![]() |
|
moja też:), tymczasem jutro też tam będę:D
Jest tylko ta 1 czerwona? |
Dwie czerwone
wytapatalkowano |
consigliero ma racię jeśli chodzi o gleby .. GS z racji konstrukcji jest w tej kwestii raczej pancerny i nie ma znaczenia czy to LC czy stary...
w zasadzie to można go kłaść praktycznie bez strat, przy szlifie już jakieś będą ale tylko w gmolach ew końcówki kiery, przy większej rozeb..ce to już nie ma znaczenia jaki moto. problem punktów mocowania gmoli w nowej AT jest jaki jest i tyle, no ale to nie jest raczej zasadniczy powód nie kupienia motocykla :) bywa, że wsiądziesz i nic już nie ma znaczenia!!!! .... z gromną radością powitałbym także nową XTZ np 800-900, może suzuki się w końcu otrzepie się z V-strom'a i zrobi coś bardziej off. |
Jesli guzik z DCT w nowej afryce sie blokuje, to wiedz ze cos sie dzieje :D
"CAUTION: DCT owners with sticky left switchgear PLEASE take note Bike had its first service today (579 miles). I drew the dealer's attention to the sticking button on the left switchgear (the SET button that is used to control displayed fuel consumption / trip meters / ambient temp blah blah blah). Whilst outside showing them the problem, the DOWN select button packed up. I tell them I am not happy and fear the problem may spread to the paddle gear shift buttons (for non DCT riders the gear shifters are part of the same switch set) Dealer services bike. Just an oil dump, oil filter and another filter for the DCT. Dealer tells me that the left hand switchgear is full of water. I ride in any weather, and on Wednesday that meant through foot deep floods. This IS an Africa Twin - that shouldn't have happened. Dealer logs a case with Honda, new left switchgear on it's way from Brussels to be fitted on Monday under warranty. Cool. I'll live without worrying about fuel consumption for a few days Dealer test rides it after servicing it, I pay, gives me keys. Get out on the A420 for the 15 mile ride home - bike seems fine, although a bit more vibey than before, plus they gave me back the ludicrous amount of throttle free play. I ride it in a spirited fashion using a combination of it's full auto mode (DRIVE) and SPORTS 3, manually intervening to drop cogs using the paddle shifter upon corner entry. Bwaaarp Bwaaaarp Bwaaaaarp loving it Ride into the town I live. It's busy. It's school kick out time and the roads have parked cars everywhere, people everywhere. Old boy coming towards me in a big Merc so I stop and wave him through. At this point I have the bike in Drive mode - it forces first gear on me when stopped, I have the option to select neutral but don't. In this situation the DCT acts like a twist and go effectively Old boy passes me, I apply a light and constant throttle position - we pull away. (normally in this mode the bike short shifts up the box at about 1800rpm - it's ridiculously mild and at 35mph is usually already up into 5th). So we pull away as usual, and at about 5-10mph the revs suddenly go wild - HIGH - right up near the redline (but not banging off the limiter) - as if it found a false neutral and then of it's own accord dumps the clutch! Not it's usual beautifully smooth clutch work, it DUMPED the clutch. I was totally out of control, up on the back wheel in the middle of town, just missed a parked car - not knowing that the fuck was going on. Manage to get it under control and didn't run anybody over. Shit me right up. Badly Once I'd calmed down and turned the bike off, I nursed it to a safer place and tried to replicate the issue. I felt bad. I thought it was my error. I can confirm that the same thing occurred a second time, only this time I was ready for it. It finds 'false' neutrals and is highly dangerous because I have no actual control of the clutch like on a manual bike! If I had a pillion on the back we would have looped the thing in the middle of town - without question. Oh how I wish I had had my GoPro on Don't want it anymore, don't want to ride it. Utterly dangerous. I have spoken to Honda UK - WHO WILL GET BACK TO ME IN THREE WORKING DAYS - despite the fact that this is currently Europe's best selling bike and almost 50% of buyers are opting for the the very cleer, very unpredictable got a mind of it's bastard own dual clutch transmission Don't know what else to say apart from please please please take care on your DCTs, especially if you have sticking left switchgear. This morning I am furious, pissed off, angry but have collated my thoughts. It seems that the left switchgear is sending confusing signals to the gearbox - which in turn is giving random neutrals and applying totally random unexpected clutch behaviour Gutted Honda UK don't seem to want to take me seriously, so until they do I'll carry on being interviewed by MCN and will spread my experience far and wide" |
Cytat:
Nowa Afrykańska Furia :) |
nazwijmy ją roboczo "dziki guzik" ;)
|
może dopada tylko poszczególne rejony globu ?
