![]() |
Gratuluję !!! Pisz chłopie wrażenia - każde, te pozytywne i te negatywne. Załóż może nawet oddzielny wątek: NAT w Realu ! PS Co do ubezpieczenia - zapytam w korpo czy mają coś sensownego. Napisz do mnie parametry kierownika i sprzęta na PW. Pozdro - Jorge
|
No to gratulacje pierwszym "rozdziewiczającym" nową Jaśnie Panienkę.. :drif:
-Niech Wam się "dobrze prowadzi"!.. Viel spass! :Thumbs_Up: :D |
Łańcuch sprawdzę wieczorem. Może tak tylko wygląda na foto, nie wiem bo tylko krótkie zapoznanie miałem z motocyklem.Motocykl wydaje się naprawdę lekki i poręczny. W wakacje testowałem GSA 1200 i mile mnie zaskoczył ale AT jakby dużo lżejsza się wydawała. Nie jestem uprzedzony :), miałem wcześniej małego GSA.
|
Śliczny motocykl, za 10lat odkupię ;)
|
i to jest pierwsza afryka , ktora bym z przyjemnioscia kupil gdyby mnie bylo na nia stac , moze za kilka lat ... :P
|
gratulacje dla wszystkich, którym taka lalka będzie zdobić garaż :D
oj trza oj trza tych dutków na taki sprzęt ale na pewno warto. najładniejszy i nieprzesadzony dual sport na rynku jak dla mnie. brawo dla Hondy - w końcu. m |
zeby tak jeszcze zechcieli poczciwine bigosa zreanimowac .... ;)
|
|
Garść informacji.
Obrysówki się świecą na pomarańczowo ale tylko z przodu. http://s5.ifotos.pl/mini/201601291_sepnqee.jpg Sorki za jakość zdjęć robione fonem. Naciąg łańcucha jest prawidłowy. Oczywiście przy moim niefarcie zaliczyłem już glebę i muszę przyznać że te handbary takie ostatnie nie są. Nic się nie połamało a efekt po glebie na kostkę brukową jest taki: http://zapisz.net/images/725_20160129_171813_tn.jpg Przy tej okazji dowiedziałem się że Honda ma czujnik przechyłu i w przypadku gleby układ automatycznie wyłącza silnik i pompę paliwa. W takim przypadku należy przekręcić kluczyk aby zresetować czujnik. Żeby dostać się do narzędzi trzeba odkręcić 2 śruby imbusem, który znajduje się pod kanapą. Trochę to upierdliwe, a klucze spokojnie pod kanapę się mieszczą, więc chowanie ich w pudełku zakręcanym na śrubki coś mało komfortowe. W instrukcji nie ma wzmianki o filtrze powietrza, oprócz lakonicznego komentarza że należy go wymieniać w serwisie. Żeby dostać się do filtrów należy odkręcić pudełko śrubek (dosłownie). Więcej info będę mógł podać jak zabiorę się za montaż podłączenia navi. Układ kontroli trakcji wkracza do akcji bardzo grzecznie i niemal niezauważalnie. Gdyby nie migająca lampka to nawet bym tego nie zauważył (ganiałem po błotnistej trawie). Ponadto kontrola trakcji jest pod palcem wskazującym lewej dłoni a korzystanie z niej jest wygodne. Ma 3 tryby i wyłącznik. Przednia zębatka 16 z tyłu 42. Podnóżki są wąskie aby nie rzec bardzo wąskie, mają 6 cm szerokości w CRF 450 mają 8 cm. Wyświetlacz pozwala na zmianę jednostki przebiegu i prędkości -- mph/kmh Pod siedzeniem jest umieszczona stalowa linka do mocowania kasku, wejdzie też U-lock. Przeglądy co 12 tysi. Po pierwszym tysiącu do wymiany olej z filtrem oraz filtr oleju obwodu sprzęgła (DCT). Filtr sprzęgła wymaga wymiany co 24 tysie. Na bagażniku można przewozić 10 kg wedle instrukcji. |
|
Emek ładnie musiałeś sypać K... po glebie. Dobrze ze bez strat. Maszyna elegancka tylko jej do czerwca nie zarznij ;)
|
Cytat:
|
1 rysa boli najmocniej...
