Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Merino project 2018 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30305)

zimiok 06.08.2019 09:23

Cześć, jest krótki rękaw "M"?
Pozdrawiam

Emek 06.08.2019 09:30

M mamy obecnie tylko z długim. Krótki tylko L i XL zostały.

zimiok 06.08.2019 09:31

Dzięki, długi juz mam.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

majkowski1 06.08.2019 09:36

Poczekaj jeszcze troszkę, złożyłem zamówienie na produkcję w zeszłym tyg i powinny się pojawić za parę tygodni na stanie.

jochen 06.08.2019 12:16

A będą jeszcze XL z długim rękawem?

Emek 06.08.2019 12:22

Są w produkcji. Na stanie M,L, XXL

jochen 06.08.2019 14:29

Dzięki, to będę śledził wątek i jak się zrobią, zapodam sobie jeszcze jedną - wymiatają pod każdym względem!:Thumbs_Up:

Emek 06.08.2019 14:49

Będą dostępne w I tygodniu września.

majkowski1 05.09.2019 09:00

Uzupełniliśmy stany magazynowe, więc serdecznie zapraszam ;)

piotr.dialog 05.09.2019 10:12

Cześć Emek czy już coś wiadomo o bieliźnie o gramaturze ponad 250 g/m2

Emek 05.09.2019 10:18

Mam zamówioną belkę. Czekam na dostawę. Sierpień urlopy na produkcji ale lada chwila powinna być dostawa. Zrobię jakąś próbną partę na testy.

krakus 05.09.2019 11:55

kolor inny niż czarny wchodzi w grę? szary/grafit? Czy pozostaniemy czarnuchami? :)

Emek 05.09.2019 12:10

Na 90% czarny. Brałem to co było od ręki. Produkcja koloru wymaga wsadu na ok 300 bluz.

garbaty 20.09.2019 21:23

czy długi M i krótki L ze 150 są na stanie? Jeśli tak to po wiele?

majo 21.09.2019 22:06

Paczuszka dotarła. Dzięki.

majkowski1 23.09.2019 09:49

Cytat:

Napisał majo (Post 652275)
Paczuszka dotarła. Dzięki.

Również dziękuję i pozdrawiam ;)

Cytat:

Napisał garbaty (Post 652172)
czy długi M i krótki L ze 150 są na stanie? Jeśli tak to po wiele?

Grubszych jeszcze nie mamy, muszę pogadać i dam znać.

Dario 23.09.2019 22:41

Konrad. A co z softshelami. Robią się? :)

majkowski1 23.09.2019 22:42

Cytat:

Napisał Dario (Post 652513)
Konrad. A co z softshelami. Robią się? :)

Tak, koniec msc winny być gotowe

44FG 05.01.2020 15:58

Panowie, co aktualnie macie na stanie? Potrzebuję ciepłą, oddychającą bieliznę pod hardshell gore 'na już'. Chcę w tym jeździć dopóki śniegu nie będzie.

majkowski1 05.01.2020 19:34

Daj czas do wtorku rano i napiszę co i jak.

44FG 05.01.2020 21:30

Cytat:

Napisał majkowski1 (Post 664057)
Daj czas do wtorku rano i napiszę co i jak.

Dzięki :Thumbs_Up:

mdxmd 06.01.2020 00:22

byłaby szansa na koszulkę i kalesony L ?

MrWaski 06.01.2020 00:49

Nie mogę znaleźć cen tych ciuszków...

bukowski 06.01.2020 02:58

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 664106)

nie szukaj, kupuj. towar dobry, cena jeszcze lepsza.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

krakus 06.01.2020 09:26

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 664106)

Post #1

MrWaski 06.01.2020 12:09

Patrzyłem do pierwszego i jakimś cudem nie widziałem... Thx.

majkowski1 07.01.2020 13:52

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 664101)
byłaby szansa na koszulkę i kalesony L ?

Tak.
Po "noworocznym" liczeniu już wszystko jasne:

T-shirty na stanie M, L i XL
Koszulki długi rękaw M, L, XL, XXL
Legginsy M, L, XL
T-shirty i legginsy w cenie 100pln, koszulka z długim 110pln.

Jak coś potrzeba to priv

PS tu też dopiszę - brak już w tej chwili czapek z logo

SikorP 27.01.2020 13:25

Moja szybka recenzja legginsów po tygodniu w górach:
- rozmiary -> są dobrze dobrane
- komfort termiczny jest przyzwoity -> izolację cieplną oceniam na średnią
- komfort użytkowania -> bardzo dobry, elastyczne i nic nie "gryzie" nawet po zapoceniu
- jakość/wytrzymałość -> tutaj niestety słabo, na drugi dzień przy wciąganiu na nogi materiał przerwał się na odcinku 4 cm na wysokości uda od zewnątrz

Zbyszek1 27.01.2020 14:10

Cytat:

Napisał SikorP (Post 666601)
Moja szybka recenzja legginsów po tygodniu w górach:
- rozmiary -> są dobrze dobrane
- komfort termiczny jest przyzwoity -> izolację cieplną oceniam na średnią
- komfort użytkowania -> bardzo dobry, elastyczne i nic nie "gryzie" nawet po zapoceniu
- jakość/wytrzymałość -> tutaj niestety słabo, na drugi dzień przy wciąganiu na nogi materiał przerwał się na odcinku 4 cm na wysokości uda od zewnątrz

Każdy materiał 100 % merino jest bardziej delikatny zaciąga się na zapięciach na rzepy ale i tak jakość tych jest najwyższa bo smartwool i icebreaker są słabsze.

