![]() |
Nic mi nie mów... w GS mam do wyjęcia 4szt.
Już wiem ze spawanie ..uja da a mam każdy rodzaj spawania w garage. Będzie ginekologia ponownie. Słabo mi się robi jak myśle o tym. M |
Ale jaka satysfakcja jak się uda.
|
tu wielkiego ruchu nie ma z rozwiercaniem bo jest jeden z dwoch ustalaczy i MUSI tam byc. wykretak potestuje na sucho dynamometrykiem przed uzyciem bo jak mi zostanie w srubie to amen.
zalozenia sa takie ze najpierw dokladnie w srodek centryczny strzal punktakiem - mam od ojca jeszcze z WSK z jakiegos kobaltu - potem od 2 do 3.2 mm wiercimy. grzejemy i mrozimy na zmiane kilka razy. potem podejde tym wynalazkiem co kupilem. ma byc jutro. serwisowka zaleca klej na tych srubach - ktos kto poprzednio je wkrecal robil to na sucho. |
Ostatnio reanimowałem ukręcony odpowietrznik w zacisku, ale tam było łatwiej bo był już centryczny otwór. Po rozwierceniu do fi 5mm reszta wyszła gwintownikiem. Tylko nawiercanie centryczne i usuwanie po kawałku. Ja trochę w te cuda nie wierzę, a to dlatego, że to wkręcając rozpychasz -tym samym jeszcze bardziej blokujesz ten ukręcony kawałek. Jak się wynalazek ukręci (twarde kruche) to pozostanie ci tylko elektrodrążarka.
|
dlatego Kazmir nie wchodze w klasyczne wykretaki. pisalem o ich wadach - wchodzisz = rozpierasz bo masz gwint ktory ciagnie i rozpiera. tu jest inne podejscie, zobacz. wchodzisz uderzeniem i masz ostrza. wada taka ze nie zyskujesz zaciecia wraz z obrotem jak w przypadku klasycznych wykretakow. ile zaciales impaktem tyle twoje. lewy wykretak sie zaciesnia przy obrocie ale i rozpiera tak male srednice.
reasumujac: dupa zawsze z tylu p.s. przyszla pacza. mam mieszane uczucia :( strasznie to delikatnie wyglada :( tak w sam raz zeby sobie w uchu pogrzebac |
Muszę kupić pneumata 1/2. Co polecacie? O taki mi wpadł w oko
https://allegro.pl/hazet-9012el-spc-...528424759.html 1700Nm odkręcania to możliwe? Albo taki Adler 1350Nm https://allegro.pl/adler-klucz-udaro...685480579.html |
Elektryk akumulatorowy milwaukee (m18-chiwf12) ma prawie 1500Nm. Moment osiągalny dla klucza, jeśli firma jest znana i ceniona to pewnie tak jest. Inaczej moment może być monco naciągany :)
|
klucze dla wielu firm w tym dla Hazet-a robi ta firma od lat na Tajwanie. mam ich klucz od lat i jest ok. bardzo duzo zalezy od sprezarki i lini przesylowej powietrza.
https://www.astatools.tw/product_cat...impact-wrench/ |
Kusi mnie ten Adler mówią, że to działa. Sprężarka powinna wydolić butla 180l choć pompa tylko 370l/min aż prosi się o wymianę ale to kolejne z 2500. Przewód mam 12 wew. tylko szybkobiegaczki zwykłe, ale to chyba aż tak wielkiej różnicy nie czyni. A tak w ogóle to do zakupu natchnęła mnie za..ana zębatka zdawcza. Mój pneumacik 350Nm poległ.
|
ten Adler to tez ASTA :D poszukaj w katalogu. maja charakterystyczne obudowy. jak najbardziej sie sprawdzi do pracy z motocyklami. moja ASTA 740Nm polegla raz - na zdawczej w KLE650.
|
wierteł lewo skrętnych do rozwiercaniach urwanych śrub próbowałeś (podczas rozwiercania w końcu gwint sam wyjdzie)
|
2 Załącznik(ów)
wiertla lewe juz mam. na weekendzie bede dzialal bo przyszly czesci z hondy.
z innej bajki. ponownie w Lidlu sa listwy magnetyczne 50cm po 20pln. bardzo wygodna rzecz. spora czesc scian mam nimi opiete i przyjemnie sie z tym pracuje. |
Mam listwy, za tą cenę to bajka. Dobry magnes i nic nie spada.