|
Cytat:
Wygląda na przyjemną przejażdżkę. |
Cytat:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...6edd289d02.jpg http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...25f3b0ae38.jpg http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...ff46a48212.jpg |
|
|
Cytat:
|
Prościej będzie zaspawac nyple:dizzy:
|
Cytat:
No bez przesady, na asfaltach się nie wywracamy 😎 Co do tego wygląda to zapewniam że łatwo nie było , zresztą każdy może sobie to sprawdzić , wystarczy się wybrać na nową trans . Aby nie było łatwo , przyziemiliśmy tu Pinezka w pobliżu DJ175A, Rumunia https://goo.gl/maps/SRSNUR1Q3DF2 Na mapie 175 A była zaznaczona jako główna a zrobiona została 175b oraz 175 a w kierunku Chiril . Przy monastyrze pytam popa czy ten znak zakazu ruchu w górę to tak na serio i czy dalej jest trudniej . On powiedział że teraz będzie łatwiej , niestety chyba nie miał na myśli tej drogi. Gwoli wyjaśnienia atak na tamto przełamania nastąpił z małżonką na siedzeniu pasażera , niestety nie zrobiła mi fotki. Na potwierdzenie swoich słów ma tylko zapis gps oraz fotki małżonki po lekkim oczyszczeniu http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...53f8b165a2.jpg http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...ec249727e5.jpg Mimo tych moich głupich pomysłów , dalej ze mną chce jeździć . Gwoli wytłumaczenia to była kiedyś droga asfaltowa , ale częściowy asfalt ocalał tam gdzie woda najsłabiej działała , czyli odcinki poziome . Zakręty to czysta erozja wypłukany szuter i lita skała na zboczu na szczęście trochę gleby i las , co gdyby było mniej fartu z kufrem pozwoliłoby zatrzymać motocykl na drzewach . Resztę możemy opowiedzieć w realu na Szewskiej , jak ktoś dojedzie , bo wbrew pozorom nie prowadzi tam łatwa droga 😎 |
Marku lubie Twoje zdjecia i opowiesci. Pozdrawiam
|
Cytat:
|
Nowa Afryka
Cytat:
Nie ma za co przepraszać , polecam tą trasę , może niekoniecznie nasz odcinek . Właściwa ścieżka z Poioraty jest pokazana na tym klipie . Od około 7.40 jest przebudowana 175 A czyli ciąg dalszy naszej ścieżki i mimo że jest asfalt to daje może pojęcie o skali trudności , dla ciężkiego motocykla prowadzonego przez człowieka w średnim wieku https://youtu.be/uCh7DD7B_0s |
Cytat:
|
Dzisiaj sobie usiadłem na nowej afryczce i jeśli chodzi o wygodę . pozycję jak dla mnie ok . Taka bardziej smukła i sprawia wrażenie lekkiej , niestety nie mogłem sie przejechać .
Nie podoba mi się to że dekielki silnika są niczym nie zabezpieczone i odstają od bryły co przy wywrotce na kamieniach skończy się pewnie ich rozyebaniem . Moja 7 ma to lepiej rozwiązane :) Ale motorek ogólnie mi sie podoba - za kilka lat jak sie okaże co są faktycznie warte i rynek wtórny zaistnieje to pomyślę o niej . |
Cytat:
|
Panowie jeżeli chodzi o porównanie GS1200 do Nowej Africy to tutaj jest brak porównania !!?? Dlaczego porównujecie motocykl wygodny dwu osobowy do motocykla który jest mniejszy i mniej wygodny tylko po to żeby myśleć że jest lepszy niż BMW?? Moim zdaniem nie jest. W typowy teren na pewno CRF będzie bardziej poręczny a w trasie bardziej męczący a przy glebie gwarantuje że w GS będą ryski a w Afrii pojedziecie do serwisu po pare plastików. Za rok juz emocje opadną tak jak i sprzedaż ponieważ to nie jest i nie będzie motocykl legenda i dlatego wszystkie rd03, 04 i 07 za dwa lata znowu będą droższe!!..
|
Powyższe pierwsze symptomy "szalejącego guzika" pozwalają powątpiewać w absolutną bezawaryjność a ponadto w "naprawialność młotkiem", co podobno było domeną starej Afri...
Oby to były tylko nieliczne plamy na honorze :-). Motocykl ładny choć coraz więcej osób, które miały z nim do czynienia narzeka na jakość plastików.. A myślałem, że to ja się czepiam... Wysłane z ajfona.. |
Pewnie sie przewrucił puasku sie dostało i wielkie halo
|
No halo bo nie powinno się to zadziać. Kolejny argument za normalnym, prawilnym sprzęgłem! ;)
|
Misza masz racje,niema jak normalne sprzęgło i skrzynia.
|
Automat jest bardzo ok ale na asfalt
|
2 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Widzę i rozumiem posunięcia marketingowe ale czy uważasz że nie mam racji ?? Popiszemy w tym temacie za 3 lata. Mam nadzieję że Afrii będzie bezawaryjna i oprócz poręczności na szutrach niczego więcej się nie spodziewam ponieważ dla wielu osób są to dwa różne motocykle. Porównanie GS1200 z Hondą crosstourer to rozumiem.
|
Ja również uważam, że porównuje się te dwa motocykle do siebie troszeczkę na siłę.