Żeby zresetować czujnik przechyłu spróbuj prawym kciukiem kill switch przełączyć on-off. Zazdraszczam:drif: |
Cytat:
|
W lutowych numerach Świata Motocykli i Motocykla są pierwsze opisy testowych jazd nową Afrą. Bardziej mi się podoba podejście kolesia z redakcji Świata, miło się go czyta, a szczególnie podsumowanie: "Pewne jest jedno: chcę Hondę CRF 1000L Africa Twin. Nie wiem, czy kupię ją w tym roku, czy w kolejnych latach. Pewne jest jednak, że kiedyś będzie stała w moim garażu".
Szczerze zazdroszczę kolegom, którzy ją już w garażach mają, albo niedługo mieć będą...:bow: |
http://images.tapatalk-cdn.com/16/01...cf485a2f2b.jpg
A mówili że się nie zmieści :-) Wysłane z ajfona.. |
Borys widać ze w fotoszopie zrobiłeś zdiecie bo cus z poporcjami pomieszales. Przy Gsie nie wygląda jak lytr tylko jak ćwiartka :)
Nie oglądałem nowej na żywo ale tu wyglda na poreczną i kompaktową. Fajna |
Cos cwierkali w Szwajcu czy Włoszech, ze dostawy nowych zamowien beda dopiero na wrzesien.
|
Oj tam oj tam... Mieści się? Mieści! :-)
Wysłane z ajfona.. |
W Romie są dostępne od ręki a demówki jeżdżą prawie bez przerwy, zainteresowanie jest bardzo duże.
Ja pojeździłem wersją z manualna skrzynią po szuterkach i asfaltowych winklach na Sardynii, oczywista oczywistość że nie mogłem sobie pozwolić na ile bym chciał szczególnie w krzaczoarch. Najbardziej zaskoczyła mnie waga i powalająca łatwość prowadzenia, miałem wrażenie jak bym jechał czymś ważącym przynajmniej 50 kg mniej. Siedzenie wysoko, na stojaka potrzebne podwyższenie lub obniżone podnóżek, wąsko między nogami jak w starym dualowym enduro, przy hamowaniu nie przesuwa się po siedzeniu, przejechałem 370 km i wyszło średnio 5,6 litra wcale nie oszczędzając manetki. Silnik zbiera się żwawo, nie szarpie łańcuchem jadąc na wysokim biegu małą prędkością, przewidywalnie i miękko oddaje moc. Te 95 kuni sprawiają wrażenie optymalnego rozwiązania aby nie męczyć nadmierna mocą i nieprzewidywalnością. Ale jak się chce pogonić to raz w dół i dzida, precyzja i stabilność w szybkich winklach sprawia że po kilkudziesięciu kilometrach można już zapylać jak by się sezon nią jeździło. Na szuterkach precyzyjnie wybiera dziury i nierówności przy czym zawias nie żyje swoim życiem jak w 750-tce tylko należycie się ugina. Stabilnie na szybszych przelotówkach, nie zauważyłem noszenia w zakrętach i potrzeby korygowania obranego toru jazdy. Z łatwością wstaje na gumę, jeździłem na fabrycznym ustawieniu zawieszenia. Silnik niby ma identyczny klank jak V-ka a mimo to bardziej przypomina dwu cylindrową rzędówkę podczas jazdy, ogólnie tip top. Panowie gratuluje zakupu bo moto jest warte wszystkich wydanych dutków :). Zdrowia. |
Cytat:
|
Tak jest :-). Robione na szybko niestety, ale parę osób się nabrało :-).
Wysłane z ajfona.. |
Między innymi i ja, odczytałem na telefonie i ni w ząb nie było widać szczegółów :)
|
Cytat:
A jednak wtedy racje miałem. Dałem się zrobić tak jak wszyscy Że masz motocykl zaje...sty :D |
Teraz pytanie, chyba najbardziej Karol z Plaza bedzie w temacie.
