Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Trans Euro Trail. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29831)

Leopold_ 03.06.2023 22:35

Dziś sprawiłem od Żmigródu do Pionek. Dużo piachu i leśnych dróg:)
Ludzie machają i pozdrawiają, tylko jedno miejsce było zaorane i przysypane słomą wyglądało na specjalnie zablokowane.
Największe zdziwienie to jak w lesie dwoje mundurowych z długą bronią zagrodziło mi drogę. Pierw pomyślałem że to straż leśna ale że długa broń i mundury połowę nie pasowało. Zostałem ostrzeżony że przy drodze odbywa się szkolenie żołnierzy WP, abym ja ich i oni mnie nie wystraszyli.

Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka

matjas 04.06.2023 00:20

często rolnicy po prostu orają pole do tzw 'oporu', czyli do lasu na przykład, lub do rzeki, lub do rowu. w ten sposób są likwidowane drogi, które były w takich miejscach od lat - bo można parę kilo buraka więcej 'wyjmnąć', lub innej kukurydzy. w pewnym sensie to rozumiem ale wkurza mnie to tym niemniej - w mojej okolicy wciąż są na mapach drogi, których już nie ma. dodatkowo tak likwiduje się często śródpolne zadrzewione czy zakrzaczone miedze - temat na inną opowieść ale IMO to jest po prostu kryminał w imię spółczesnego rolnictfa.

tak więc może niekoniecznie ktoś chciał zrobić w poprzek zawadiakom z TET. może :D jak wracałem DRką w okolicach Iławy również natknąłem się na nagły brak ścieżki. trudno - pojechałem po tym co miałem na ekranie czyli wzdłuż lasu po połu :/

no to super, że się nowy TET podoba. wrzuć jakieś fotki może.

aadamuss 04.06.2023 00:31

Też mam w okolicy zaorane drogi :-( niestety

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Tygrys 74 04.06.2023 10:24

Czasami tak jest gdy rolnik ma dwa pola po obu stronach drogi to nie chce mu się podnosić osprzętu i kręcić ale potem ta droga jest odtwarzana przez przejazd innego rolnika do swojego pola i jest Ok (u mnie tak jest) inaczej jest gdy dalej już nie ma ,,obcych" pól a wszystkie koło drogi są jego lub dzierżawi i wtedy likwiduje tę gruntowke. A czasami stare drogi (nie używane już bo niepotrzebne) zarastają glogami tak że nie ma żadnych szans aby nawet 2 m od niej przejechać)

fassi 04.06.2023 10:46

Majtasie, na opolskiej wsi rolnicy oraja 10cm od asfaltu dróg lokalnych. Kilka dróg ma już oberwane ranty. Myślisz że chcą buraka więcej wyhodować ? :D

Satelita mierzy bardzo dokładnie pole i wypłaca ciepłe i swieze dotację. Jednemu rolnikowi obciął pasek szerokości metra, to już biegl na skargę do arimiru. Jak kiedyś Kargul mierzył pole, to dzisiaj rolnik siedzie przy kompie i sprawdza czy satelita mu pola na dwa palce nie obciął.

U nas została jedna gruntówka, która tylko my jeździmy przez pole z knajpy do domu. Dlatego ona jest. Reszta zaorana i przygotowana na zbiory dotacji, a nie buraka czy owsa. Szkoda, bo kiedyś na moturach okazywaliśmy wszystko tylko gruntowymi.

matjas 04.06.2023 12:00

To właśnie nazywam hodowlą buraka, buractwa dokładniej ale co zrobisz.

Jakoś ogarniemy ten TET poki jeszcze można.

michael205 04.06.2023 14:46

Siema, Wie ktoś ile potrzeba czasu na pokonanie tet w rumunii ? Czy są jakieś odcinki bardzo hardcorowe o których powinienem wiedzieć ?

rrolek 04.06.2023 16:00

W mojej ocenie 6-7 dni jazdy bez napinki na dualu. Im cięższym tym dłużej. Z tego co pamiętam to tylko w kilku miejscach w Maramureszu jak popada można się nieco zmęczyć. Na twoim motorku będzie to jednak pikado.

cyryl 06.06.2023 23:24

Napisze kilka słów na świeżo.
Przejechałem dzisiaj nową nitką od Szamotuł w Wlkp. za Ozorków.
Trasa myślę, że w około 30% wytyczona bocznymi asfaltami. Najwięcej czarnego chyba w okolicach Konina.

W Kazimierzu Buskupim w jednym miejscu ciągnie pod zakaz ale spokojnie da się objechać kawałek dalej.

W Łódzkim sporo odcinków z kopnym piachem.
Jest sucho i kurzy okrutnie.
Jutro dalej w stronę Litwy.

matjas 06.06.2023 23:42

Powodzenia i bezpiecznej jazdy. Pisz, wklejaj fotki. Dla wielu, w tym mnie, to nowe rejony. Baw się dobrze!

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:28.