SikorP 27.01.2020 14:30

Cytat:

Napisał Zbyszek1 (Post 666606)
Każdy materiał 100 % merino jest bardziej delikatny zaciąga się na zapięciach na rzepy ale i tak jakość tych jest najwyższa bo smartwool i icebreaker są słabsze.

Nie wiem jak inne, żona używa koszulki z merino i nigdy nic się nie stało. Btw. nic się nie "zaciąga". Legginsów wcale mocno nie naciągałem (są nieco za duże) a pękło, więc wytrzymałość jest ewidentnie do poprawki.

sudden 27.01.2020 14:34

Cytat:

Napisał SikorP (Post 666601)
(...)

a filmik instruktażowy z połowy wątku widział ? :D
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...&postcount=217

Moje się też rozdarły trochę, bo zapomniałem, że trzeba robić jak ta pani na filmie i pociągnąłem za mocno przy zakładaniu.

SikorP 27.01.2020 14:41

Pani na filmie robi wrażenie ;-) ale jak miałbym jechać gdzieś w hektar daleko i tak uważać na galoty to bym się 2x zastanowił :o

sudden 27.01.2020 14:47

Cytat:

Napisał SikorP (Post 666618)
Pani na filmie robi wrażenie ;-)

Ja też lubię oglądać fachowców przy pracy :D

Swoje rozdarłem 2 dni po zakupie, prawie rok temu, a od tamtej pory nawet nie zaszyłem bo sobie zawsze przypominam dopiero kiedy zakładam i nie rozdarło się dalej (dziura na 8-10 cm). Ale teraz noszę też w pamięci tą panią :)

HarryLey4x4 06.03.2020 08:57

Sa jeszcze na sprzedaz jakies ciuszki ?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

dawid8210 06.03.2020 09:06

Też bym lyknął. Galoty i górę

CzarnyCzarownik 06.03.2020 09:33

Ktoś może wyjaśnić zalety merino, w stosunku do poliestru (z jonami srebra)?

Z tego co kiedyś czytałem wyszło mi, że na zimowe szmaty jak i na motor lepiej wypada poliester. Generalnie plastik wysycha w moment i nie gromadzi wody jak wełna, czyli lepiej oddycha.

Plus wełny to to, ze jak jest mokra to zapewnia jakiś jeszcze komfort termiczny.

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

majkowski1 06.03.2020 09:45

Cytat:

Napisał HarryLey4x4 (Post 671008)
Sa jeszcze na sprzedaz jakies ciuszki ?

Tak, mamy jeszcze na stanie:
długi rękaw: M, L, XL i ostatnia 2XL
krótki rękaw: M, L, XL
legginsy: M, L, XL

I jest jeszcze jedna sztuka bluzy (gr.320) w rozmiarze XL.

wojtekk 06.03.2020 10:10

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 671012)

Z tego co kiedyś czytałem wyszło mi, że na zimowe szmaty jak i na motor lepiej wypada poliester. Generalnie plastik wysycha w moment i nie gromadzi wody jak wełna, czyli lepiej oddycha.

Plus wełny to to, ze jak jest mokra to zapewnia jakiś jeszcze komfort termiczny.

Moje obserwacje :
- temperatura ta sama (tak samo ciepłe ) przy mniejszej gramaturze i objętości (sprężystość).
- mniej miejsca pod kurtka i w bagażu zajmuje merino a daje taki sam rezultat jak dobry polar
- ostatnia bluza merino przyjemniejsza na gołe ciało niż polar

majkowski1 06.03.2020 10:29

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 671012)

Dużo polemiki w tej kwestii, dużo osób będzie popierać poliester i dużo przeciw... :dizzy:

Srebro w dzianinach ma nam niejako zapewnić biobójczość - czyli pozybcie się bakterii, grzybów czy pleśni... Niejako udowodniono to naukowo (niektórzy nawet piją syropy z nanosrebrem).
Nie napiszę mojej opini na ten temat... ale zastanawia mnie po co to srebro, skoro poliester nie jest atakowany przez pleśń, bakterie czy mole w szafie... ?? Jedynie nasz naskórek może pozostać na tkaninie i jeśli odzieży nie upierzemy to i tak będą bakterie... Pleśń i grzyb szybko się nie pojawią... Jak kto woli..