Ile NOWYCH AT sprzedano rok po roku od 1988 (RD03, RD04, RD07)? |
Honda Plaza powstała w 2004 roku wtedy już Afryka nie była produkowana :D.
|
Dzisiaj sobie jade puszka a tu taka stara rozklekotana RD07 jedzie, dymi, koles w kurtce German Techno i mnie oswiecilo.
Juz wiem dlaczego Honda nie wypuszczala nowej AT przed 1.5 dekady. Jak projektowali stare AT to cos im sie pierd#$%elo we wspolczynniku "programmed product life cycle" (albo jeszcze czegos takiego nie bylo) i zrobili niesmiertelną wersje. Pewnie nowa AT bedzie miala tykajaca bombe nastawiona na 10 lat. Ciekawe czy nas zaskocza w czasach krwawej komerchy. Tak bylo z Mercedesami i Nokia... malo nie zbankrutowali :o |
Cytat:
:haha2: |
Cześć,
Dane dotyczace historycznej sprzedaży posiada głowny dystrybutory Hondy w Polsce - Honda Motor Europe Limited. 0 801 811 711, honda@honda.pl. Karol, Honda Plaza |
|
Kurde brzmi podobnie w tym filmiku do 750 :) Ale widać, że kierownik nie ma co z palcami zrobić :D. Idzie jak głupia i do tego ta mała szybka robotę robi :drif:
|
Cytat:
Moim zdaniem to nie trzeba czekac dekady żeby powiedziec, że ten motocykl jest legenda. Chyba dawno tak oczekiwanego motocykla nie bylo. No i Honda wprowadzila ten produkt na rynek doskonale. Prawie jak Ajfon... przyznac sie kto kolejkowal przed salonem w nocy ze śpiworkiem zeby na niej posiedziec? ;-) Ja... |
Akrap :)
http://3.bp.blogspot.com/-j2otUzK5aA...da0a3cd0d3.jpg Razem z osłoną wygląda jak rura kanalizacyjna :Sarcastic: |
Stylizacyjnie poszli z tym akrapem w pedalską stronę.
|
Masz dziwne skojarzenia. Tłumik jest ok. W innym moto wyglądałby fajnie. Tyle, że tu obrzydliwa osłona kolektora psuje cały efekt (czy jest pod nią katalizator?). Motocykl zgrabny a rura jak w czołgu.
|
Pamietasz Termignoni z tej pierwszej wersji pokazanej, czarnej?
|
A miała ona homologację drogową?
|
pomalować osłonę w oryginalnym tłumiku na czarno a wtedy nabierze lekkości (czarne wyszczupla) :haha2:
|
Cytat:
|
http://foto.moto.infomotori.com/scar..._71762_big.jpg
Termi ma cały układ. Pod osłoną jest katalizator. |
I koniecznie w paski ;)
|
Przecież original nie jest aż taki zły. A w turystyku cichy wydech to plus dodatni.
|
Cytat:
Nikt nie mówi o głośnym bo to bzdura ale soczysty , stonowany, głębszy oddech silnika jest jak najbardziej wskazany. Wygląd oryginału to porażka ale od czego są przeróbki , dać takiego Leona z przemyślaną rurą i będzie gadać jak trzeba. |
Cytat:
|
Ja słyszałem... jest bezpłciowy i bez wyrazu. Tzn tylko na postoju, pod obciążeniem bedzie lepiej ale nie jest toto co kręci ;)
|
Akcesoryjne będą głośniejsze, ale brzmienie już niekoniecznie musi być lepsze.
AT słyszałem na żywo i na filmach, Termignoni wyłącznie na filmie i szczerze mówiąc, tak jak mi się brzmienie ich wydechów zawsze podobało, tak w AT szału nie ma, IMHO rzecz jasna ;) |
Cytat:
Druga sprawa to palenie spodni. W tym Termi to chyba bedzie pogromca nogawek i straszydło łydek pasażerki. |
|
Cytat:
|
2 Załącznik(ów)
Czy nowa Africa ma dwa rozwiązania dźwigni zmiany biegów? W powyższym linku znalazłem te zdjęcia:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:47. |