Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Cieknące lagi (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30115)

Tank 14.09.2017 00:26

No to teraz błysnąłeś z wyjasnieniem do czego sluzy olej:)
A swoją drogą amory do GSa robi Showa, a Zbychu regeneruje nie tylko beemowskie- w japonii też lecą i tez z podobnych przyczyn co lagi w crf-ie- kiepskie uszczelniacze i oszczednosci materialowe .:)
Ale fakt, moj tylny amor w Gsie padl przy ok 140tkm-wylal i skrzywiony tlo- efekt wycieczki do Kirgizji i wieku:). Ale tu nie o amorach mowa, więc sorki za spam.

Wysłane przy użyciu Tapatanka

radiolog 14.09.2017 01:17

Spać nie możesz? Jutro nie będziesz miał siły kierować cysterną hehe

mdxmd 14.09.2017 01:45

Cytat:

Napisał radiolog (Post 547919)
Tia, gdyby tak było Zbysiu Gołowicz byłby bezrobotnym żulem, a jednak na brak pracy w tej kwestii nie narzeka i do żula mu nie po drodze.
W GS-ie to tego oleju w lagach mogłoby by nie być, bo amortyzuje i tak ten centralny ze sprężyną, a tam to chyba jest, żeby się nie zatarło od braku smarowania.

lagi w GS pełnią zbliżoną funkcję jak w tradycyjnym zawieszeniu i olej musi w nich być , siły działające na panewki przy hamowaniu są podobne, tak jak w CRF tam musi być smarowanie, fakt przeniesienia amortyzacji oraz sprężyny poza lagi w kwestii pracy samych rur aż tak wiele nie zmienia aby to mogło pracować bez oleju.

Na plus BMW jest fakt braku ciśnienia w lagach (nawet po zalaniu olejem spuszcza się całkowicie powietrze przed montażem w moto)

myślę, że interes na serwisowaniu BMW na pewno nie tkwi w przednim zawieszeniu w tym uszczelniaczach.

Nie chcę toczyć dyskusji porównując BMW do CRF, bo nie o to mi chodzi, w BMW (modele R1200) uszczelniacze i rury pracują w bardzo komfortowych warunkach bo żaden syf tam nie dociera a jeżeli już to w ograniczonym zakresie i dlatego jest spokój z uszczelniaczami podobnie było w starej AT nawet bez harmonijek uszczelniacze były 2-3x żywotniejsze a z osłonami to już całkiem luz.

Może niech spece od cross i hard enduro się wypowiedzą jak to z "ups" wygląda, materiały muszą być najwyższych lotów aby to nie sprawiało problemów. Jeżeli HONDA w CRF stosuje uszczelniacz olejowy z wagą kurzową bez sprężyny..... ja bym osobiście atakował inne uszczelniacze, które mają inna konstrukcję + regularne czyszczenie przestrzeni pod pierwszym uszczelniaczem (przy użytkowaniu terenowym)

calgon 14.09.2017 14:16

Kurcze w starej czwórce nie wiedziałem,że lagi mogą cieknąć...

No,ale taka kolej rzeczy.

Złom 14.09.2017 18:07

A czy to nie jest tak, że te wszystkie problemy się biorą z tego, że teraz wszystkie lagi są upside down? Stare konstrukcje miały ślizgi wysoko i jeszcze w gumowej harmonijce i nie było problemu z uszczelniaczami. A teraz byle raz po błocie i trzeba stawać na sikanie po lagach co by błoto zmyć.

Czy jest aż taki zysk na odwróceniu lag aby to przewyższało problem zabloconych i cieknacych uszczelniaczy?

ATnet 14.09.2017 20:04

lagi

Problem zawieszenia i cieknacych lag w Afryce wynika ze Honda robi gówniane zawieszenia i tyle. W KTM wszystko się psuje ale zawieszenie jest pancerne. A to że ciekną lagi to jest problem nie tylko Afryki bo i VFR i inne motongi z USD maja tą przypadłość. Taniość widzę taniość.

Emek 14.09.2017 20:25

Cytat:

Napisał ATnet (Post 547992)
W KTM wszystko się psuje ale zawieszenie jest pancerne.

Tak pancerne że aż się zesrało przy może 15 tysiach. Wystarczył dzień w ruskim błocie.
https://i.imgur.com/mhFsTBo.jpg

bukowski 14.09.2017 20:42

Wow. Emek, Wuj Stach, Mistrz Ciętej Riposty!

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

ARG 14.09.2017 23:06

Cytat:

Napisał Emek (Post 547995)
Tak pancerne że aż się zesrało przy może 15 tysiach. Wystarczył dzień w ruskim błocie.

Niewiele się nauczyli :D

mdxmd 15.09.2017 00:56

wniosek z tego taki, że upsy nadają się wyłącznie do terenówek i latania wkoło komina. Do motocykla wyprawowego? na bank będą problemy, no chyba, że wyprawa w alpy :( albo do MAroko gdzie ciepło i sucho, ew. szutry tylko jak jest sucho .... Omijać drogi świeżo remontowane gdzie lepik i kamyki .

Zastanawiam się czy byłaby możliwość całkowitego zamknięcia rury w przednim błotniku, otwór pozostaje od góry i dołu a części boczne będą osłonięte z każdej strony .

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:58.