Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Moja Africa- pierwszy duży serwis i duże problemy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25578)

Tank 11.01.2016 15:16

Wlozy mniejsze a później karter obspawa... :D

Dubel 11.01.2016 15:17

Cytat:

Napisał cezeters (Post 464399)
:D dobra wiem ze to druciarstwo i takich rzeczy klienowi się nie robi, ale sobie to bym spróbował tak: obspawalbym spawem ciągłym bieżnie zewnętrzna łożyska co spowoduje skurcz tejże i powiększenie luzu pomiedzy nią a karterem. A nastepnie przymocowalbym ściągacz 2 - 3 łapowy lub mlot odsrodkiwy ( tez pewnie spawajac do łożyska jakiś punkt zaczepienia- kwestia ściągacza) i opierajac o walek wyciągnął łożysko
Tyle w teorii. U siebie bym eksperymentowal ale innym nie polecam. ....

:vis::dizzy: .........:haha2:

Dubel 11.01.2016 15:32

Cytat:

Napisał cezeters (Post 464406)
To nie magia tylko fizyka. Spaw kuczy sie i sciaga spawane powierzcnie. Spawarka zwykly mig. Ja spawacz bez szkolenia co pół życia bez maski heftował zamykajac oczy. A metodę ta czesto i z powodzeniem stosuje wyciagajac zewnętrzne bieżnie z piast samochodów czy z główki ramy. Pokazal mi ją moj dziadek ponad 30 lat temu. I pisalem ze to druciarstwo tzn wyjecie łożyska to nie problem, problemem jest zamocowanie ściągacza i tak należy cos wyrzezbic lub rozbierac silnik. Wybor pozostawiam zaineresowanemu.

Tak zle patrzysz, jak juz wczesniej wspomniano srednica lozyska jest wieksza niz srednica uszczelniacza. Sprawa druga to tam z migomatem nie podejdziesz. Ten patetnt o ktorym piszesz dziala ale nie w tym przypadku i sluzy on wyciaganiu zewnetrznych bierzni po rozpadnietych lozyskach. Gdyby pan Honda dal ta sama srednice uszczelniacza i lozyska a jako zabezpieczenie lozyska uzyl pierscienia to wymiana nie byla by trudna i dluga, wystarczylo by uzyc odpowiedniego sciagacza jednak jest jak jest i silnik pruc trzeba :vis:

cezeters 11.01.2016 15:33

Czyli to co wziąłem za bieżnie łożyska to karter. Czyli w AT sie dziadkowym spodobem nie da. Ale sposób polecam na inne trudne przypadki.

Lepi 11.01.2016 16:35

Jak się bardzo chce to wytaczarka, potem wsadzić węższe łożysko, wykonać rowek pod seger, wcisnąć większy uszczelniacz.... i najlepiej obudzić się :)

bass 11.01.2016 16:59

Mocna lektura, mocna :D

kudlacz 11.01.2016 21:20

Już bym złożył :)

Prince 11.01.2016 21:24

Gratulacje dla fantastów. Tez sie dobrze ubawiłem. Czekam na kolejnego który powie, ze nie płaci mechanikom. On by wymienił to łożysko bez zdejmowania łańcucha i zębatki, przez tłumik długą pęsetą. Tylko musi kulki nad wymiarowe na tokarce wytoczyć ;)

Zmyler 11.01.2016 21:56

To może poprosić ginekologa to wyciągnie to łożysko przez rurę wydechową i tylko tłumik będzie trzeba zdjąć ? A tak na poważnie to trzeba pomóc koledze .

cezeters 11.01.2016 22:03

Macie panowie rację a ja źle spojrzałem. Gdyby był tam seger i ten sam wymiar uszczelniacza to moja propozycja mogłaby sie na coś przydać. Dubel konkretnie wyjaśnił dlaczego się myliłem i wypadałoby poprosić moderatora o usuniecie mojego nic nie wynoszącego postu oraz kilku kolejnych również nie będących odpowiedzią na problem ktorego temat dotyczy...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:21.