Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Cieknące lagi (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30115)

Emek 13.09.2017 15:42

Dokładnie.

mdxmd 13.09.2017 15:58

Cytat:

Napisał Emek (Post 547777)
To powyżej to jak mówi komunikat beemwe górna część przedniego zawieszenia może odseparować się od górnej półki zawieszenia. Jak widać się separuje :dizzy: .
Idąc Twoim tokiem rozumowania to do czego jest ten motocykl?

dawno nie aktualna sprawa, co do CRF to z mojej perspektywy zbyt dużo wymaga uwagi jak na nowy motocykl z przebiegiem 15-20.000km

radiolog 13.09.2017 16:30

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 547836)
dawno nie aktualna sprawa, co do CRF to z mojej perspektywy zbyt dużo wymaga uwagi jak na nowy motocykl z przebiegiem 15-20.000km

Jak nieaktualna, jak wzywają wszystkie motocykle od początku produkcji, a już było parę przypadków poturbowany h kierowników, chyba nawet jakiś śmiertelny. Koledze zakazali dalszej jazdy, jak przyjechał do serwisu na inspekcję. Jak na takie wielkie niedoróbki, w tym problem rozpadających się skrzyń w BMW, to Honda jest o niebo lepiej dopracowany modelem, jak wywala tylko uszczelniacze w USD, czy prawy podnóżek jest za słaby.
Wszystko jest do ogarnięcia niedużym kosztem. Połowa awarii BMW i tak nie ogląda światła dziennego, bo firma zgrabnie naprawia i zamiata pod dywan
A czasami bywa i tak:

"Co do naprawy przedniego zawieszenia to BMW Polska olewa jak zawsze wszystkich i wszystko. Dealerzy nie mają tych tulejek, ja już czekam na naprawę 3 miesiące i tłumacza mi ze nie ma tulejek. Ciekaw jestem co zrobię jak ktoś sobie krzywdę zrobi. To się nadaje to wysłania do rzecznika praw konsumenta"

mdxmd 13.09.2017 19:31

Cytat:

Napisał radiolog (Post 547840)
Jak nieaktualna, jak wzywają wszystkie motocykle od początku produkcji, a już było parę przypadków poturbowany h kierowników, chyba nawet jakiś śmiertelny. Koledze zakazali dalszej jazdy, jak przyjechał do serwisu na inspekcję. Jak na takie wielkie niedoróbki, w tym problem rozpadających się skrzyń w BMW, to Honda jest o niebo lepiej dopracowany modelem, jak wywala tylko uszczelniacze w USD, czy prawy podnóżek jest za słaby.
Wszystko jest do ogarnięcia niedużym kosztem. Połowa awarii BMW i tak nie ogląda światła dziennego, bo firma zgrabnie naprawia i zamiata pod dywan
A czasami bywa i tak:

"Co do naprawy przedniego zawieszenia to BMW Polska olewa jak zawsze wszystkich i wszystko. Dealerzy nie mają tych tulejek, ja już czekam na naprawę 3 miesiące i tłumacza mi ze nie ma tulejek. Ciekaw jestem co zrobię jak ktoś sobie krzywdę zrobi. To się nadaje to wysłania do rzecznika praw konsumenta"

problem o którym piszesz (brak nitowania w górnej części lagi) dotyczył początku produkcji i faktycznie woła to o pomstę do nieba a obecny problem to wyrabiające się panewki i golenie przedniego zawieszenia (dotyczy chyba niemal wszystkich wodniaków) - ale nie grozi to chyba wypadkiem?, no cóż ja na szczęście nie jestem i raczej już nie będę nieszczęśliwym posiadaczem wodnika. Wszystko co piszesz się zgadza dyskusja była o lagach i pisałem wyłącznie na swoich doświadczeniach.

W CRF też można napisać, że jak w zakręcie wywali olej z zawiasu a ten dostanie się pod tylne koło to skończy to się źle... prawda? nie atakuję CRF jako motocykla ale robienie zawiasu co rok czy dwa lata... może z perspektywy osoby użytkującej enduraki to normalka ale z turystycznego podejścia to nie do przyjęcia.

Novy 13.09.2017 19:44

Cytat:

Napisał bicio (Post 547617)
Że się tak zapytam, czy Honda kiedykolwiek robiła jakąkolwiek oficjalną akcje serwisową na swoje motocykle? Bo mam wrażenie, że raczej niechętnie przyznają się do swoich baboli.

Mając NC 750X otrzymałem list od Hondy - stawienie się do dilera celem wymiany zegarów. Ponoć coś tam źle kilometry naliczały.

bukowski 13.09.2017 20:01

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 547857)
problem o którym piszesz (brak nitowania w górnej części lagi) dotyczył początku produkcji i faktycznie woła to o pomstę do nieba a obecny problem to wyrabiające się panewki i golenie przedniego zawieszenia (dotyczy chyba niemal wszystkich wodniaków) - ale nie grozi to chyba wypadkiem?, no cóż ja na szczęście nie jestem i raczej już nie będę nieszczęśliwym posiadaczem wodnika. Wszystko co piszesz się zgadza dyskusja była o lagach i pisałem wyłącznie na swoich doświadczeniach.

