Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Gadżety / wyposażenie (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=253)
-   -   Gmole HEED pytanie ?Outback Motortek ? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33059)

madafakinges 06.03.2019 09:59

No ale Dzinks ma cały zestaw gmoli. 100% ochronę silnika załatwi bumot ale jest paskudny, dlatego ja mam SW do którego przyspawam dodatkową blachę która osłoni mi alternator

dzinks 06.03.2019 10:43

Ja bym wciągnął jakaś ochronę gumową na dekiel sprzęgła.

madafakinges 06.03.2019 11:34

No niestety nie da się w 100% zabezpieczyć, widziałem już zdjęcia wszelakich gmoli na silnik, które po niefartownej glebie wygły się tak że weszły w dekiel, ja po dospawaniu blachy podkeje ją od środka gumą która trochę pochłonie uderzenie. Niestety zawsze można trafić na wystający kamień, albo krawężnik, który zrobi nam kuku.

dzinks 06.03.2019 12:03

Kiedyś gdzieś na sieci wydziałem nakładki plastikowe na dekle sprzęgła. Ale to do krosów

Novy 06.03.2019 18:15

Mada, Ty miałeś robić jakieś karbonowe dekle - pomysł umarł?

madafakinges 06.03.2019 18:19

Pomysł nie umarł ale nie mam kim to zrobic. Gość co to miał robić okazał się niepoważny i zaniechałem pomysł

mdxmd 06.03.2019 20:22

ktoś ma doświadczenie z gmolami givi? chodzi mi oczywiście o gleby... z tego wszystkiego co jest dostępne mi najbardziej się podobają.

kristoch 06.03.2019 22:57

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 627273)
ktoś ma doświadczenie z gmolami givi? chodzi mi oczywiście o gleby... z tego wszystkiego co jest dostępne mi najbardziej się podobają.

Mam je prawie od nowości. Przeżyły kilkanaście paciaków w off-ie na miękkim i na kamieniach, przy małych prędkościach lub w postoju. Od odkształceniach nie ma mowy, w sumie to nawet się farba nie porysowała. Nie miałem szlifa wiec nie wiem co by było na asfalcie przy większej prędkości (i nie zamierzam się dowiadywać).
Plastiki NAT da się zdjąć bez zdejmowania gmoli ale łatwo nie jest.
To co mi się w nich nie podoba to sprawiają, że orurowana NAT przestaje wyglądać zgrabnie i w sumie górną część zakładam na wyjazdy off-owe. Plastiki i tak mam porysowane.
Fajnie chroniony jest silnik z obu stron, a same rury sprawiają solidne wrażenie.
Dziś może kupiłbym OM, ale w 2016 nie było wyboru - nie żałuję zakupu.

mdxmd 07.03.2019 10:56

Cytat:

Napisał kristoch (Post 627305)
Mam je prawie od nowości. Przeżyły kilkanaście paciaków w off-ie na miękkim i na kamieniach, przy małych prędkościach lub w postoju. Od odkształceniach nie ma mowy, w sumie to nawet się farba nie porysowała. Nie miałem szlifa wiec nie wiem co by było na asfalcie przy większej prędkości (i nie zamierzam się dowiadywać).
Plastiki NAT da się zdjąć bez zdejmowania gmoli ale łatwo nie jest.
To co mi się w nich nie podoba to sprawiają, że orurowana NAT przestaje wyglądać zgrabnie i w sumie górną część zakładam na wyjazdy off-owe. Plastiki i tak mam porysowane.
Fajnie chroniony jest silnik z obu stron, a same rury sprawiają solidne wrażenie.
Dziś może kupiłbym OM, ale w 2016 nie było wyboru - nie żałuję zakupu.

Dzięki z info! rozumiem, że jeżeli masz założone tylko dolne to na asfalcie plastiki są już chronione? zastanawiam się czy nie dokupić tylko dolnych gmoli givi a górne zostawić sobie HONDY, które demontuje się łatwo

kristoch 07.03.2019 11:03

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 627352)
Dzięki z info! rozumiem, że jeżeli masz założone tylko dolne to na asfalcie plastiki są już chronione?

Dolne chronią tylko silnik ale prawda jest taka, ze NAT położona na równym opiera się kierownicą, podnóżkiem pasażera lub stelażem na bagaż i czasem kołem przednim lub gmolami przy silniku. Plastiki rysują się jak moto upadnie na nierówny teren - wtedy wystarczy wystająca ziemia nawet z trawą.
Płaszczyznę wyznaczają 3 punkty minimum ale zawsze, więcej tylko czasami. W geometrii euklidesowej :-).

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35.