Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Suzuki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=180)
-   -   Mody / Naprawy Suzuki DRZ 400 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39888)

polly 12.10.2022 21:39

E daje zdecydowanie więcej funu. Jest lżejsza i mocniejsza. Miałem SM, a później S. Jechałem też E. Różnica jest ogromna. Teraz wziąłbym E, ale na koniec i tak najważniejszy jest stan. Zawias SM kiepsko sprawdza się do szwenduro, dlatego zamieniłem SM na S.

lezan81 13.10.2022 00:12

Żuku, zapraszam jak coś mam S i E.

żuk 13.10.2022 16:05

O elegancko. Zajrzę jeśli się koncept nie zmieni.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RysiekO 26.12.2022 00:25

Hej, zapieczona ośka wahacza siedzi mocno i ani drgnie... podgrzewać to opalarką naokoło i po silniku, czy położyć na boku na noc motka i zalać dotem tylko? może palnik?

help

Bałtrok 26.12.2022 09:32

Zastosuj jakiś dobry preparat do zapieczonych śrub. Znajdź pręt albo śrubę o takiej samej średnicy jak ta która stoi i naprawdę duży młotek :)

dawid8210 26.12.2022 22:45

Cytat:

Napisał Bałtrok (Post 803131)
.... Znajdź pręt albo śrubę o takiej samej średnicy jak ta która stoi i naprawdę duży młotek :)

No i efekt będzie taki że śrubę wybije, a ta druga zostanie:D. Tylko średnicę mniejszą.
Albo zrobić taki myk, że do łba tej stojącej śruby dospawać długi pręt. Wzdłuż pręta swobodnie niech przesuwa się jakiś ciężarek i blokuje na końcu pręta. łapiesz za ciężarek i tłuczesz w górę. Taki ala wyciągacz udarowy, jak wyciąga się zapieczone wtryski.

rrolek 26.12.2022 22:55

Oś stoi w korpusie silnika czy w tulejach łożysk? Ma wahacz jakiś minimalny luz osiowy?
Jak oś stoi w kartach próbować grzać kartery. Jak w tulejach, moczyć w chemii.

Artek 26.12.2022 23:24

Cytat:

Napisał Bałtrok (Post 803131)
Zastosuj jakiś dobry preparat do zapieczonych śrub. Znajdź pręt albo śrubę o takiej samej średnicy jak ta która stoi i naprawdę duży młotek :)

Ta metoda może spęczyć zastałą ośkę i wtedy tragedia.:(

Metoda czarownika dobra, ale można też ośkę nagwintować od strony łba i spróbować zadziałać, jak ściągaczem.

Bałtrok 27.12.2022 00:13

Cytat:

Napisał Artek (Post 803164)
Ta metoda może spęczyć zastałą ośkę i wtedy tragedia.:(

Metoda czarownika dobra, ale można też ośkę nagwintować od strony łba i spróbować zadziałać, jak ściągaczem.

Wydaje mi się, że przesadzasz troszkę.
Musiał by z naprawdę bardzo dużą siłą sie pastwić nad tą ośką.

Ja polecam taki sposób na podstawie zabawy z ośką w swojej AT. Może nie napisałem za jasno więc doprecyzuję. Nie walić z całej pary tylko w wyczuciem, kilka stuknięć, jak nie ruszy się to trzeba kombinować inaczej.

Artek 27.12.2022 11:27

Wiesz, jak to jest z młotkiem w warsztacie.:D Pukasz, mocniej pukasz, a jak nie idzie to zdrowo pier...:haha2:
Tobie poszło przy mocniejszym pukaniu, ale są tacy ( ja też:haha2:) co lubią zdrowo puknąć i wtedy ta plastyczna ośka od afry się spęcza. :mad: Tym bardziej, że zawsze pukamy od strony gwintu:confused: ofkors przez nakrętkę!

Dobrze jest poprosić o pomoc w takiej chwili. Podczas, gdy my pukamy niech druga osoba mocno napręży ośkę kręcąc wygiętym oczkowym z drugiej strony.

Także podczas próby wykręcania ośki z drugiej strony należy ją naprężać kręcąc ośką. I jak ruszy z miejsca, to po trochę ją ruszać prawo, lewo i obficie smarować penetrantami lub palnikiem. Zależnie, gdzie stoi (patrz wpis Rrolka).

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.