|
I kobiecie można kupić do kuchni na noże i inne utensylia
|
A mnie wk...a denerwuje jak kładę klucz na ziemi lub stole i on łapie wszystkie gó...o ze szlifowania po flexie. Magnesiarzom mówimy : NIE.
|
Artek zachowaj porzadek na stole i będzie git.
|
1 Załącznik(ów)
wczoraj u kumpla stolarz/slusarz zetknalem sie pierwszy raz z elektronarzedziami niemieckiej marki Fein. wczesniej nawet nie wiedzialem o jej istnieniu. robia wrazenie. podobnie jak ich ceny :) ale widac ze to solidny produkt. i na tabliczce kazdego Made in Germany.
|
Cytat:
|
jaka maszyne kupic do ostrzenia wiertel? kasa do 1000pln. lepiej zlecac? komu? macie jakies doswiadczenie w temacie?
|
Ręcznie za darmo, na byle szlifierce.
Trzeba się naumić, ale to prosta sprawa. |
naucz się - to proste .... kiedyś to była PODSTAWA w mechanice ... ;-)
|
zawsze staram sie kupowac 'lepsze' wiertla. nie przesadzam z obrotami i chlodze olejem ale po jakims czasie wiertlo traci 'jad'. kolega co robi chromonikle oddaje to do zewnetrznej firmy po kilkadziesiat sztuk na raz. da sie wiertlo 3,4,5 naostrzyc szlifierka?
|
1,5 2,0mm ostrzyłem. Kwestia dobrej szlifierki i dobre okulary.
Kiedyś pracowałem poza krajem i jak "Kowalski" do majstra poszedł z takim problemem to krzywo było. Nawet szlifowałem wiertło trzy piórowe, które pierwszy raz widziałem na oczy? Cytat:
|
Kazmirze jesteśmy ginącym gatunkiem który nie leciał do marketu po nowe tylko ostrzył i naprawiał co się zepsuło.
|
ok. bedziemy sie uczyc. jaka kupic szlifierke? ile obrotow? jaki kamien? wiertla max 14-16mm
|
https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=KCL27Bs9DYg
O ostrzeniu szlifierka stara polska elna co najwyżej to łożyska wymienisz i po sprawie kolejne lata pożyje. |
a kamien w jakis jednostkach sie podaje grubosc ziarna? bo chyba powienno byc mozliwie drobne do malych rozmiarow wiertel. na sucho to robic czy lac jakies chlodziwo?
|
Ja robie na sucho, staram sie nie przypalać wiertla i jak go trochę poszlifuje to chłodzę w wodzie,info z forum cnc "Do ostrzenia zalecał bym 99A lub 38A 60K lub 80K", a ziarno tak pewnie kolo 80-100, fajna sprawa jest szablon do ostrzenia wierteł, ładnie wtedy widać czy trzymamy kont i czy krawędzie są równe a to wpływa na centryczność wiercenia.
|
no to jest widze temat do zglebienia. trzeba poczytac i poprobowac, a najlepiej jakiegos starego speca napasc i wypytac.
|
Kup nowe wiertło w miarę duże np 10mm, i przyjżej się obydwu stronom łopatki skrawającej.
Powierzchnia skrawająca ma być wyżej jak zejście z ostrza, trzeba zachować symetrię. Popatrz, na pewno w godzinę dojdzies o so choźi... w temacie ostrzenia. Szlifierka byle jaka, kamień im dribniejszy korund tym lepiej. Nie dociskaj za bardzo bo przegrzejesz. To jest na prawdę łatwizna, jak już rozkminisz. |
|
Sposobów jest mnóstwo jak i literatury na ten temat, na CNC info forum jest tez sporo opisane jak ostrzyc do jakich materiałów.
|
Chciałbym dostać od Mikołaja nową wiertarko-wkretarkę- pyt. na jaka firmę postawić/może jakiś konkretny model ktoś poleci ??