|
Cytat:
Crosstourer chyba zawsze byl SS i Honda nidgy nie lansowala tego modelu jako off? Poza tym. Honda; ma ten model w dziale Street BMW; GS12 ma w dziale Adventure Moim zdaniem, porownanie GS12 z AT jest jak najbardziej trafne. Wielu ludzi ktorych znam zastanawialo sie nad GS12 a ida do Hondy testowac AT. |
2 Załącznik(ów)
Cytat:
BMW 2 osobowy, wygodny. AT mniejszy i mniej wygodny? Dlaczego mniejszy? Rozstaw osi AT jest wiekszy, siedzenie tez. Czy wygodny to sie okaze, ale raczej bedzie. BMW GS12LC jezdzilem bardzo malo ale wiem, ze silnik jest strasznie narowisty w zlym tego slowa znaczeniu. Dla pasazera to musi byc srednie. Moje odczycia byly jak na jakiejs grubej krowie na sterydach. vs dostojna przejazdzka na Kasztance Co wiem juz to, ze wibracje w AT sa duuuuuzo mniejsze. Kultura pracy silnika nie do porownania lepsza, skrzynia o niebo lepsza (manual lub DCT), zawieszenie nie do porownania lepsze. Poza tym, wielokrotnie potwierdzone przez znawcow tematu (tych co piwo z puszki pija ;-) ), ze material komponentow jest z przetapianych puszek po piwie. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Mi osobiscie podoba sie GS jeednak bym sie na nim nie odnalazl:D |
2 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Cytat:
:haha2: |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Dodaje, ze nie chodzi mi o tlo. Oczywiscie widac na pierwszym obrazku plebs pije pryte, na ponizszym szlachta raczy sie lampka szampana. No i zlot GS. Chyba same 1200. |
Cytat:
|
Qurczak ja nie chcę nic mówić ale to nie krowa tylko byk :D
|
Było mnie dzisiaj w Szczecinie w salonie. Stoi czerwona manualna, po porównaniu do automatu jest wyraźnie poręczniejsza. Czekam na jazdy próbne. Na serwisie stoi jeszcze w kontenerze druga sztuka nierozpakowana.
|
Cytat:
|
To ten co mu się paliwo po kolektorach gorących lało a Świrek próbował go piaskiem zasypać :)
Razem z szybą chyba poszedł reflektor. |
Z tym zaworkiem co pękł pod boczkiem to też pamiętam, że to 800 była.
|
ale wy pamiętliwi jesteście...........
|
W boxerze trzeba tylko chronić gmolami czy osłonami dekle głowic. Reszta konstrukcji jest pancerna, nie ma tam żadnych wystających pomp..
Ale to temat o Afryce Panowie! Cholernie ciekaw jestem opinii o manualu, bo od tych achów i ochów nad DCT już mi się na wymioty zbiera... :-) Co z tymi plastikami? Może trzeba zrobić wersję Misza-Rally z owiewką z Polisporta? :-) Wysłane z ajfona.. |
Cytat:
|
Hehhe, na jednym Rajdzie Podlaskim byłem i to akurat wtedy jak temu koledze na GS1200 się te kolanko od pompy urwało... przypadek? :D
Borys są jakieś gmole do BMW co chronią pompę? :D |
Jak może w GS1200 urwać sie krócieć od pompy? To niewykonalne.
PS. Nudna ta nowa królowa, skoro nawet w temacie jej poświęconym więcej sie pisze o GSach. :D |
"Jak może w GS1200 urwać sie krócieć od pompy? To niewykonalne."
Tank - nie przebijesz się tutaj z informacją. Proponuję przytakiwać :D Ludzie! R1200GS jest znany z tego, że się kolanka (nie jestem przekonany, że mam taką część w moim GSie) od pompy ułamują..:haha2: A tak w temacie porównania - sam fakt, że Honda porównuje się do dużego GSa nie jest dobrym prognostykiem. Wszak GS1200 to dobry turystyk z możliwością jazdy po szutrach i innych twardych podłożach. Boję się, że za chwilę się okaże że nowa AT coś nie bangla i trzeba będzie zejść jeszcze niżej z porównaniem i będziemy mieli testy "AT contra Goldwing" a w konkluzjach będzie, że testerów urzekła łatwość prowadzenia w terenie i niska w porównaniu do konkurencji waga :haha2::D Czekam na rzetelny test AT vs 990adv i wtedy się okaże co to faktycznie warte w terenie. |
Jak by test CRF100 kontra KTM 990 adv wyszedł na korzyść tej pierwszej to by mnie bardzo zachęciło do kupna za parę lat. :Thumbs_Up:
|
Tanku i Arkanu...
Wykonalne. To byl Gs 1200. Glebe zalicz bardzo nietypowo. Zbiornikiem przywalil o garba pomiedzy koleinami, czy tez o miedze. Nie pamietam juz dokladnie. Da sie. Ogromny pech. Cod ze nie spalil sie ten sprzet. Bardzo podobal mi charakter i podejscie do tematu i postawa owego beemiarza. Ci iwojuch przesmiewcy co Hondami ganiaja pomogli, naprawili. Teraz dalej mozecie sie klepac i calowac. Bmw to zlom i Honda to tez zlom w moim mniemaniu. Pa. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:10. |