![]() |
Będę wymieniał łożyska. honda podaje poza numerem części oznaczenie łożyska, ale nie wiem czy powinienem kupić standardowe czy z oznaczeniem C3. Możecie podpowiedzieć?
|
Po co c3 w koła upychać? Jaki to ma cel?
|
C3 to większy luz, ja bym zakładał standardowe.
|
Cytat:
|
C3 powinno się stosować tam gdzie jest wysoka temperatura np. w oleju skrzyni biegów.
W kole co prawda tarcza może się mocno nagrzać ale aluminiowa piasta w 95% czasu jest chłodna więc wniosek nasuwa się sam. |
Cytat:
Z czasem także smarowanie wewnętrze ulega degradacji co podnosi temperaturę pracy łożyska. To tak na logikę bo projektantem nie jestem. kiedyś temat był wałkowany : https://africatwin.com.pl/archive/in...p/t-16134.html Mam już 133.000km i przednie łożyska oryginalne także nie wiem co tam honda wsadziła, trochę mnie to martwi :) co 2 komplet opon wymieniam uszczelniacze dając za ich wargę smaru ile wlezie. |
Dzięki za porady, kupiłem łożyska ze standardowym luzem.
Powiedzcie mi jeszcze, czy kolejność montażu ma znaczenie? Pamiętam że w DLu miała - pierwsze łożysko dobijało się do osadzenia w piaście, a drugie tylko aż dojdzie do tulejki dystansowej. Czy w CRF też jest taki patent? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:09. |