![]() |
Mam okazje kupić Oxford Oximiser x3.
Warto to to? Mam jakieś ładowarki By Lidl i biedronka plus starą dobrą mikroprocesorową polskiego producenta. Kolega ma tego Oxforda nowego za 250 i się zastanawiam czy mi potrzebny czy tez niczym nie przebija lidla. Pomożecie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Skoro masz to poco ci kolejna ?
|
Jeśli lidlowy ładuje do pełna jak powinien to nie rozumiem pytania. Mój lidlowy np. nie ładuje jak powinien i dlatego kupiłem zasilacz bo wtedy mogę ładować też duże baterie np. od traktora.
|
Od przybytku głowa nie boli.
Lodlowskie tez czasem padają. Pytanie bardziej czy ten Oxford faktycznie mądrzejszy od lidlowego i czy po podłączeniu można całą zimę tak zostawić i aku będzie na wiosne jak nowe. Czy to tak dobre urządzenie jak Ctek? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Opis bajerancki, no ja nie pomogę.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Specjalnie dla ciebie sprawdzam co pisze manual do tego urzadzenia i teraz sobie zerkij nawet sam https://manualzz.com/doc/pl/54731868...3x-user-manual ta w uj droga ładowarka oferuje tylko 2 napięcia to jest 14,4V i 14,7V oraz prąd albo 0,8A lub też 3,6A w trybie samochodowym uwazam ze jest to mniej warte niż lidlowy produkt czy także Biedronkowy i werdykt mój jest taki za 20 zł bym nie kupił chyba ze za flaszkę i pije z kumplem ale tu warunek on musi ta flaszkę postawić!! Ty Blaza zrób jak chcesz, ja jestem na nie! |
Nie znam się tak jak pałeł ale mam Oxford Oximiser 900, także ładuje max 0,8a jak i lidlowa ładowarka. Dodatkowo nie doładowuje tak dobrze aku.
Dlatego mimo że nie znam modelu x3 to ja i tak bym się nie skusił. Autentycznie wolę lidlową. A za 300zl to chyba można już wybrać coś naprawdę porządnego. |
To jeszcze pytanie do fachowców: kupiłem cteka powersport, ładowarka przeznaczona do Aku 5-25 Ah, czy ten ctek naładuje na full większe Aku oczywiście zdaję sobie sprawę, że zajmie to więcej czasu. Czy tryb recondition będzie w stanie odsiarczyć większe Aku, powiedzmy 80Ah? Znajomy mechanik mówi, że odpowiadając na pierwsze i drugie pytanie ctek nie da rady bo daje tylko maks 2,3 A. Następne pytanie czy każdy Aku się odsiarcza, np. AGM, LiPoFe4?
|
AGM tak
LiPoFe4 nie tak mi się wydaje :) |
Cytat:
naładuje ale bedzie to trwać z 50h ja naładowałem 95Ah ładowarka optimate 3 co daje 0,9A :D ale no nie było wyjścia inaczej mówiąc możesz podpinać ta ładowarkę na 10godzin wepchasz do akumulatora tylko 23Ah, czasemn to te brakujace ampero godziny ale podpinając go na tydzień nawet codzinie tylko na noc juz bedzie ogromny skok Czy da rade odsiarczyć to nie wiem. Tryb recondytion to zwiększone napięcie ładowania w celu uzyskania gęstości w cteku 15,8V. lipofe4 sie nie odsiarcza napięcie powyżej 14,4V bywa dla nich zabójcze zalecane jest 14,2V |
Obrazki a propos ładowarki tej nowszej z Lidla - z opakowania:
https://i.imgur.com/5GnA8XR.jpg https://i.imgur.com/KIsd18V.jpg Może fachowcy się wypowiedzą odnośnie powyższego wykresu? W każdym razie prąd ładowania samochodówki 5A wyższy niż w uj drogiej ładowarce Oxforda. Odnośnie LiFePo i LiPo - to jest totalnie co innego niż zwykłe akumulatory. Znam to dobrze bo w modelarstwie lotniczym są używane od lat. Nie ma tam żadnego odsiarczania o ile mi wiadomo, a podłączanie ich pod standardową ładowarkę która nie jest do nich przystosowana to zabójstwo. To zupełnie inna technologia, z perspektywy modelarstwa LiPo mają dwie ogromne zalety - potężne prądy ciągłego rozładowania (typu 20 do 35 x pojemność), szybkie ładowanie prądem 1C czyli pakiet pojemności 2,2A ładujemy w godzinę prądem 2,2A i jest to dla niego zupełnie nieszkodliwe. I najważniejsze - niska masa, bardzo niska. To tyle z modelarstwa - ale ku przestrodze gdyby ktoś chciał lipo i lifepo potraktować normalnym prostownikiem. Inna kwestia że modelarskie pakiety przy np. przeładowaniu lub zwarciu wybuchają. https://www.youtube.com/watch?v=k9mcNvOGKtI I tyle było z latania pięknym akrobatem :) |
