![]() |
Też szukam dla siebie opon z przewagą na asfalt, ale i z możliwością zjechania z niego. Od MT90, które wcześniej były moim typem, odstraszają mnie opinie o wężykującym/podskakującym przodzie po zrobieniu 4-5 tys. km. Obejrzałem chyba wszystkie możliwe testy Motozów. I tak: wszyscy wskazują na to, że to opony na długie przebiegi. GPS-y to takie lepsze Heidenauy, a Adventure to niby lepsze TKC80. Niestety bardzo mało jest informacji o zachowaniu tych opon na mokrym czarnym - w jednym z nielicznych takich testów gość porównywał GPS do K60 i stwierdził, że jadą lepiej i są pewniejsze. W lekkim terenie i GPS, i Adventure są spoko. W cięższym GPS wymiękają, Adventure dają radę. Obydwie wersje wymiękają natomiast w ciężkim piachu, błocie i mokrej trawie, z tym że Adventure na pewno pojadą trochę lepiej od GPS-ów. Ponieważ charakterystykę jazdy mam podobną do kolegi Cezara (przewaga asfaltów), to skłaniam się ku GPS-om. Podkreślam jednak, że powyższe opinie to nie moje własne, lecz "zasłyszane" w internetach, ale research w temacie zrobiłem dość spory...
|
Cytat:
|
@Siwy, a jak użytkowałeś maszynę przez te 17 tysi? Pytam o nawierzchnie i styl jazdy. Te opinie o wężykowaniu (nie wiem czy to najlepsze słowo, ale powiedzmy) pochodzą również z naszego forum, stąd znak zapytania.
|
Głównie asfalt, 2 wyjazdy po 6 tyś. i wokół komina. Były autostrady, były szutry i błoto. Jako uniwersalne opony sprawdzają się znakomicie. Teraz chcę coś bardziej off bo w tym roku nie wyjadę za daleko.
p.s. jeżę solo, czasem bagaż ale bez przesady. |
MT90 do 200km/h bez wężykowania. TKC zaczyna przy 180km/h wężykować i prowadzać po całej autostradzie ale to nie opony do tego.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Oblatalem tez Mitasa 7+ i opona poprawna , dlugo sie docierala. Niby wszystko z nia ok ale wiecej do nie nie wroce. Na dniach zakladal bede komplet GPS i zobaczymy co Motoz pokarze, nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z oponami tej marki. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:08. |