![]() |
albo w takiej sytuacji nie probowac odpalac i ABSOLUTNIE nie ruszac rolgazem tylko zmierzyc opor TPS. Potem ruszyc rolgazem pare razy i zmierzyc ponownie opor po calkowitym zamknieciu gazu.
jezeli wyniki beda sie roznic to juz cos wiemy... krecenie manetka na 'sucho' wplywa tylko i wylacznie na wartosci TPS - na nic innego. moze ujawni sie jakis brak styku w tamtych okolicach. |
Cytat:
|
Cytat:
tylko czy ktoś robił test bez dodania gazu ale kręcić rozrusznikiem np. z 20s |
Mowie o sytaucji gdy zaplon jest wylaczony. Podcisnienie sie nie zmienia bo niby dlaczego.
Opor elektryczny jest rownoznaczny z okresleniem rezystancja. Jezeli uwazasz inaczej podaj mi zdrodlo tej wiedzy. |
Cytat:
|
O i to sa fora internetowe. Wpadlem, pierdolnalem i mnie nie ma :)
W punktach: 1. Kluczyk przekrecic 2. Zaplon na przelacznikach po prawej - NIE DOTYKAC ROLLGAZU 3. Rozruch BEZ GAZU 4. CRF nie zapala 5. Wyjac kluczyk - NIE DOTYKAC ROLLGAZU 6. Zmierzyc TPS - zapisac 7. Ruszyc kilka razy Rollgazem 8. Zmierzyc TPS - zapisac na pozycji zero ZAMKNIETY 9. Kluczyk, zaplon, proba rozruchu bez dotykania roklgazu. 10. Opisac efekty. Dziwne jest tylko to ze ECU nie pokazuje bledu w zwiazku z oporem TPS z poza zakresu. Ale moze ta zaleznosc nie miesci sie w granicach zadanego przez producenta bledu. Ale chyba mamy dziada :) temperatura, rozszerzalnosc cieplna, wykraplanie, kondensacja pary. Brzmi jak - potencjometr :) tez pewnie chinski :( bladź pizdjec... |
Ja dziś odpaliłem po miesiacumiesiącu pod ceratą na tarasie. Bez gazu, odpaliła po drugim obrocie i zaraz zgasla. I tak z 5 razy, dodanie gazu gasilo silnik natychmiast. Potem odpaliła i już.
|
Cytat:
po kolei... 1. czujnik cieczy chłodzącej jak nie zapala zdjąć wtyczkę od czujnika cieczy chłodzącej znajduje się po lewej stronie motocykla za termostatem i spróbować odpalić (ma to na celu ustalenie czy problemem jest mapa w ecu, odłączenie czujnika teoretycznie powinno dać wartość zastępczą -20 lub nawet niżej st.C) 2. sprawdzić czy problem występuje przy pełnym zbiorniku paliwa |
TPS amen
|
Cytat:
Już nie zaśmiecam wątku dalej. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:23. |