![]() |
Wytrzymały Ci 11tyś? masakra nie wiem czy mi tyle tylny scorpion trial wytrzyma:)
|
4 Załącznik(ów)
Wrzuć proszę zdjęcie swojej tylnej, bo aż ciekawy jestem jak wygląda.
Później zedytuję swój post wstawiając zdjęcie swojego STRa ze stanem licznika. Edit: Zrobione na nich 5kkm z czego 1800km po autostradzie przy prędkościach do 140km/h. Z moich innych spostrzeżeń to to, że ta opona raczej nie lubi błotka - przykład poniżej. Prędkość była do 30km/h, a moto ślizgało się na boki. Dodatkowo, co zauważyłem to, że ta opona nie lubi połączeń nawierzchni, ciągły długi pasek, nawet taki poasfaltowany. Nie lubi też pomalowanych pasów. I jest jeszcze coś, co nie bardzo wiem jak opisać, ale może mi się uda...: Sytuacja: jadę w łuku zbyt szeroko, z naprzeciwka jedzie auto, wciskam tylny hamulec, ABS się nie załącza, ale wyraźnie czuję jak moto mi się przesuwa, lekko ucieka (zbyt duże słowo) tylne koło. Podobnie jak wciskałem przedni hamulec to słyszałem jak opona kwiczała, ale ABS nie kopał po klamce :) Załącznik 81642 Załącznik 81643 Załącznik 81640 Załącznik 81641 |
Widze ze szykujesz sie na jesienny TET Belgii ?:D
|
Cytat:
|
Całkiem nieźle wygląda choć jak zawsze dużo zależy od kierowcy.
|
Dzis zamowilem zestawik oponek do swojego moto :) przod Anakee Wild i tyl K60Scout, zobaczymy jak to sie bedzie spisywac na codzien :D
|
Anakee wild z przodu u mnie powodowała shimy, ktora skonczyla sie spektakularnym położeniem moto i szpitalem. Oczywiscie na asfalcie. Wczesniej zrobiła ok. 4 tys.głownie po Maroko.
|
Lucass daj znać i napisz swoje odczucia co do takiego zestawu. Zwłaszcza jak zachowuje się przód anakee u Ciebie bo opinia HarryLey - szokująca
|
HarryLey przy jakich predkosciach miales te shimy??? Ja nie latam szybciej niz 80/85mph (130-140kph), jestem mocno zdziwiony twoja opinia nt. Anakee wild, wszyscy dookla b.pozytywnie sie wypowiadaja o tych oponach, @ Hopkins opony powinienem miec do konc tygodnia wiec zaloze je i bede testowal je na autostradzie, drogach A i B oraz za tydzien na offie w Walii :D
|
U mnie shimy występowało juz przy 120-130 km/ h.
Ten wypadek mial miejsce na odcinku z dodatkowo pofałdowanym asfaltem i mega shima wyskoczyła przy ok. 150 km/h. Próbowałem pierdalnąć z gazu i wyprostować moto. Niestety nie dało rady. Fakt, opona była już poząbkowana |
Cytat:
|
Cytat:
|
ja zakładam zestaw drogowy pomarańczowy.. tj.. D908RR na Tył i D952 na przód... bardzo uniwersalny zestaw z zacięciem na off
|
|
Cytat:
przód wygląda całkiem fajnie.. tył za gęsty :) |
Cytat:
|
Cytat:
jak wiecej asfaltu to ok 6 tys. |
to nie jest źle, a przód jest w rozmiarze afry (bo tak na szybko sprawdziłem i nie znalazlem), bo tył rozumiem że 140.
|
zestaw jest juz na kołach u nie więc pasuje.. ;)
jest bodajże 80/100.. na przodzie.. ale to nie ma wielkiego znaczenia.. :) |
Mam pytanie co do tych Mitasów MC23 - czy NAT nie jest dla tych opon za ciężka? Z pełnym szpejem na sobie ważę pewnie jakieś 105 kg, plus torba z tyłu około 20...
Czy w ogóle występują jakieś konkretne ograniczenia wagowe dla tej opony? Mada - czy już polatałeś i masz jakieś opinie? |
Mnie się karoo street zrobila kwadratowa na tyle po 6000
|
W pazdzierniku wybieram się na kilka dni do Belgii zeby przejechac tamtejszy TET. Filmy pokazują ze to dużo polnych dróg,trawy i blota. Mam anaki wild i myślę ze duzo to.one mi nie pomoga. Co byscie polecieli na taki wyjazd do NAT? Raczej bedzie slisko a opony musza wytrzymac 4 godz szybkiego dojazdu
, cos ponad 600 na miejscu i 4 godz szybkiego powrotu. Wiem ze 250 nie ma duzego wyboru. Wiec trudno...140 niech bedzie. I co na przod. Z gory dziekuje |
Na przód pirelli skorpion rally, mi się na tyle dobrze na rockriderze lata, choć pirellka też fajna.
|
Komplet MT21 mnie przy NAT starczyly na 5000km
Na czarnym jada zaskakujaco dobrze teren bajka. |
Mt21 znam. Nie wiem.jak to sobie w blocie poradzi. Zawsze byly na kamienie przewidziane. Te scorpiony chyba drogie sa? Chodzi o krótki wyjazd o wracam do Wildow. Co to jest ten rockrider?
