![]() |
Stodoły wam zazdroszczę !
Gdybym wiedział, że jesteście konsekwentni do końca ..nie wyszedł bym po angielsku. p.s Tomku odezwała się pani Ewa K po obejrzeniu galerii z Wołynia. fragmencik https://o.iplsc.com/p/p.gif Witam Panie Sławomirze, Obejrzałam Pana galerię - widzę że Pan również jeździł rodzinnymi śladami po Wołyniu. Podróż motocyklem to bardzo oryginalna forma poruszania się za nasza wschodnią granicą. Ciekawa jestem czy Pana rodzina mieszkała przed wojna w Starej Hucie ..... pozdrawiam |
Konsekwentny do końca był tylko Artur.
Ja z Rumcajsem wyszedłem o świcie żeby zapalić... :) Szkoda tylko, że dopiero za dnia zobaczyliśmy, że tam, w stodole była drabina. Było po baniaku, na sieczkarnię... i nie myśl, że za pierwszym razem :) Ech... Pewno tam teraz świeże siano... Otworzyliśmy oczy... ale już nie było Hali... tylko koni stojali :) |
4 Załącznik(ów)
PS. Co do pani Ewy, to doskonały przykład, że swój swojego prędzej czy później spotka, bo świat dzisiejszych Kresów jest coraz mniejszy, choć paradoksalnie- do odkrycia coraz więcej.
Kolejny raz dziękuję Ci za pokazanie tych wszystkich miejsc, które bez Twojego słowa byłyby kolejnym niewiele znaczącym bunkrem, ruiną, starą chałupą, zarośniętą kupką ziemi, zmurszałym krzyżem, powalonym drzewem, legendą czy nazwiskiem jednym z setek tysięcy. TE Kresy miały Twoją twarz. Załącznik 48431 Załącznik 48432 Załącznik 48433 Załącznik 48434 |
czyli jednak 2 gole były!?
ps.stodoły z sianem zazdraszczam! |
Piękny wyjazd !
Musze zweryfikować moje cele bo nigdy nie ma mnie tam gdzie wy i potem szlag mnie trafia !!! |
A kto ma tę fotę gdzie wszyscy są razem ?? :)
|
4 Załącznik(ów)
Ja nie mam, ale znalazłem takie :):
Załącznik 48725 takie tam z drogi- jedyna kobieta w grupie :) Załącznik 48727 gąska i gąsior :) Załącznik 48726 mytwa- bo przecież sobota wieczór :) Załącznik 48728 Kici chyba troszku zazdrosny :) |
Odrazu zazdrosny :p
Spójrz na kota chyba ma więcej rozumu próbuje uciekać :D |
5 Załącznik(ów)
Dziś taka króciutka impresja z wyjazdu:
Cmentarze są rzeczywistym miejscem przecięcia linii 'dziś' i 'wczoraj'. Choć wszystkie z czasów dawnej Polski wyglądają podobnie, bo są zarośnięte i opuszczone, to nie wszystkie są zapomniane. Załącznik 48732 dojazd do Moczulanki Załącznik 48733 Poprosiłeś mnie Sławku o znalezienie mogiły żołnierzy miejscowej samoobrony i tablicy upamiętniającej ich oddział i dowódcę Wujka- Bombę. Wtedy jedynie słyszałem o kimś takim, ale dziś odrobiłem lekcję: Załącznik 48734 W końcu 1942 i początku 1943r na Wołyniu w odpowiedzi na ustalenia kierownictwa Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów dotyczących Polaków, Ukraińska Powstańcza Armia zasilona dezerterami z policji niemieckiej i wojska rozpoczęła masowe mordy. Pacyfikacja całych wsi, osiedli i pogorzelców budziły lęk, ale i konieczność tworzenia samoobrony. W tworzeniu jej oddziałów brali udział m.innymi wyszkoleni na zachodzie cichociemni, a wśród nich Władysław Kochański. Niezwykle odważny żołnierz, dowódca prawie 700 osobowego, samodzielnego oddziału, działającego w okolicach Kostopola, Huty Starej ale też bardzo mobilnego dla zapewnienia bezpieczeństwa Polakom. Dobrze wyszkoleni żołnierze przeciw wyszkolonym żołnierzom a nie chłopskiej zgrai. Przez sowiecką partyzantkę został podstępnie zwabiony w pułapkę, wywieziony do Moskwy i zesłany na Syberię. http://www.kresowianie.info/artykuly...hanskiego.html Załącznik 48735 fajeczka Załącznik 48736 pojechali dalsze |
Uffff to druga część zdjęć:
https://plus.google.com/photos/10309...87773534953377 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:05. |