Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kaski (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=128)
-   -   [P] Zakup kasku (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=45297)

chomik 12.08.2024 09:27

A czy można zamknąć szybę z goglami?

Emek 12.08.2024 09:30

Nie próbowałem, jak zakładam gogle to szyba jest demontowana. Nie widzę sensu jazdy w goglach z zamkniętą szybą która ma pinlock. Słabo widzę klarowność widzenia. Mogę sprawdzić wieczorem.

chomik 12.08.2024 09:32

Cytat:

Napisał Emek (Post 858452)
Nie próbowałem, jak zakładam gogle to szyba jest demontowana. Nie widzę sensu jazdy w goglach z zamkniętą szybą która ma pinlock. Słabo widzę klarowność widzenia. Mogę sprawdzić wieczorem.

A to trzeba ją demontować aby założyć gogle?

Emek 12.08.2024 09:34

Nie mam pojęcia czy trzeba. Skoro zakładam jazdę w goglach to po kiego grzyba mi szyba wówczas. Sorki ale nie bardzo czaję o co ci chodzi.

chomik 12.08.2024 10:19

Cytat:

Napisał Emek (Post 858454)
Nie mam pojęcia czy trzeba. Skoro zakładam jazdę w goglach to po kiego grzyba mi szyba wówczas. Sorki ale nie bardzo czaję o co ci chodzi.

Chodzi o to, że jadąc w podróż nie będę szukał miejsca gdzie mam wsadzić szybę i jebać się demontażem. Jadę w goglach jak jest teren i 40 stopni wyjade na drogę to chce ją zamknąć. Od tyle.

Emek 12.08.2024 10:22

To nie wiem. Ale strzelam że na 99% gogle pod szyba spowodują że szyba będzie nieszczelna i tyle. Nie widzę żadnego sensu jechać w goglach z zamkniętą szybą. Sprawdzę popołudniu jak to się prezentuje.

consigliero 12.08.2024 10:27

Z ciekawością obserwuję, bo chciałbym też zmienić kask, jedyne czego nie potrzebuję to gogli. Obecny spełnia pokładane w nim nadzieje ale chyba już się wypracował, mimo tego dał radę na ostatniej wycieczce. Jak jest ponad 30 stopni to i tak nie ma dobrego rozwiązania, w mojej jakże subiektywnej ocenie. Mierzyłem E2 i jako taki niby następca też dałby radę, rozmiar siadł bez problemu, w przeciwieństwie do tego co oferuje BMW, tam mój kształt głowy mam niewłaściwą budowę anatomiczną. Piszczcie dalej może będzie coś przypasuje i dla mnie a następnie dla żony.

chomik 12.08.2024 10:39

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał consigliero (Post 858459)
ZJak jest ponad 30 stopni to i tak nie ma dobrego rozwiązania, w mojej jakże subiektywnej ocenie.

Tylko gogle. Jeździłem w 45 stopniach i tylko tak się dało jechać. Z zamkniętą szybą nie ma szans. Trzeba pamiętać aby daszek był na tyle duży aby dawał cień na twarz, inaczej spalony nos po godzinie, krem nie wystarczy.
P.S.
Szyba była szczelna.

consigliero 12.08.2024 10:51

Ja stosowałem metodę, opuszczona blenda, podniesioną szyba no i daszek ale spalonego nosa nie uniknęliśmy, podobnie spalone zostały moje dłonie. No ale masz jakieś typy dla kasku ?

chomik 12.08.2024 11:48

Cytat:

Napisał consigliero (Post 858464)
Ja stosowałem metodę, opuszczona blenda, podniesioną szyba no i daszek ale spalonego nosa nie uniknęliśmy, podobnie spalone zostały moje dłonie. No ale masz jakieś typy dla kasku ?

Blenda tylko na drogę, w off od razu odpada. Zresztą mam ogólnie opory przed jazdą szybciej z blendą, pierwszy duży owad i może się to źle skończyć dla blendy jak i dla kierownika. Zresztą moim zdaniem blendy nie są przystosowana do mycia z owadów.

Wiem co chcę (wymagania) i szukam, konkretu jeszcze nie mam. Te Klimy Krios i pro mnie interesuje ale cena mnie odstrasza. No i nie ma blendy. Nishua znów czarna odpada, nie ma blendy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:33.