Cytat:
Czy może lepsza ta co pałeł poleca https://elma-rk.pl/prostowniki/40043...-p.html#oferty różnica w cenie nie duża ,zastosowanie do AT z aku Li ,do aku.motocyklwoego PB i do samochodu z auk.EFB Doradźcie co kupić :bow: dzięki |
Cytat:
w konfrontacji noco ma wyższe napięcie w trybie repair 16.5V | 1.5A oraz ma tryb małego aku bardziej dopasowany do motocyklowego czyli 0,9A tu lepiej, ale ma ciupkę mniejsza moc o 0,5A reszt jest podobna wybierz tego procenta któremu zaufasz. |
tomdiabollo tylko pytanie czy jeszcze dostaniesz gdzieś Noco G3500? Bo ja szukałem i w końcu kupiłem Cteka powersporta.
|
Cytat:
Sprawdziłem , posłuchałem , zobaczyłem i nigdy więcej nie zrobię tego swoim akumulatorom. Najciekawiej jest jak elektrolit odparuje a nie ma korków by dolać. Rozebrałem kiedyś bezobsługowca 3 letniego , brakowało ok 30% elektrolitu. Ale każdy ma wybór i sam decyduje :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie ma znaczenia co odparuje , może być i woda , tak czy inaczej bezobsługowiec ucierpi. A po wielu takich cudownych ładowaniach poleci na złom jako suchy akumulator. Co kto lubi.
Po wielu moich ładowaniach ( a mam teraz w garażu 11 akumulatorów ) ustaliłem że za każdym razem gazowanie ma początek w okolicy 14.8-15V. Przy 15.5 daje już konkretnie a przy 16 porównywalnie do gotowania wody przy 100*C i to nawet przy 1A. Naprawdę nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać ani namawiać oraz obalać innych teorii. To tyle z mojej strony odn gotowania elektrolitu :) |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
podobno ktoś kiedyś skonstruował taka ładowarkę uwzgledniająca te zależności ale czy cudowne super drogie ładowarki bezobsługowe to maja to wątpię i ja z tym sie nie spotkałem studiując ich dokumentacje dtr
czyli -24mV/C powyżej 25stopni albo plus jak kto woli poniżej tych 25 taka ciekawostka |
Pałeł jeśli wierzyć opisom NOCO genius 5 i ctek 5.0 to mają takową kompensację. Czy tylko na papierze czy w realu to pewno nikt nie wie. Ale raczej by o tym nie pisali jakby nie było ..
|
Cytat:
sa dwa tryby 14,4 i 14,7 to ten z gwiadka śnieżka ale to ty sam musisz wybrać a dwa niby jak on mierzy temperaturę aku :D |
Pałeł , no coś ty nie wierzysz w cudowne ładowarki jak np ctek , narażasz się wszystkim zwolennikom :)
Zaraz ci udowodnią że te migające kontrolki wszystko mówią i wszystko zrobią lepiej niż wszystkie inne ładowarki świata :D Co do zmniejszania napięcia ładowania to w samochodach, niektórych , takie coś działa. W komorze silnika jest gorąco, dla akumulatora za gorąco , dlatego napięcie potrafi być obniżone o te ok 0.3-0.4V względem ładowania w niższych temperaturach otoczenia. |
O tym, by pilnować wysokiej temperatury ładowanego akumulatora wiem od dawna.
W zeszłym tygodniu w dużym mercedesie miałem okazję przekonać się, że ładowanie może być także ograniczone poprzez zbyt niską temperaturę zewnętrzną. Poniżej ok 5-8 C na plusie "system" nie doładowywał akumulatora do pełnej pojemności. |
Te ładowarki o ile mi wiadomo - mierzą temp otoczenia. Mogę się mylić oczywiście.
