Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Warsztat - wyposażenie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13892)

Artek 07.01.2021 15:41

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 712324)
Ja mam Nasadki Proxxona i tam bez większego problemu grzechotka 1/4" się poddała

Mnie też:)
Jak kupowałem werę to sprzedawca informował mnie, że 1/4" wytrzyma ok. 35-45Nm.

szynszyll 07.01.2021 15:51

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 712320)
Czy tą grzechotka w X-BEAM mozna dokręcac z max. siłą bez obaw, że grzechotka się spsuje ??

ja uzywam od kilku lat ale nigdy grzechotka nie dopier... popuszczam czyms solidnym a grzechotki uzywam jako narzędzia ułatwiającego życie. szkoda kluczy. tam gdzie ma byc siła biore nasadki udarowe i przedłużke. zestaw walizkowy dzięki temu ma juz ponad 15 lat i grzechotki 1/4 3/8 i 1/2 nie przeskakuja. nie wieszam na nich szwagra ze sztachetą :)

Emek 07.01.2021 15:52

Koleś na YT badał Werę 3/8 cala i puściła (pod rurą) przy wartości 360Nm.

torak 07.01.2021 18:50

a o czujniku zegarowym ktoś coś? Albo inaczej: używa ktoś tego typu czujnika? Sprawdza się?

pałeł 07.01.2021 19:10

Cytat:

Napisał torak (Post 712353)
a o czujniku zegarowym ktoś coś? Albo inaczej: używa ktoś tego typu czujnika? Sprawdza się?

Używał w pracy czasem pożyczał do domu ale czy to ten czy inny czy mituitoyo to ci nie powiem bo żadna to różnica w teori gdybym nie miał gdzie pożyczyć to może bym i kupował choć pewnie sobie staw porządny kiedyś kupie.

matjas 07.01.2021 19:36

DO czego chcesz tego używać.
Ogółowo /jak to mawia mój młody/ to takiego czujnika najczęściej się używa do określenie nieosiowości/bicia, wysuwu...
We współczesnych motocyklach nie widzę za bardzo zastosowanie przy normalnym interwałowym serwisie.

KIEDYŚ można było określać skok tłoka przed GMP przy regulacji lub weryfikacji kąta wyprzedzenia zapłonu... ale do tego są dedykowane, proste zresztą przyrządy dedykowane.
Bicie na czopach wału? No może... ale to naprawdę od wielkiego dzwonu.
Mi się zdarzyło do tej pory RAZ - a i to było widać gołym okiem o co chodzi i zakończyło się rozbiórką silnika na atomy.

Najczęściej używam na tokarce i tam już jest więcej zastosowań. Mam i taki z prostym wysuwem i taki z kiwanym /paluszkiem/ - zależy do czego.

W 'zwykłym' przydomowym warsztacie to raczej przydaś. Na szczęście obecnie niedrogi.
Jeśli się pokusisz od razu kup nawet najprostszą podstawę magnetyczną bo bez tego taki zegar jest bez sensu zupełnie. Może być nawet bez mikroregulacji.

M

dawid8210 07.01.2021 19:52

Używam do centrowania kół w rowerach swoich, do prostowania tarcz hamulcowych w rowerze oczywiście.

matjas 07.01.2021 20:19

hoho!!! :D żeby aż koło na zegar robić :D
PANIE! albo jest proste albo nie! :D

dawid8210 07.01.2021 20:36

Po czujniku jest proste:D Wkurwia mnie jakiekolwiek tarcie w szosie :) Centrowanie na zegarze daje mi info o ile idzie rafka przy kręceniu kluczem. Mega wygodne

Kazmir 07.01.2021 21:33

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał matjas (Post 712364)
Najczęściej używam na tokarce i tam już jest więcej zastosowań. M

A taki widziałeś? Kurła waży 370gram. Zastanawiam się, czy Szwajcar nie nakład tam złota, albo kamieni szlachetnych:D:haha2:
Wiesz do czego są te pokrętła z boku obudowy? No taki noworoczny konkurs:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:32.