Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Pompa podcisnieniowa Mikuni (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=382)

bukowski 03.07.2010 22:55

Podos, mam hipoteze. u mnie siedzi mikuni, wyglada na nowa. jak w baku jest ponize 10 litrow, to przy jezdzie pod gorke zdycha. moze robi sie podcisnienie, i pompka nie daje rady? to mi sie zdarza tylko w upa (i wlasniebteraz, we wloszech)

nicek27 04.07.2010 00:28

Coś mi się to nie widzi. W Słoniu mam pompę M(n)ikuni i nie ma takich objawów. Sprawdzone to, bo aktualnie jestem w rejonie Dojczlandu, gdzie górki i pagórki, do tego mieszkam na super górce, może z 50-55stopni i nawet z 1 litrą w baku wjeżdża normalnie.:oldman: Największą jej boleścią jak tu pisali przedmówcy jest zapowietrzenie. Kiedyś po czyszczeniu gaźników i 2tygodniowej przerwie poszły niemal 2 akumulatory. Myślałem, że coś pieprzło dlatego nie odpala. Dopiero podałem dożylnie pod filtr i wtedy po trochu chorchając zaciągnęła Pb95 normalnie z baku. Przerażające to jest. Chociaż podczas jazdy na końcówce paliwa nie da się nie zauważyć, że wacha się kończy, bo wtedy moc silnika jest bliska mocy ETZ 150.

wieczny 04.07.2010 01:12

Cytat:

Największą jej boleścią jak tu pisali przedmówcy jest zapowietrzenie. Kiedyś po czyszczeniu gaźników i 2tygodniowej przerwie poszły niemal 2 akumulatory.
Kręciłeś silnikiem z otwartym gazem czy zamkniętym?

hans 04.07.2010 09:17

pompa od Tenery sprawdzona w temacie zapowietrzenia - braku paliwa.

upierdliwosci, jaj i porazki nie odnotowano.

motocykl odpalil szybko i bez bólu

nicek27 04.07.2010 11:35

Nigdy nie odpalam na otwartym gazie. Zawsze na ssaniu. Normalnie jak codzień odpala od pierwszego obrotu, jak coś się posra, to już jest nieprzyjemnie. Chociaż takie nieprzyjemności tylko z początku miałem, teraz już opracowane metody mam i już nie ma sraczki.

Zoltan 04.07.2010 18:48

No to dawaj tutaj te sposoby.. Mikuni wciąż popularne, mimo krucjaty imć Podosa ;)

nicek27 04.07.2010 20:22

Z tym, że ja mam inną od tej, jaka poległa u Podosa. Wydaje mi się prostsza z widoku ogółem. Coś takiego: http://cgi.ebay.de/Cagiva-750-Elefan...item35a9f22065 . Co do sposobów, to nie są to jakieś super wymyślne cuda.
1. Przy pompie odłączam przewód łączący ją z gaźnikami. W jego miejsce wstawiam jakiś oddzielny i kieruje go do zbiorniczka(mam taki od mini ścigacza do synchro itd.). Przewód od gaźników podłączam pod zbiornik i dymam kilka razy, aż paliwa ze zbiorniczka przestanie ubywać. Wtedy niezależnie od niczego odpala od w ułamek sekundy, czekam aż pompa zacznie żygać paliwem do zbiorniczka, podłączam jak fabryka i jest świat.
2. Inny sposób to zdjęcie baku i samostart. Raz tylko tak robiłem to poszło mi 1/4 szpreja zanim ciągła na paliwie, ale to była kwestia tego, że startowała z pustych gaźników.
Choć teraz mi się już to nie zdarza, to w razie jakiejś kupy sposób 1. jest niezawodny.

podos 07.07.2010 11:21

Cytat:

Napisał sneer (Post 122258)
Podos, mam hipoteze. u mnie siedzi mikuni, wyglada na nowa. jak w baku jest ponize 10 litrow, to przy jezdzie pod gorke zdycha. moze robi sie podcisnienie, i pompka nie daje rady? to mi sie zdarza tylko w upa (i wlasniebteraz, we wloszech)

Standardowe objawy. Raczej przypadek ze to w upały. CO nie zmienia mojej opinii którą mam w podpisie

bukowski 12.07.2010 11:05

Cytat:

Napisał nicek27 (Post 123288)
Co wy mata ludzie za te pąpy mnikuni? Dla sprawdzenia tego, o czym pisze sneer specjalnie jeździłem z 2 litrami w baku po tych zajebistych kręciołkach i górkach i nic się nie działo, żeby przerywała czy co. Na forum elefanta patrzyłem wątki i też nie ma nic o uszkodzonej podciśnieniówce.:umowa:

mojej zaszkodzil upal + pare godzin na autostradzie przy 130-150. Od tamtej pory jest kiepsko. Do tej pory zrobilem kilka kkm i nie wiedzialem, ze mam popsiuta. Jak jezdze wkolo komina z roznymi predkosciami i niekoniecznie z odkrecona manetka, to wszystko jest OK.

7Greg 12.07.2010 11:11

Czy masz dobrze zaślepiony ten krótki przewód od trójnika (odstojnika) ?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:28.