Ale to już kwestia innej dyskusji - czy mówimy o urządzeniach obsługowych,. dla świadomego użytkownika, czy podpinamy krokodylki, włączamy do gniazdka i następnego dnia odłączamy nie zastanawiając się nad tematem za specjalnie :spac: Ja dopiero z wątku na FAT dowiedziałem się o czymś takim jak gęstość elektrolitu :) I do GSa używam (póki co bo zamierzam kupić lepszą) ładowarki z Lidla za 60zł :D Na forum BMW dostałbym za coś takiego dożywotniego bana :haha2: |
Cytat:
|
O tym właśnie piszę Pałeł.
Ładowanie kwasiaka "na full" w niskich temperaturach zimowych także może szkodzić akumulatorowi. |
Cytat:
Cytat:
Oczywiście pomijam kwasiaka rozładowanego i zamarzniętym elektrolitem. Skoro zalecane jest podwyższanie napięcia celem dopełnienia naładowania. Oczywiście poproszę tylko praktykę a nie wiedzę" internetową" bo ktoś gdzieś coś słyszał. W dawnym ciężarowym spotkałem się z przełącznikiem ręcznym zmiany napięcia ładowania zima-lato. Na zimę oczywiście wyższe o 0.5 V. |
Cytat:
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Układ ładowania auta nie chciał ładować akumulatora do pełnej pojemności z powodu zbyt niskiej temperatury. WYDAJE MI SIĘ, że jest to celowy zabieg, aby przedłużyć życie aku. Nowy mercedes z końcówki zeszłego roku (bo takim z kamerami :vis:zamiast lusterek przyszło mi mieć nieprzyjemność) już nie pokazuje napięcia w instalacji a tylko pokazuje ikonę z stanem % naładowania aku. No i :) mój wyświetlał ikonę, że nie naładuje do pełna, bo jest zbyt zimno. Doładowywał tylko do ok. 80%. Postaram się to zobrazować, jak wrócę do pracy ( a nie wiem, kiedy wrócę:D). |
Cytat:
|
Cytat:
Podałeś przykład odcinania ludzi od wszelkich informacji by nie mogli ich wykorzystać do zarzutów o złe działanie i reklamowania uszkodzeń. Użytkowanie nienaładowanego kwasowego akumulatora to jakaś herezja. Może masz tam inną technologię akumulatorów a wtedy może być to możliwe. |
Są to zwykłe akumulatory kwasowe z korkami do kontroli stężenia/poziomu elektrolitu.
Dogrzebałem się do instrukcji obsługi: -Akumulatory ładować w temperaturze otoczenia powyżej 0 . Optymalna temperatura otoczenia wynosi od 10 do 25 . Ponadto dzwoniłem do serwisu i pogadałem sobie z serwisantem. Jego zdaniem nie ma przeciwskazań do ładowania akumulatorów z zewnętrznego źródła (prostownik). Niemniej pan potwierdził mi, że poniżej 7-8 C auto doładuje akumulatory tylko do ok. 80% pojemności. Ponoć robi się to w celu przedłużenia życia akumulatorów. Swoją drogą powiem, że rzadko wymieniało się w mojej firmie akumulatory w mercedesach (auta są sprzedawane po ok. 5-6 latach). Scania wsadza akumulatory, które wytrzymują od nowości rok, dwa ( auta robią 100 tyś km. rocznie). Potem aku mocno tracą na pojemności. |
Cytat:
|
Dzień dobry.
"Odgrzeję" trochę temat :) A ja nie mogę jednoznacznie rozwikłać innej kwestii (nikt mi nie odpowiedział na proste pytanie, nie znalazłem nigdzie na to odpowiedzi). Czy jest różnica (a jeśli tak to jaka) w układzie ładowania motocykla, który ma aku kwasowe a w tym który ma Li-ion?? Pytam bo: - przewertowałem sporo schematów instalacji motocykli z obydwoma rozwiązaniami i nigdzie się nie dopatrzyłem różnic w układach ładowania. Czyli jest normalny alternator, regulator napięcia, wyjścia do instalacji itd. Brak jakiś dodatkowych zabezpieczeń, modułów, elektronicznych sterowników czy tym podobnych elementów. - w sporej części motocykli z fabrycznymi akumulatorami Li-Ion, w instrukcjach obsługi jest zapis, że "zaleca się" Li-Ion, ale można zamontować akumulator kwasowy. - w starszych motocyklach (nawet 15/20 letnich) widziałem wielokrotnie pomontowane baterie Li-Ion tylko dlatego, że ktoś miał nazwijmy to fanaberię i chciał spróbować czy da radę.....i świetnie dawało radę. Więc.... tak mnie to zastanawia.... |
z punktu 'widzenia' motocykla nie ma różnicy.
