Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Chlewik dla Dzików, czyli "Wątek o motocyklach marki KTM powyżej 690 cm sześciennych" (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35338)

WojtekBBI 12.07.2019 18:36

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 643804)
Robiłem to samo w tym roku :D : lagi, łożysko główki, zawory, filtry, zerknięcie w pompę wody, paliwa oraz wymieniłem uszczelnienie w pokrywie rozrusznika.
Zostało mi jeszcze synchro i ustawienie gaźników po po założeniu 2w1 jest ogień po odpuszczeniu manetki jak w święto wojska polskiego :D

PS: Mam tego samego zielonego Honitona :D

To te takie małe drobne serwisy:D

żuk 12.07.2019 18:57

Starałem się omijać szerokim łukiem ten temat.
Tak mieszacie, tak smęcicie, że moment powrotu do dzika nadejdzie najwyraźniej szybciej niż to planowałem :D Że nadejdzie, to było pewne, ale że tak szybko... Odczekam jeszcze kapkę, jak wytrzymam.
Mirek, gratulacje solidnego zakupu i jedynej słusznej marki :D

mirkoslawski 12.07.2019 20:17

Pany - ja założyłem 45z z tyłu bo nie latam (i nie chcę) po autostradach powyżej 130 km/h (no chyba, że się zagapię a z Lochą to dosłownie "kwila":D )
Odpowietrzyłem a procedura jest taka:
1) stawiamy na centralce (jak ktoś ma)
2) zdejmujemy tylne koło
3) szykujemy coś do podłożenia pod przednie koło tak, aby było około 40-50 cm nad ziemią
4) odkręcamy prawy boczek
5) przechylamy moto do tyłu, nogą podkładamy to, co przygotowaliśmy w pkt.3
6) odkręcamy korek chłodnicy i zbiorniczka (u mnie nawet bez ruszenia wężami wyleciał bąbel powietrza tuż po odkręceniu korka)
7) dla pewności ruszamy wężami od chłodnicy
8) w razie potrzeby uzupełniamy płyny, w chłodnicy i zbiorniczku również :D
9) skręcamy wszystko do "kupy" i mamy po robocie (uzupełniamy płyny) :umowa::D

U mnie zabieg pomógł w 100% (korki szczelne, płyn klarowny, nie ubywa, temperatura i termostat w normie, tzn. wentylator działa).

Serwis u mnie w zimę ale nie wiem, czy zrobię sam czy oddam do serwisu...
może sam pobawię się z olejem i filtrami, bo pozostałe płyny (płyn chłodniczy, wysprzęglik i hamulce są wymienione) - no i napęd muszę dokładnie sprawdzić bo od nowości jest i jakoś specjalnie nie wydaje się do wymiany na "już" ale chyba zrobię to od razu. Opon nie liczę, do pompy wody na razie nie zaglądam (18k km), zawory były kontrolowane z tego, co mówił poprzedni Właściciel :Thumbs_Up:

Powiedzcie mi jeszcze czy filtr powietrza zmieniać na K&N? Bo ekonomicznie to najlepsza opcja (popie...ło KTMa z ceną zwykłych papierowych filtrów :mur:) a i słyszałem, że bardziej wtedy liniowo moc oddaje...Co Wy na to?

@Żuku - dzięki :Thumbs_Up: a do wątku zaglądaj i liczę, że będziesz się udzielał jako człowiek w KTMach obeznany :Thumbs_Up::)

Tomas_XRV 12.07.2019 21:08

Odpuść sobie kn jak latasz po szutrach bo może to się złe zakończyć dla silnika.

wojtekk 12.07.2019 22:29

Szkoda dzika na kn

mirkoslawski 12.07.2019 22:34

No tak myślałem, że podobnie z dzikami i K&N jak i innymi motórami - to połączenie nie jest najlepsze.
Dzięki ;)

lukasz_vip 12.07.2019 23:36

Sprawdź rottwailera. Montuja to do SM ale nie wiem jak się w Adv sprawdza.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Tomas_XRV 12.07.2019 23:48

DZIK mirkoslawskiego czyli jak w końcu kupiłem KTM 990 😉

Ja mam papierowy filtr powietrza i dodatkowy wstępny filtr gąbkowy nasączany i po 4 tys km drugi raz czyszczę gąbkowy, a w papierowym zero piachu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d5e0747dae.jpg

mirkoslawski 12.07.2019 23:50

Cytat:

Napisał Tomas_XRV (Post 643843)
Ja mam papierowy filtr powietrza i dodatkowy wstępny filtr gąbkowy nasączany i po 4 tys km drugi raz czyszczę gąbkowy, a w papierowym zero piachu.

Gdzie ten wstępny kupić można? Jak go montujesz?

giennios 14.07.2019 13:37

Ponawiam pytanie Mirka odnosnie filtra wstepnego

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:41.