał więcej niż na podwyższaniu akcyzy :/.

bliźniak 22.11.2011 17:00

Po to została stworzona UE, żeby ludzie nie mieli wyboru - wszystko wszędzie kosztuje tyle samo, a nowe państwa są zapraszane po to, żeby była świeża(czyt.:tania) siła robocza.

Lepi 22.11.2011 17:22

Cytat:

Napisał bliźniak (Post 207414)
Po to została stworzona UE, żeby ludzie nie mieli wyboru - wszystko wszędzie kosztuje tyle samo, a nowe państwa są zapraszane po to, żeby była świeża(czyt.:tania) siła robocza.

Unia została stworzona, żeby stworzyć jednakowe (nie znaczy automatycznie, że dobre) warunki konkurencji. Niestety nie zunifikowano polityki fiskalnej oraz nie doceniono różnic w w rozwoju gospodarczym i społecznym członków. Niektórzy członkowie zostali przyjęci zbyt wcześnie. I teraz są jaja.
To tyle w skrócie.

bliźniak 22.11.2011 18:11

Lepi - to jest tylko oficjalna wersja...

Mnie jednak nadal interesuje sposób na tanie paliwo, czy to będzie na zasadzie produkcji/przetwarzania z dostępnych komponentów, czy nowe źródełka, które można by zastosować w w naszych pojazdach. Interesującym źródełkiem wg mnie może być ogniwo paliwowe - czyli "prądnica" zasilana czystym wodorem, którego jest w okół nas dużo. Jak ktoś ma takie do 50kW na zbyciu - to ja bardzo chętnie ;)
Taaki kiepski bo Francusko-Beemowski, no ale zawsze przykład:
http://www.motogen.pl/aktualnosci/ci...we,art479.html
Można by też pomyśleć nad przywróceniem do pracy poczciwego dwu-suwa, w wersji zaworowej - połowa wagi przy tej samej mocy co 4T i jednakowej pojemności, więc również oszczędności na paliwku.

KML 22.11.2011 21:59

Wczoraj tankowałem furę , na dystrybutorze wyświetliło już 5,80zł
U mnie problem z paliwem wygląda tak że silnik mojego auta nie lubi syfiastego paliwa, zaniedbanie tego kończy się zazwyczaj wymianą bardzo drogich wtrysków.

Jestem zmuszony tankować tylko na markowych stacjach i na dodatek paliwo lepszej jakości.
Tankuje tylko na BP i tylko paliwo Ultimate , niestety cena zaczyna zabijać :(

Lepi 22.11.2011 22:23

I dlatego jako wozidło mam taki odpowiednik afryki co oszczędnie na wszystkim pojedzie. A moto ma zapierdalać nie oszczędzać :)

Dzieju 22.11.2011 22:29

KML , jak się ma super autko to i trzeba lać super paliwko ;)
Szansa na 6 zł za literek coraz bardziej realna.
Może warto jeszcze po 5.38 zapasy zrobić ?

aciu 22.11.2011 22:33

Cytat:

Napisał KML (Post 207470)
U mnie problem z paliwem wygląda tak że silnik mojego auta nie lubi syfiastego paliwa, zaniedbanie tego kończy się zazwyczaj wymianą bardzo drogich wtrysków.

Heh dokładnie. Pompowtryski w Passacie FL szczególnie nie lubią szajsu z dystrybutora i zaczynają się zacinać co objawia się nierówną pracą silnika, szarpaniem w automacie i spalaniem 25/100km :( Co trzy tyg (średnio 2000km) wyciągam wszystkie cztery aby rozruszać, oczyścić z syfu (coś jak nagar) i wsadzić z powrotem w głowicę. Czas "regeneracji" jak w pit stopie- 12min ,ale puki co to lepsze niż 1700zł netto za jednego :dizzy:
W mojej mieścinie nie ma BP czy Orlenu :(

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:12.