Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ chlodzenia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wymiana termostatu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41)

piono 02.04.2012 11:26

Ja też mam tico-termostat ale z temp. otwarcia 88 st -pomimo tego u mnie jest bardzo podobnie. W stosunku do starego orginału szybciej sie nagrzewa, podczas jazdy w temp. poniżej 20 st wskazówka temp. jest podobnie jak u Ciebie. To i tak lepiej niż przy starym.

Z racji wyższej temp. otwarcia szybciej łapie temp. na postoju
(na światłach).

Dzieju 02.04.2012 20:44

Cytat:

Napisał piono (Post 231476)
Ja też mam tico-termostat ale z temp. otwarcia 88 st -pomimo tego u mnie jest bardzo podobnie. W stosunku do starego orginału szybciej sie nagrzewa, podczas jazdy w temp. poniżej 20 st wskazówka temp. jest podobnie jak u Ciebie. To i tak lepiej niż przy starym.

Z racji wyższej temp. otwarcia szybciej łapie temp. na postoju
(na światłach).

Na zimne jazdy ten 88 może nawet lepiej się sprawować , tylko w upałach lub cięższej jeździe może ciut za wysoko utrzymywać średnią temp.
Czy testowałś już taki termostat w lecie?

piono 02.04.2012 22:47

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 231585)
Na zimne jazdy ten 88 może nawet lepiej się sprawować , tylko w upałach lub cięższej jeździe może ciut za wysoko utrzymywać średnia temp.
Czy testowałeś już taki termostat w lecie?

Tak testowałem w zeszłym roku w Słowenii - klika dni w lipcu bez deszczu i w upale się zdarzyło;)
Jazda szosowa/autostradowa wskazówka była na 1/3. Cięższa jazda to tak do ca. max 1/2 - nie mam na myśli terenu, tylko wjazdy na przełęcze.
Na światłach - na skrzyżowaniach, w upale faktycznie trochę szybciej osiąga wyższą temperaturę i po kilku minutach włącza się się wentylator tak przy ca. 2/3 skali.

Jednak nie ma drastycznych różnic w stosunku do starego termostatu.

rambo 03.04.2012 00:17

To że jest napisane 88C to jeszcze nie świadczy że działa prawidłowo :) Tak mi wyszło z badań. Honda zaleca termostat o temp otwarcia od 80 do 84r.

Szpilon 03.04.2012 22:18

Cytat:

Napisał SARACEN (Post 231427)
Termostat wymieniony na TICO temp otwarcia 82stc. Silnik się troche szybciej nagrzewa na postoju (do połowy skali i wł wentylatora). Podczas jazdy w temp powietrza zewn ok + 17 st - wskazówka temp. tylko nieznacznie se unosi czyli ok 2-3 mm i tak zostaje. Ewentualne dogrzanie do połowy skali możliwe dopiero po zatrzymaniu sie na kilka minut. Jak jest u Was?
PZDR!!!

U mnie po wymianie jest bardzo podobnie. Widocznie tak ma być.

SARACEN 22.04.2012 21:27

oryginał HONDA

Podsumowując: przejeździłem ten weekend na oryginalnym termostacie HONDA i działa dokładnie tak samo jak ten z TICO o temp. otwarcia 82 stc.

PZDR!

Kate 23.04.2012 04:53

nie mam w prawdzie afryki, ale też mam ticostat ;)

na razie działa bez zarzutu

RAFWRO 24.04.2012 23:00

Ja już 3 sezony śmigam na jednym ticostacie - i jest zupełnie bez różnicy. Tyle, że pewnie nie wytrzyma tyle co afrykański.

Kudłaty91 25.04.2012 17:19

Ja zakupiłem termostat z tico, coś mnie tknęło żeby sprawdzić jego pracę, gotowałem gotowałem i nic nawet się nie ruszył. Nowe nie znaczy sprawne.

magicl 08.05.2012 12:47

2 Załącznik(ów)
Hej, kilka dni temu wymienilismy termostaty, oto moj. Aha i pytanie- gdzie podziala sie reszta ? :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:15.