![]() |
Dopytam jeszcze jak wyszło z wagą , ważyłeś go?
|
1 Załącznik(ów)
Waga się przy takim tjuningu nie zmienia jakoś wymiernie. Wahacz z afryki jest trochę lżejszy od trampkowego (bo z alu), ale za to grubsze i dłuższe lagi ważą ciut więcej. Mniej więcej się to kompensuje. Ja nie zauważyłem jakiejś różnicy po samej wymianie zawiasu.
Jak chcesz urwać z wagi to przede wszystkim lżejszy tłumik, wywalić centralkę, podnóżki pasażera (z pół kilo jeden waży!), aluminiowa kiera, i litowo-jonowy akumulator (600 gr zamiast 4 kg). W sumie możesz odciążyć TA600 o jakieś 10 kg. Czy warto i co to daje- to już temat na oddzielną dyskusję!:D |
Czyli nie ma co sobie dupy zaprzątć , co zbędne wywalić i tyle , kombinuję nad czyms w pole bo swoim tylko raz się wybrałem i byłem gotowy go tam zostawic , a trampka moża za wajne pieniądze wyrwać , silnik i rama żeby były zdrowe a reszta i tak do wywalenia.
|
W pole to Ci mogę XT-ka zaproponować.
http://olx.pl/oferta/yamaha-xt-600-3...tml#9d95f1f95c Transalp- zwłaszcza tak przerobiony- nie nadaje się do tyrania w błocie. Jest lżejszy od AT, ale po przeróbce jest wyższy od seryjnej afrki, a to nie pomaga w ciężkim terenie. Ze mnie tam dupa a nie jeździec terenowy, ale w "terenie" łatwiej ogarniałem tego trampa na seryjnym zawiasie niż teraz. Co prawda dobijał czasem na dziurach, ale środek ciężkości był sporo niżej i nóg nie brakowało. Teraz jest duuużo lepiej na asfalcie, ale w terenie jest trudniej. Jak stanę w koleinie to nieraz nogi brakuje by się podeprzeć. Jak chcesz koniecznie ciorać trampka w błocie to kup starego pd06. Czym starsze tym lżejsze. Pierwsze pd06 z lat '88-90 miały wagę 176 kg na sucho. PD10 z 97 toku to już 187 kg na sucho. Kup starego, wywal plastiki przednie, lekka lampa i owiewka mocowana do lag, mocna płyta pod silnik i wio! |
Do błota to mam quada , chodzi mi o typowe szutry , górskie ,leśne drogi , żeby gdzieś dalej pojechać , singlem jakoś tak nie za bardzo to widzę.
|
Trampem po takiej przeróbce można dużo szybciej po dużych dziurach przejeżdżać bez obawy o zarycie centralna stopką. Dodatkowo jest ogólnie stabilniejszy.
Ale coś za coś - motocykl wyższy, środek ciężkości wyżej i jak nie jest się wysokim to jest trudniej. Np. przed przeróbkami umiałem zawinąć motocykl o 180stopni na nodze, teraz ciężko, muszę się nauczyć od nowa. Co do jazdy w błocie to nie wiem bo nie lubię i nie jeżdżę. Jest jeszcze ta kwestia ze mam lagi puszczone w półki ok 1,5cm i amor z trampka. Motocykl poszedł o okolo 4-5cm w górę, u MarcinaBB na pewno więcej. Ogólnie nie należy się spodziewać że będzie to KTM ADV :) ale jest fajnie. PD06 przed lub po lifcie to bardzo dobra opcja do jazdy solo. pozdrawiam zimny |
Chyba nie mam zdrowia i pieniędzy do KTMa , potrzebuję wsiąść i jechać las to las , asfalt to asfalt , piach to piach , mam Tigera asfalt i szutry bajka ale piach to już masakra ręce i nogi chce powyrywać , kolega ma TA i to co on wyprawia nim to jakiś kosmos , a wszystko w serii i to mi się podoba.
|
Tak się zastanawiałem, gdzie wrzucić nurtujące mnie pytanie i pomyślałem, że Zimny będzie wiedział :hello:
chodzi o trampka 650 - czy on też ma problem z gumowym zawiasem? czy tam już to poprawili jakoś? nie mam okazji się teraz takim przejechać i sprawdzić, inaczej głowy bym nie zawracał... kiedyś jeździłem ale już nie pamiętam jak to tam z zawiasem było... |
bass Trampek 650 też ma gumowy zawias
|
Dziękuję Voxan za szybką odpowiedź... :beer2: a zawias z Królowej podpasuje do tego niewdzięcznika?? przód z półkami + wahacz?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:22. |