Dobra juz widze. Cos jak mt21 |
5 Załącznik(ów)
Zapytam w tym wątku by nie śmiecić gdzie indziej. Dziś przyjrzałem się swoim oponom po 10 kkm. Trailmax D610F. Przednia opona wyglada jakby miała 10-15 lat:confused: Takie mam od nowości tj od maja. Czy one mają tak wyglądać? Od razu dodam, że pilnuję ciśnienia zgodnie z wyklejką a użytkowane głównie na Bałkanach czyli cieplutko. No i który to jest właściwy DOT?
|
własnie zakładam te rock rider (w inter motors dobrą cenę mają), mada tył chwalił (chociaż pod górkę z piaskiem nie podjechał:D). Jak nie masz "sraczki" z tymi oponami to dam ci znac jak przód się spisuje ale to za jakiś dobry tydzień. Może bym się podczepił pod ten twój wyjazd, jesli o weekend zachacza?
|
muszel72,
5803 wygląda na datę produkcji, ale aż się nie chce wierzyć, żeby to może być prawda... Wyglądają na te 15 lat, ale żeby takie wsadzili na nową afrę, to by były jaja... |
Cytat:
Moje Scorpion Traile II po trzech miesiącach też popękały. Trochę mniej, ale też zauważyłem. |
W przyszłym tyg mam przegląd na 12 kkm. Zobaczymy co powiedzą a ASO.
|
Rok nie może mieć 58 tygodni więc jest to 2017 rocznik opon.
|
Moje też wyglądają na stare , mocno wyzabkowane i popękane , rok 2016 ale tylko 4 tys przebiegu a wyglądają gorzej niż pilot rolady co nam w triumphie od 4 lat
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Babol nie babol..co za debilne oznaczenia, że w ogóle jest możliwość pomyłki. Ja też na początku byłem przekonany że 5803, to jest oddzielne oznaczenie i wygląda jak setki dotów które widziałem..
Jeśli chodzi o jakość gumy to ja bym reklamował. |
Ale struktura wam sie nie podoba? Może kolor inny? ;P Guma jak guma. Ja chętnie przyjmę jak ktoś będzie chciał wywalić. Jeśli coś szkodzi gumie to najczęściej ozon, jakieś transformatory w bliskości gdzie sie parkuje, chemia do mycia i konserwacji moto i gwoździe ;P Jeżdżę czasem na takich np z 2005 roku i nie mam z tym problemu. Paranoję wkręcają wam sprzedawcy. Chyba ze ktoś uprawia jazdę sportową, stunt itp. Tu dopiero zaczynają sie jakieś różnice.
|
Prince, czy Ty przyjrzałeś się tym zdjęciom? zwróciłeś uwagę na popękaną gumę? Sugerujesz nie zawracać sobie tym głowy?
|
Gumy zmień, ale nie dlatego że są mikropęknięcia, to nic czym mógłbyś się martwić, zmień je bo te dunlopy to jakaś porażka, najgorsze gumy na jakich jeździłem.
Polecam pirelli trial2 najlepsze gumy na jakich jeździłem. |
Cytat:
|
Prince, z całym szacunkiem, ale pleciesz androny :D
Po lesie, błocie, pewnie różnicy nie ma, ale porównaj zachowanie nowej opony, a nasto letniej przy porannych 5ciu stopniach i deszczu. Miałem kiedyś w aucie 10cio letnią zimówkę, jak nową, nigdy więcej... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Tak, wiem. Pirelli Trial 2 są bezkonkurencyjne. Zdziwiłem się stanem obecnych bo jak zacząłem przygodę motocyklową w roku 87' to zawsze odradzałem wszystkim jazdę na gumach wyglądających jakby miały 15 lat. Stąd moje zdziwienie wyglądem tych kondonów, które tak naprawdę są świeże. Pzdr
|
Czytałem cały ten wątek,proszę powiedzcie mi jak to jest z tymi oponami w NAT,rozumiem że musi być dętka założona bo takie są felgi a opony czy mogą być bezdętkowe TL ? czy tylko dętkowe TT, bo się pogubiłem a chcę wymienić w końcu fabryczne w NAT na na przykład na Pirelli Scorpion Trail 2 w ich opisie jest "bezdętkowa"
|
Bez znaczenia. Możesz założyć TL lub TT.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Masz rację. TL są sztywniejsze i ciężej się ściąga.
|
Cytat:
|
Nie ma czegos takiego jak wiecej asfaltu...... albo asfalt i anakee albo teren i jakas sensowna kostka TKC lub MT21.
Jak kupisz cos niby uniwersalnego i zjedzoesz do lasu skrecisz w lewo w droge ktorej nie znasz to bedzie dramat jak sie wpakujesz w bagno........ TKC czy MT21 daja rade na asfalcie a w terenie daja duzo przyczepnosci wiec jak nie jestes objezdzony w terenie bedzie ci latwiej...... Jak zalozysz Anakee i wjedziesz do lasu albo mokra trawke to bedzie wesolo |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:15. |