Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Stukanie lag przy odbiciu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2194)

Rojek 29.04.2018 15:57

Mi w trójce dziwne dźwięki wydawała ta przyssawka siedzenia przy zbiorniku.

klanol 30.04.2018 12:12

A tak z ciekawości. Po ilu km trzeba wymienić te ślizgi teflonowe? Zakładam jazdę asfalt szuter bez mocnego ofa.

marekw 30.04.2018 16:16

Jak będzie wytarty teflon lub będą miały luzu.

Dzieju 06.05.2018 04:45

Jakieś 30 lat w 03 lub ponad 200tyskm.

Mallory 02.10.2018 13:02

Ma ktoś może niestukające lagi na sprzedaż - do 4 lub 7? Bo mnie ten stuk wkurza.

Zmieniłem wszystkie tulejki/panewki na ASO, nowy olej itd.. stuk ciągle jest.
Po testowym przełożeniu samych lag z innej afryki stuków brak - czyli zostaje problem wyrobienia tych stukających:
- albo coś się wyrobiło od środka - ścianki rury jednej lub drugiej - chociaż nic nie widziałem - dwa razy rozbierane,
- albo wyrobiła się sprężyna ta mała dolna co nachodzi na dumping roda - dwie górne trzymają wymiar...
Pozostaje albo wymiana tej dolnej sprężyny albo jak pisał Hrabia z Krosna zalać więcej oleju - bo poza stukiem przy hamowaniu podczas najazdu np. na spowalniacz innych objawów negatywnych brak...

Albo kupić niestukające.... więc może ktoś ma?

Mallory 27.10.2021 18:36

Odgrzewam.

Ja sobie w jednaj AT z problem poradziłem, ale dzisiaj kolejny raz przeglądając serwisówkę zauważyłem następujący parametr:
Fork tube runout limit 0.2 mm

Więc w jednej z AT pomogła wymiana panewek a w innej nie pomogła - może jest tak, że jeżeli to bicie jest w limicie lub trochę poza to wymiana panewek pomaga a potem już kaplica... czyli traczej trzeba zmierzyć bicie rury gdy stuka a potem ewentualnie nowe rury...

marecki999 09.05.2023 21:48

Cytat:

Napisał Mallory (Post 753671)
Odgrzewam.

Ja sobie w jednaj AT z problem poradziłem, ale dzisiaj kolejny raz przeglądając serwisówkę zauważyłem następujący parametr:
Fork tube runout limit 0.2 mm

Więc w jednej z AT pomogła wymiana panewek a w innej nie pomogła - może jest tak, że jeżeli to bicie jest w limicie lub trochę poza to wymiana panewek pomaga a potem już kaplica... czyli traczej trzeba zmierzyć bicie rury gdy stuka a potem ewentualnie nowe rury...

powrót do tematu !!!

Nerw mnie już bierze niesamowicie - STUKI STUKI i jeszcze raz STUKI:mur: cały czas Stuka- - najbardziej przy małych szybkich dziurach/przełomach typu płyty betonowe
Oliwa w lagach nowa -raz 10W raz 15W stan zgodnie z książka i trochę mniej więcej - to samo STUKA.
Nowe panewki,uszczelniacze - STUKA
łożysko główki nowe - STUKA
Czy tylko wymiana rur jak pisze Mallory może pomoc???

Cassini 09.05.2023 22:09

Co tam się ma wytrzeć w chromie jedynie skrzywienie jest możliwe i brak prostoliniowości.
Wytrzeć się może wew. powierzchnia dolnej goleni bo to gołe aluminium i to należałoby zmierzyć - pewnie w serwisów-ce nie ma limitu wew. średnicy ?

Kazmir 09.05.2023 23:01

Może ktoś spróbuje poluzować dwie półki i obrócić lagi dokładnie o kąt 90stopni. Tak dla eksperymentu?

Dzieju 10.05.2023 07:09

Może pomóc , nie zaszkodzi spróbować.
Kiedyś widziałem takie obracanie, oj sporo przy ośce na boki chodziło a wydawały się proste i właściciel nic nie wiedział o krzywiźnie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:49.