Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Pompa podcisnieniowa Mikuni (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=382)

bukowski 12.07.2010 12:51

Cytat:

Napisał 7Greg (Post 123340)
Czy masz dobrze zaślepiony ten krótki przewód od trójnika (odstojnika) ?

szczegolnie nie sprawdzalem, ale to mi raczej wyglada na problemy z membrana. bo czesto bylo tak, ze sie samo z siebie naprawialo, znaczy Matylda pokichala (vmax 120 km/h) przez 15 minut i potem szla jak zloto.
jakby zaciagala luft, to raczej ciagle by bylo cos nie tak, nie?

a moze kupic dwa facety? jednego do ukladu, drugiego w zapasie? wyglada na nieduza i latwa w wymianie, jakby cos. Na alle 165 zlotych sobie ktos zyczy za funkiel nowke sztuke.

podos 12.07.2010 15:41

Cytat:

Napisał sneer (Post 123354)
szczegolnie nie sprawdzalem, ale to mi raczej wyglada na problemy z membrana. bo czesto bylo tak, ze sie samo z siebie naprawialo, znaczy Matylda pokichala (vmax 120 km/h) przez 15 minut i potem szla jak zloto.
jakby zaciagala luft, to raczej ciagle by bylo cos nie tak, nie?

zaciąga paliwo pod membranę i blokuje ją Problem nie zalezy od wys. temperatury tylko od długich jazd, dzien po dniu, kiedy nie ma czasy na odparowanie. Mi to zawsze działo sie na wyprawach w odcinakach co 2000km. Zawsze w górach, dwa razy było ciepło a raz zimno.

bukowski 12.07.2010 17:38

Cytat:

Napisał podos (Post 123382)
zaciąga paliwo pod membranę i blokuje ją Problem nie zalezy od wys. temperatury tylko od długich jazd, dzien po dniu, kiedy nie ma czasy na odparowanie. Mi to zawsze działo sie na wyprawach w odcinakach co 2000km. Zawsze w górach, dwa razy było ciepło a raz zimno.

a widzisz...mi faktycznie zdechla po jakims 1500 km dopiero, potem juz byly problemy codziennie. pod koniec wyprawy juz zaczela zdychac przy pelnym baku nawet.
zamowilem faceta. rozumiem, ze nikt tym na co dzien nie lata?

PawelZDR 12.07.2010 18:07

Jeśli masz zaworki iglicowe w dobrym stanie to będziesz na niej latał bez problemów, bo jesli nie to zacznie się lać paliwo z przelewów nad pływakami i Afrze skoczy trochę apetyt na paliwo.Miałem przyjemność sprawdzać do tej pory pompy: oryginał,mikuni,Pierburg,klon Pierburg-a i właśnie Facet i z tych alternatywnych najbardziej pasuje mi Pierburg org. ale też ma jedną wadę-mocowanie przewodów elektr. jest całkowicie odsłonięte i trzeba się nagimnastykować żeby to uszczelnić bo inaczej o brodzeniu w wodzie na wys. pompy można zapomnieć.

podos 13.07.2010 09:55

tylko po co sie z tym Facetem bujać jak mamy teraz płytki R2D2 i zestawy naprawcze - to jest na 100 lat jeżdzenia.

MaRP 13.07.2010 11:19

Cytat:

Napisał PawelZDR (Post 123406)
Jeśli masz zaworki iglicowe w dobrym stanie to będziesz na niej latał bez problemów, bo jesli nie to zacznie się lać paliwo z przelewów nad pływakami i Afrze skoczy trochę apetyt na paliwo.Miałem przyjemność sprawdzać do tej pory pompy: oryginał,mikuni,Pierburg,klon Pierburg-a i właśnie Facet i z tych alternatywnych najbardziej pasuje mi Pierburg org. ale też ma jedną wadę-mocowanie przewodów elektr. jest całkowicie odsłonięte i trzeba się nagimnastykować żeby to uszczelnić bo inaczej o brodzeniu w wodzie na wys. pompy można zapomnieć.

Pierburg org - bez najmniejszych problemów, spalanie wzrosło mi o tyle, że rezerwę włączałem o 20km wcześniej niż inni, brak problemów z przelewaniem.
Jakiś klon Pierburga - przelewa mi paliwo, problemy z ustawieniem wolnych obrotów (za duża wydajność), generalnie nie polecam.

Podłączenie bezproblemowe, moja jest włożona w miejsce orginalnej, nie dokładałem przekaźnika, dlatego pompa wyłącza się stacyjką (po uruchomieniu silnika oczywiście).

Paweł, jak uszczelniłeś te przewody?

M.

bukowski 13.07.2010 12:40

Cytat:

Napisał podos (Post 123468)
tylko po co sie z tym Facetem bujać jak mamy teraz płytki R2D2 i zestawy naprawcze - to jest na 100 lat jeżdzenia.

bo nie ma gdzie kupic oryginalu?

deptul 13.07.2010 14:06

Cytat:

Napisał sneer (Post 123487)
bo nie ma gdzie kupic oryginalu?

Myślę, że w każdy salon Hondy chętnie Ci sprzeda nową pompę:D

PawelZDR 13.07.2010 14:12

Cytat:

Napisał MaRP (Post 123478)
Pierburg org - bez najmniejszych problemów, spalanie wzrosło mi o tyle, że rezerwę włączałem o 20km wcześniej niż inni, brak problemów z przelewaniem.
Jakiś klon Pierburga - przelewa mi paliwo, problemy z ustawieniem wolnych obrotów (za duża wydajność), generalnie nie polecam.

Podłączenie bezproblemowe, moja jest włożona w miejsce orginalnej, nie dokładałem przekaźnika, dlatego pompa wyłącza się stacyjką (po uruchomieniu silnika oczywiście).

Paweł, jak uszczelniłeś te przewody?

M.

Udało mi się dobrać stożkową gumę osłonową która z jednej strony jest zaciśnięta opaską na pompie a z drugiej ma dwa otwory o średnicy mniejszej niż przewody (paliwowy i prądowy), więc wchodzą na wcisk i po teście w głębokiej kałuży jest sucho.Nie wiem dokładnie od czego jest ta guma bo wpadła mi w rękę przypadkiem jak przerzucałem kilka kompletnych instalacji motocyklowych i samochodowych.

bukowski 13.07.2010 14:22

Cytat:

Napisał deptul (Post 123495)
Myślę, że w każdy salon Hondy chętnie Ci sprzeda nową pompę:D

czy dobrze kojarzę, że żądają, by zaszeleścić dyskretnie ponad 1000 zł w używanych banknotach?
:D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:28.