Zastosowanie prace na działce, przy budowie ale amatorsko. Obecnie mam B&Deckera jakiś podstawowy model na 12V ale nie daje rady i aku po wymienie trzyma b. krótko. Te co ogladałem w markecie i zrobiły pozytywne wrażenie to JCB, DeWalt, Makita. Budżet powiedzmy ~500-700 |
Miałem taka sama jak Ty powiedzmy BD marketowa - bardzo dostała w dupę ale wciąż działa tylko aku już ledwo zipią. Zima chce zrobić swap na liion.
Ale... kupiłem najdroższego dewalta 18v XR z udarem dwubiegową.... japierd... kosztuje z walizka koło 900 ale od kiedy ja mam nie używam już w ogole wiertarki w garażu. Masakra. Stal wiertlem 10mm noproblem, profile do 2mm wiertło stopniowe sprawdzone do 30mm. Świder drewno 15mm belki 150mm na wylot, forstnery do 32mm jak w masło w dębinę i osb czy pzdzierz to nawet nie mówię. Zwykle wkręty do drewna 180mm na łeb 13 potrafi po prostu ukręcić...... No i bateria trzyma baaaaardzo dobrze. Jedyna wada jest taka prócz ceny ze nie ma akcelerometru i przy wkręcaniu śrub jak nie jesteś ostrożny to nadgarstek może chrupnac. Niektóre mocniejsze modele boscha to maja i uważam ze w tak mocnej wkrętarce powinno to być standardem bo dłoń wraz z palcem na spuście ma tendencje do zacieśniania chwytu przy wkręcaniu. Bierz dewalta - również w wielu porównaniach ta wkrętarka ma bardzo dobra opinie. Ja mam 5ah baterie wiec mniejsza będzie poręczniejsza i tańsza. M |
2 Załącznik(ów)
Mam Boscha z akcelerometrem i jak przedmowca wspomina jest to dobre rozwiazanie. Do tego bateria 6Ah Li-lon i mozna dzialac. Nic jej nie zatrzymuje, jest mala lekka i poreczna :)
Bosch GSR 18 V-EC Załącznik 85132 A tak z innej beczki, dzis wpadl mi w rece fajny zestaw z wery sygnowany ... Załącznik 85133 |
1 Załącznik(ów)
Dubel Twoja wera ma bity w rękojeści chowane?
Ja mam od paru miesięcy pod ręką zestaw wera kraftform 60. Dokupię dwa płaskie i spróbuję jakieś pokrętło na bity wymyślić ( czasem trzeba mocniej skręcić a szkoda nadgarstka męczyć) i zestaw idealny dla mnie. |
Matjasku jaki to dokladnie model DeWalt ?
Możecie mi przybliżyć o co chodzi z tym akcelerometrem ? |
aha! jeszcze jedno mi się przypomniało bo zdębiałem jak wyjmłem tego dewalta z walizki. na naklejce jest napisane Made in Czech Republic :D dawno nie widziałem niczego takiego :D
nie żeby to miało jakiś wpływ na jakość ale podaję jako wic raczej :D ArtiZET - to model DCD796D2 https://www.narzedzia.pl/wiertarko-w...6d2,61029.html zanim kupiłem dość mocno przeszukałem neta i obejrzałem nieskończone ilości filmików :D no i dewalt w tej chwili, przynajmniej ten to absolutna czołówka w tej klasie cenowej oczywiście. Jeśli weźmiesz zestaw bez walizki i z mniejszą baterią niż ja brałem to pewnie zmieścisz się w 800PLN - to pewnie trochę ponad Twój budżet i było też ponad mój ale wytłumaczyłem to sobie tak, że ostatnią wkrętarkę kupiłem 9 lat temu. Ta nowa zastąpi mi również wiertarkę 220V, która też ma już kupę lat. No i styknie na kolejne parę lat. 10??? chciałbym. No i wygląda to ogólnie tak, że powoli cały rynek zmierza do bezprzewodowości... Mam też piłę formatówkę ręczną DeWalta i pewnie jeszcze dukupię zakrętarkę typowo do kręcenia śrub i to wszystko będzie chodzić na jednym systemie baterii. Mam też ich greubościówkę i nawet to narzędzie robią na baterie... ale tu jednak pozostałem przy zwykłym zasilaniu - niepotrzebna mi mobilność przy 40kg bez mała klocku. Co do akcelerometru to skoro pytasz pewnie nie miałeś nigdy sytuacji, którą opisuję, że np. trzymając jedną ręką wkrętarę łapie Ci wiertło lub śruba staje... Wtedy może dosłownie ukręcić ci nadgarstek. Ja zresztą póki na co dzień nie porobiłem tym nowym zakupem tez nie wiedzialem. Myślisz, że puścisz z bólu? Najwyżej kroplę w gacie - ręka sama się zaciska i nie zwolnisz nawet spustu. Akcelerometr zabudowany w rękojeści wykrywa nagłe przechylenie urządzenia podczas wkręcania i wyłącza silnik. Można bez tego żyć ale po prostu trzeba być ostrożnym i o tym pamiętać: jeśli wiercę grubo, lub wkręcam coś naprawdę mocno, druga ręka zawsze na baterii aby nie dopuścić do obrócenia się wkrętarki z moją witką na gripie. m |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Miedzy innymi klucz udarowy IDG Tools (ten maly) :) Załącznik 85134 Cytat:
|
Bosch ma tak jak pisałem Dubel - nie ma znaczenia ustawienie sprzęgła. Gdyby tak było to upierdzieliłoby Ci łapę na najwyższym ustawieniu lub na wierceniu.
