![]() |
Panowie, po co znowu ta gównoburza?
Jedni lubią Hondę inni BMW, a jeszcze inni KTM. Po cholerę sobie dogryzać.. Jak dzieci... |
piszcie na temat.... co ma do tego BMW... a jeżeli już to który model ??? :)
|
Cytat:
Jeśli miałeś problem z wolnymi obrotami to ja bym zaczął od wyczyszczenia przepustnicy. Póżniej poczytał co to zawór IAC, minimum air flow itp. |
Cytat:
nie miałem problemu z wolnymi obrotami, rozmawiamy teoretycznie o synchronizacji co ma do tego IAC ? czy inne ładnie brzmiące z ang. parametry, na szczęście samym myśleniem jeszcze nikt niczego nie popsuł :) stwierdzam iż śruby do regulacji podciśnień są. Pytanie tylko na jakim etapie są ustawiane wg.jakich kryteriów oraz w jaki sposób następuje regulacja tych parametrów skoro manual nie przewiduje tej operacji.... stwierdziłem także, że możliwe iż regulator wolnych obrotów (a jest to by-pass zwykły) jest jeden dla obu cylindrów więc łączy kanały ssące pozwalając jednocześnie na wyrównanie ciśnień, ale idąc tym tropem to po co robić dodatkowe śruby regulacyjne..... rozważamy tutaj teoretycznie i nikogo nie namawiam do kręcenia czymkolwiek we własnym zakresie. (...) Regulator wolnych obrotów czyli IACV ma 4 piny, sprawdzenia rezystancji dokonuje się poprzez pomiar dwóch par o takich samych parametrach rezystancji więc możliwe, że regulacja wolnych obrotów jest niezależna dla obu cylindrów... jeżeli tak jest to mamy już odpowiedź jak może następować autoregulacja :) http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2046 aby być pewnym przydałby się zawór IACV do oględzin. |
Cytat:
Nie doktoryzowałem się w temacie budowy przepustnicy z naszych motorków i powiem szczerze że nawet nie zwróciłem uwagi na te śrubki. Nie wiem co masz na mysli przez "by-pass zwykły" ale to jest własnie IAC(idle air control). To jest zawór sterowany przez komputer. Uwaga: nie występuje w modelach z 'ride-by-wire'. Temat ogólnie rzeka i na kolejny wątek. PS. Widzę,że edytowałeś wątek i wstawiłeś informację o IAC. Tak, właśnie o to mi chodziło. Ten zaworek na ogromny wpływ na pracę silnika na biegu jałowym. Po oczysczeniu przepustnicy to byłaby kolejna rzecz do sprawdzenia przy podobnych problemach. |
Cytat:
szarpanie o którym pisałem było efektem przepalenia się obu długich centralnych fajek i przy okazji wymiany i doby rozbierania i składania motocykla z reg. luzu zaworowego :) chciałem zrobić synchro i lipa nie robi się... |
A to nie miał być wątek do narzekania i psioczenia na NAT?
Ja raz na rok sprawdzam szprychy lub na wyjeździe co drugi dzień ale nie miałem nigdy luźnych. |
Cytat:
co by nie pisać to zwróćcie uwagę, że nie ma w ogłoszeniach silników na części czyli takich, w których coś się rozleciało...:) |
Moja NAT mnie vcoorvia bo ta nowa lepsza jest.
|
w czym..? :)
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:19. |