![]() |
Podepne sie pod temat.
Mam zamiar wymienic oslony amortyzatorow oraz olej. Niestety RD07A nie posiada korkow spustowych. W miejscu w ktorym 04 ma takowe, moja krolowa ma nadlew (tak mi sie zdaje). Tutaj pojawia sie pytanie; Zeby zaoszczedzic sobie czasu nastepna raza. Chcialbym wywiercic dziurke, nagwintowac i takowy korek spustowy zamontowac. Dobre to? Skubal juz ktos w tym? |
Jak odkręcić imbusowe śruby od dołu goleni? U mnie obracają się razem z bebechami...
|
Złożyć lagę do kupy, odwrócić do góry nogami i obciążyć, tak żeby ściśnięta sprężyna zaczęła wywierać nacisk na ten element, do którego jest przykręcona śruba. Wtedy nie będą się obracały bebechy i śrubeczka spokojnie da się odkręcić:)
|
dzięki! idę próbować! :)
niestety obraca się nadal. Ściskałem całą swoją masą :P widocznie ktoś dał na jej gwint sporo kleju.. co tu teraz zrobić? |
Dobrze jest to robić w dwie osoby: jedna mocna ściska lagę druga odkręca śrubę. I trzeba to zrobić szybkim ruchem przykładając większą siłę, wtedy jest większa szansa, że śruba/klei puści zanim się obróci bebech. ;)
|
Możesz jeszcze spróbować takim urządzeniem do odkręcania zapieczonych śrub, w które się z góry wali młotasiem:D
|
Śrubokręt udarowy, wkrętak udarowy. Wbrew nazwie służy do odkręcania.
|
Najlepiej odkręca się to to udarowym kluczem:)
|
Panowie wielkie dzięki za tyle podpowiedzi. Jestem mile zaskoczony. Zawias jest już zrobiony i pracuje wyśmienicie :)
Do udarowych urządzeń nie miałem dostępu. Próbowałem w 2 osoby synchronicznie naciskając i kręcąc, młotkiem imbusa też traktowałem i nic. Pewnie znajdą się tacy co potępią moją metodę bo sam jej nie polecam ale byłem zdesperowany i zrobiłem tak: w miejsce śruby spustowej wkręciłem dłuższą i zablokowałem obracające się bebechy. Oczywiście od razu udało się odkręcić imbusową śrubę. Element, który zablokowałem ma ledwo zauważalny ślad mojego zabiegu. Na pewno nie ucierpiał :) |
Uszczelnicze
Jakiej firmy sprawdziły Wam się uszczelniacze. Jest tego trochę na rynku i nie wiadomo w co zainwestować. :confused:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:20. |