Byłem na szkoleniu produktowym ongiś w centrali Boscha w stolnicy i tam o tym było. Jak piszę - można i bez tego ale trzeba z głową bo te zabawki na baterie teraz mają power jak fiut w burdelu :D m |
Cytat:
Jak masz ustawiona blokade, czyli wiercenie to dziala on tak jak Ty to przedstawiasz, natomiast jest jeszcze bajer co po 2-3 klikach sprzegla, bez wzgledu na ustawienie, zatrzymuje silnik i mozna go uruchomic dopiero po puszczeniu i ponownym przycisnieciu ''spustu'' ;) Dodatkowo w ramach ciekawostki ten Bosch jest bezszczotkowy |
Aaaaaaaaa ;). To zapamiętałem opacznie.
Na logikę jednak na najwyższym ustawieniu sprzęgła tez może być kuku zanim nie kliknie. No w każdym razie bosz to ma. M |
Matjas, to do pełni szczęści brakuje Ci takiej małej dcf887
a potem przyjdzie apetyt na takiego dcf899 i rządzisz w powiecie ;) |
:) tak naprawdę to brakuje tylko piątej klepki. Resztę już mam ;)
To 887 serio chodzi mi po głowie. 899 za duże do tego co robie najczęściej. Czekam na jakiś złoty deszcz to sobie kupię ale póki co tylko mżawka jest. No i ja już tyle nie grzebie co kiedyś wiec nie ma wkurwu jak trza ogołocić silnik ze śrub kilkudziesięciu a potem je wkręcić. Póki co styka mi ta nowa wkretarkowiertarka opisana powyżej. Jestem nią naprawdę zachwycony. Jedyna prawdziwa wada to taka ze szybko się brudzą te kanarki. Kemppi tez się szybko brudzi. Coś mam pecha do kolorów ;) W robocie mam taka malutka zakretarke makity i jest to zajebiste narzędzie. |
Wczoraj takie coś w lidlu widziałem
https://www.lidl.pl/pl/Asortyment.htm?articleId=33724 |
Cytat:
|
Dzieki ale zupełnie nie chodziło mi o produkt z kategorii CCC, bo już taki mam i sie nie sprawdza
|
Cytat:
Z drugiej mańki w casto jest McAllister za 365PLN - udar, liion, walizka, dwie baterie. Mam młotowiertarkę tej marki i dostała już solidne bęcki - należy się jej profilaktyczna rozbiórka i smarowanie, ale oprócz okazjonalnych problemów z uchwytem sds działa jak należy. Do opisanego wcześniej DeWalta nie ma to startu ale McAllister kosztuje połowę i może jest to jakiś półśrodek. m |
Odnośnie akumulatorów to w Batimexie jest usługa zgrzewania pakietów akumulatorów . Kiedyś rozważałem nową baterie do marketowej wkrętarki. Teraz budżetową wkrętarke mam z Juli z promocji i do domowych okazjonalnych zastosowań jest ok.
Pzdr Qter piję bro i palę szisze.... |
Aku zgrzewam sobie sam ale problem przy swapie na LiIon jest z ładowaniem :) to tak jakby ktoś próbował ładować pakiet byle czym.
M |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:07. |