Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Wtyczka reglera (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1081)

paku 09.09.2009 13:01

Cytat:

Napisał Lepi (Post 74067)
Polutować, zaizolować taśmą samowulkanizującą, koszulka termokurczliwa na to, jeździc na światłach niczym się nie przejmować :)

Pozdrawiam.

To mnie pocieszyłeś, doszedłem do bardzo podobnych wniosków.
Dzieki!

newrom 09.09.2009 13:03

To nie jest kwestia "A że w Afryce instalacja jest częściej narażona na brud, wodę itd to nic dziwnego, że częściej pada." tylko oszczędności Pana Chądy. Podobnie sypią się reglery w VFR z tego okresu. Jeśli idzie o chłodzenie to założyłem sobie kawał szpeja aluminiowego z procesora pentium 2 i teraz regler jest dużo chłodniejszy. A szpeja prawie nie widać.

Kazmir 09.09.2009 14:42

Cytat:

Napisał pku (Post 74066)
Lepi,

Dzięki za uwagi, zupełnie nie jestem od prądnic wiec musiałem trochę poczytać i tak sie do-umieć - co nie znaczy wiem teraz wszystko. Kilku spraw nie bylem pewien (np. jak zachowuje sie prądnica bez obiążenia), teraz mi się rozjaśniło.
Co do faz to miałem takie podejrzenie (że regler może nie wytrzymać przy zaniku jednego z napięć),ale już mi przeszła chęć do dyskusji w międzyczasie, wiec tematu nie poruszałem.
Nie pomaga mu pewnie też zmiana rezystacji-czy może impedancji na złączach wtyczki podczas pracy - napięcie ma do 200Hz - a ile razy na sekunde pogarsza sie kontakt wtyczki to nikt nie wie,

Kable to problem też to tak widzę, co więcej nie da się ich wymienić na całym odcinku (zalane wchodzą do regulatora), z drugiej strony jak najbardziej - ich grzanie pomaga trochę regulatorowi - ale też powoduje jego awarię przy przegraniu wtyków = urata/pogorszenie kontaktu (też kiepskich - słabo trzymają).
Ogólnie poza polutowaniem i obciążaniem ukladu chyba nic wiecej na prosto nie da się zrobić.

To co mnie ciekawi to tylko to dlaczego w innych moto jest ok. Nie wierzę że sprawa rozbija się o średnicę kabla i kiepskie wtyczki (ale może tak być).

Trochę miałem do czynienia z napędami prądu stałego - wysokoprądowymi.
I takie sprawy jak średnica, materiał, czy sposób plecenia kabla a nawet zmiana powierzchni styku złącz (bardzo ważne) mają tam dramatyczne znaczenie - szczególnie dla sprawności (i temperatury = trwałości).

Ale w każdym razie jeszcze raz dzięki, trochę się poduczyłem i upewniłem.

???......

Lepi 09.09.2009 15:26

Cytat:

Napisał newrom (Post 74072)
To nie jest kwestia "A że w Afryce instalacja jest częściej narażona na brud, wodę itd to nic dziwnego, że częściej pada." tylko oszczędności Pana Chądy. Podobnie sypią się reglery w VFR z tego okresu. Jeśli idzie o chłodzenie to założyłem sobie kawał szpeja aluminiowego z procesora pentium 2 i teraz regler jest dużo chłodniejszy. A szpeja prawie nie widać.

Chwileczkę, wyrwałeś to trochę z kontekstu. Dlatego wklejam poniżej. Dokładnie napisałem o kosztach półprzewodników, czyli oszczędności i o tym, że inne motocykle z tego okresu też na to cierpią.
A instalacja jednak jest bardziej narażona w Afri. Popatrz na złączki (starek konstrukcji) po kilku latach używania w różnych warunkach i na kostki motocykla latającego po asfalcie i to najczęściej suchym.
Na regler możesz przykleić co tylko chcesz. Będzie chłodniejszy. Jednak obniżanie temperatury nie zwiększy wydajności prądowej użytych elementów. Odprowadzasz ciepło z powierzchni reglera a nie z elementow, które przy np. zwarciu i tak ulegna spaleniu zanim ciepło zdąży dotrzeć do twojego radiatora. Nie potępiam takich rozwiązań, tylko uważam za nieskuteczne.

Cytat:

Napisał Lepi (Post 74067)
Odpowiedź jest naprawdę prosta. Inne stare konstrukcje też tak mają!
Dawno temu, elementy półprzewodnikowe były drogie. Zwłaszcza te dużej mocy. Popatrz kiedy powstał projekt Afryki. Używano zatem elementów o bardzo małym marginesie (zapasie) mocy. Każde pogorszenie warunków pracy jest zabójcze.
A że w Afryce instalacja jest częściej narażona na brud, wodę itd to nic dziwnego, że częściej pada.

paku 09.09.2009 17:09

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 74096)
???......

Częstotliwość napięcia zmiennego na tych 3 żółtych kabelkach wynosi u mnie od 20 do 200 Hz.

Lepi,

Bo jeszcze mi chodziło po głowie wpakowanie porządnego mostka 3 fazowego przed regulator /taki 400V 30A np./. Spadek napięcia nie powinien przeszkadzać regulatorowi, ale za to może mu robić to że dostanie "prawie" wyprostowane napięcię. Co myślisz?
Pomysł jest stąd, że strasznie "brzydkie" są napięcia na fazach z prądnicy. Zmieniają się bardzo - napięcie, wypełnienie, składowa stała i częstotliwość.

??

Lepi 09.09.2009 18:35

Cytat:

Napisał pku (Post 74112)
Lepi,

Bo jeszcze mi chodziło po głowie wpakowanie porządnego mostka 3 fazowego przed regulator /taki 400V 30A np./. Spadek napięcia nie powinien przeszkadzać regulatorowi, ale za to może mu robić to że dostanie "prawie" wyprostowane napięcię. Co myślisz?
Pomysł jest stąd, że strasznie "brzydkie" są napięcia na fazach z prądnicy. Zmieniają się bardzo - napięcie, wypełnienie, składowa stała i częstotliwość.

??

To raczej zły pomysł. Jak mi znajdziesz schemat reglera z afri to Ci powiem dlaczego tak przypuszczam.A przypuszczam, że ograniczenie napięcia jest realizowane przed jego wyprostowaniem.

W regulatorze są elementy nieliniowe i naprawdę nie przeszkadza im "brzydkie" napięcie.

paku 09.09.2009 19:41

Dokładnie tak jest, tyrystory przed mostkiem. (chociaż to przez przypuszczenie bo nigdzie nie widziałem schematu od afri, to na przykładzie innych)

p.

Kazmir 10.09.2009 00:34

Cytat:

Napisał pku (Post 74109)
Częstotliwość napięcia zmiennego na tych 3 żółtych kabelkach wynosi u mnie od 20 do 200 Hz.

Teraz jest OK:)

paku 10.09.2009 01:25

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 74191)
Teraz jest OK:)

To taki skrót myślowy, jak w zdaniu jest mowa o impedancji to wiadomo że chodzi o częstotliwość.

Zresztą napięcie WYNOSI xxV, a MA xxxHz

ENDRIUZET 15.09.2009 02:46

Ludzie napiszcie .... u was też regulator w ciągu 2 minut od uruchomienia moto robi się baaaardzooooo gorący ??

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:20.