nie ma różnicy w sposobie ładowania na linii alternator - regulator - odbiorniki - bateria, tj. przynajmniej dopóty dopóki jakiś cwaniak z BMW /oni są z tego znani :D/ nie wpadnie na pomysł aby baterią sterować po CANie i wtedy będzie ona miała swojego NODa /czyli adres w systemie/ i trzeba będzie jechać do serwisu żeby cokolwiek dokonać w temacie. ergosumując :D kwasiak to kwasiak i może być instalowany gdziekolwiek jeśli się tylko zmieści. LiIon ma swojego BMSa i ten system dba po stronie baterii o to aby nie stała się jej krzywda - naładowanie odpowiednim prądem i do 80% oraz o to aby nie spadło napięcie ogólne ogniwa poniżej dopuszczalnego. jako dowód można przecież ładować LiIon zwykłym prostownikiem. m p.s. wykonaem swojego 'pająka' z trzema wtyczkami DIN i podpiąłem prostownik i ładuję trzy motki z jednego prostownika - narazie 5a - GS80 ciągnie swoje bo żeby go obudzić znowu musiałem chechłać. temat na inną opowieść. |
To nie jest tak że się nie da, chodzi o optymalne parametry ładowania jednych i drugich dobrane do procesów chemicznych jakie w nich zachodzą. Lion lubi wyższe napięcie, Pb wyższą wartość prądu. Naładujesz jeden i drugi, ale czy do ich deklarowanych parametrów?
|
MOIM ZDANIEM - mogę się mylić - LiIon zadba sam o to aby było dobrze.
|
Ładowaliśmy Liion kilka razy zwykłym prostownikiem i nic nie jebło a aku działało jak należy ale ja nie expert.
|
Cytat:
Ale świetnie to daje radę jak jest ciepło. Przy zerze już wolniej kręci zimnym silnikiem, przy -5 całkiem słabo, przy -10 jeno już tylko kopniak. Dodam, że owszem, na zimę leje oliwe zimową (5w40 vs 15w60 latem) i mam świadomość, że gęstnieje. W drugim singlu zwykły Pb daje radę i w -15. |
Zagadka dla chcących grzebać w dokumentacjach motocykla jaki spadek napiecia jest na diodzie prostownicze i jak sie ma do standardu Pb i czy w układzie lądowa ia taka diodę można znaleźć?
|
Cytat:
Nawet gdzieś wyczytałem, że ładując Li-Ion konieczne jest zdemontowanie z pojazdu :vis: bo można spalić "motykę", garaż, pół domu i całą stodołę... A jak się ładuje w trakcie jazdy to nie musi być zdemontowany?? :spac: |
Moja mądra ładowarka modelarska ma domyślne ustawione napięcie w końcowej fazie ładowania li-ion na 15,7V. Jedyne co mi przychodzi na myśl, co mogłoby ulec uszkodzeniu to jakaś w ciul wrażliwa elektronika samochodowa jeśli byłaby szacowana do 15,5V np. Stąd pewnie rady o wyciąganiu aku z pojazdu, żeby odpiąć ECU np
|
Cetkiem mxs5 ładuje takie Aku na programie Agm ;)
|
Mój ctek siódemka na programie AGM ma max14.6, albo 14,7 volt. Jakoś rok temu wpiąłem miernik pod ładowarkę i takie miałem wartości ładując agm-a.
|
14.7 ;)
|
Zupełnie inaczej i cetek i noco oraz optimte w dokumentacji podają maxymalne napięcie 14.2v warto zerkanac do domkumatcji z ładowarki choc jak zerknąć w dokumentację np z liona noco to oni tam wspominają o napięciu ładownia 14.6max i max prądzie 6A dla nlp5 https://device.report/manual/3059669 więc radzę sprawdzić zawsze w dokumentacji
|
1 Załącznik(ów)
A co myślicie o Bosh C40-Li dla afrykańskich Lit-jon. ?
http://https://africatwin.com.pl/pic...pictureid=2597 |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:22. |