W CRF też można napisać, że jak w zakręcie wywali olej z zawiasu a ten dostanie się pod tylne koło to skończy to się źle... prawda? nie atakuję CRF jako motocykla ale robienie zawiasu co rok czy dwa lata... może z perspektywy osoby użytkującej enduraki to normalka ale z turystycznego podejścia to nie do przyjęcia.

Na razie nie ma mowy o "robieniu zawiasu". Jest mowa o konieczności obsługi uszczelniaczy i serwisu olejowego oraz o jakimś, bliżej nie określonym statystycznie problemem wycierania gładzi. Rozmawiałem w weekend z Dandym, który trochę sprzętów w życiu serwisował, i twierdzi, że słaba powloka lag to dzisiaj standard. Trzeba dbać o olej, momenty dokręcania i tyle - tak to czytam. Mi, po 20 kkm (w tym <6 kkm w Pamirze) nic nie cieknie. Ale i tak przed przeglądem 24kkm pojadę na serwis olejowy.

Przy 24 kkm spróbuję docisnac serwis odnośnie ogarnięcia gwarancyjnych tematów i tyle mnie honda widziała.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

radiolog 13.09.2017 21:06

No właśnie serwis zawiasu, jak w silniku olej się zużywa, to w ladze też. Sam do niedawna nie byłem tego świadomy, ale to telelever 1200GS sprawił, że zapomniałem o takiej czynności. Ponieważ pracuje w branży w której zapobieganie jest tańsze niż leczenie, to prywatnie też wolę zapobiegać.

mdxmd 13.09.2017 22:07

Cytat:

Napisał radiolog (Post 547865)
No właśnie serwis zawiasu, jak w silniku olej się zużywa, to w ladze też. Sam do niedawna nie byłem tego świadomy, ale to telelever 1200GS sprawił, że zapomniałem o takiej czynności. Ponieważ pracuje w branży w której zapobieganie jest tańsze niż leczenie, to prywatnie też wolę zapobiegać.

dla zawieszenia tylko wyjątkowo tandetny olej może się zużyć po roku czy dwóch, w silniku olej się zużywa ponieważ jest narażony na produkty spalania, gdyby tego nie było to nawet przez 60.000km nie będzie potrzeby wymiany (pod warunkiem właściwej jakości oleju) ale teraz tendencje są odwrotnie wszystko co lipne jest na topie bo to się opłaca.

Co ma telelever do oleju? w rurach też jest olej oraz tulejki ślizgowe jak w CRF, jedyna różnica to amortyzator, który jest centralny on także ma olej w sobie, którego się nie wymienia nigdy! a motocykle mają nawet po 15lat i przebiegi po 150.000km albo i więcej.

Producenci żenią nam kit teraz, że to normalne itd... nie to nie jest normalne a zaplanowane.

Można zrobić rury, które łatwo się nie porysują, golenie pokryć powłoką podobną do cylindrów i też nie ma bata aby się zużywały a na panewki dobrej jakości powłokę ceramiczną do tego odpowiedniej jakości uszczelniacze i będzie spokój tylko po co? lepiej napisać, że wymaga to obsługi co rok a i tak nie przetrwa więcej jak 2-3 lata jazdy po nawet szutrach.

Ale jakość to jedno a warunki pracy drugie i tutaj zawieszenie "Ups" jest jak widać na przegranej pozycji.

greszczyn 13.09.2017 22:44

Cytat:

Napisał mdxmd;

Zgadzam się .
Na przykład przy takim laniu jak u mnie , to idzie na zacisk i na tarczę , a więc samoistnie prawie nie mamy hamulców . Nie wiem ,czy przednich klocków także nie trzeba będzie wymienić .
Wiem teraz jedno ,że trzeba będzie regularnie czyścić lagi z brudu i zaglądać do nich tak często, jak do łańcucha , a Honda w instrukcji obsługi , oraz w książce serwisowej powinna wpisać ,że lagi w CRF 1000 wymagają .... specjalnej troski ;) .

Uszczelniacze SKF dotarły ,SealDoktor również , więc będziemy działać :) .

radiolog 13.09.2017 23:56

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 547884)
Co ma telelever do oleju? w rurach też jest olej oraz tulejki ślizgowe jak w CRF, jedyna różnica to amortyzator, który jest centralny on także ma olej w sobie, którego się nie wymienia nigdy! a motocykle mają nawet po 15lat i przebiegi po 150.000km albo i więcej.

Tia, gdyby tak było Zbysiu Gołowicz byłby bezrobotnym żulem, a jednak na brak pracy w tej kwestii nie narzeka i do żula mu nie po drodze.
W GS-ie to tego oleju w lagach mogłoby by nie być, bo amortyzuje i tak ten centralny ze sprężyną, a tam to chyba jest, żeby się nie zatarło od braku smarowania.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:35.