Moje plusy dla merino... NATURA... nie lubię sztucznego w kontakcie z ciałem - pościel, majtki, koszulki, skarpety...
Duży plus, to nie śmierdzi przez dłuższy okres użytkownia jak się spocimy nawet kilkukrotnie...

Niby szybciej wyschnie tkanina sztuczna, ale szybciej się w niej spocimy...
Można jeszcze pomyśleć czy zewnętrzna odzież tak szybko pozwoli wyschnąć pod spodem..

Poliester niby mniej się mnie czy gnie (elastyczne włókna), ale czy bielizna ma być wyprasowana?

Na początku myślałem, że będzie tylko na zimę ok, ale po kilku wyjazdach na rowerze w lecie (mimo że czarna), od 3 sezonów jeżdżę w merino...

Na pewno trwalsza jest sztuczna dzianina...

Gdybania dużo, musisz sprawdzić co dla Cb lepsze... ;)

tadzik 06.03.2020 10:43

Cytat:

Napisał majkowski1 (Post 671014)

I jest jeszcze jedna sztuka bluzy (gr.320) w rozmiarze XL.

Poproszę o dane do realizacji na PW. Dziękuję.

dawid8210 06.03.2020 11:19

Proszę w takim razie: galoty M, góra dlugi rekaw M. I dane do przelweu.

bukowski 06.03.2020 16:54

Dla mnie to nie ma co porównywać.
Merino nie smierdzi, nawet kilka dni moz a się w tym pocić i daje rade. Plastik oczywiście lepszy niz bawełna, ale wypada subiektywnie gorzej.
Merino grzeje, w wyższych temperaturach zachowuje się poprawnie. Nie wiem, jaki milaby być ten poliester, żebym dał radę zima w górach tylko z polarem. A z Merino (cienkie pod spod, grube góra) do - 5 jest pełen komfort.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

CzarnyCzarownik 06.03.2020 17:40

Nie wiem czy warto tu robić śmietnik czy w innym temacie (zrobić "wełna vs plastik").

Ja pocę się kilka dni do plastiku i jest ok. Z tego co czytałem to jony srebra "psują" komorki bakterii, dlatego nie moga one rozwijać się na przepoconej szmacie. Oczywiście co kilka dni jazdy w upale warto wyprać. Bieliznę termoaktywną zakładam zawsze, nawet jak jest 38 stopni (rekord) - moczę termoaktywną w wodzie lub się polewam (z butelki wystarczy z 200ml na gorę) i mamy przyjemny chłodek podczas jazdy.

Jak jest zimno to mam drugi grubszy zestaw. Pod namiot zimą w gorach, (zeszło do -15 nad ranem) to ubierałem jedną na drugą i polar. Normalnie nie dało się w takim zestawie wytrzymać bo było za ciepło podczas chodzenia.

Mam tylko w domu jeden zestaw grubych skarpetek z merino i na tym moja praktyka z merino się kończy. Zakładam je tylko jesk jest zimno, na skarpetki z plastiku.

Nie zgadzam się też z tym, ze merino lepiej oddycha niż plastik. Plastik szybciej schnie, więc na logikę szybciej oddaje pot. Wełna natomiast ma tendencję do zbierania tej wody. Oddychalność materiału to właśnie jego skuteczność do odprowadzania (wyparowywania) potu.

Co do "przyjemności" dotykania plastiku to ta grubsza wersja od srodka jest taka włochata, niby trochę jak polar ale nic nie kłuje, bardzo fajnje się nosi. Cienka wersja to zwykły materiał, raczej nie ma tu nic do gadania :D

Osa 06.03.2020 18:36

6 dni w drodze, temperatury 30 -33 stopnie. Na zmianę: forumowa koszulka merino i bielizna "chłodząca" rebelhorn. Rebelhorn suchutki, koszulka merino mokra.

El Komendante 06.03.2020 18:54

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 671082)
Nie wiem czy warto tu robić śmietnik czy w innym temacie (zrobić "wełna vs plastik").

Ja pocę się kilka dni do plastiku i jest ok. Z tego co czytałem to jony srebra "psują" komorki bakterii, dlatego nie moga one rozwijać się na przepoconej szmacie. Oczywiście co kilka dni jazdy w upale warto wyprać. Bieliznę termoaktywną zakładam zawsze, nawet jak jest 38 stopni (rekord) - moczę termoaktywną w wodzie lub się polewam (z butelki wystarczy z 200ml na gorę) i mamy przyjemny chłodek podczas jazdy.

Jak jest zimno to mam drugi grubszy zestaw. Pod namiot zimą w gorach, (zeszło do -15 nad ranem) to ubierałem jedną na drugą i polar. Normalnie nie dało się w takim zestawie wytrzymać bo było za ciepło podczas chodzenia.

Mam tylko w domu jeden zestaw grubych skarpetek z merino i na tym moja praktyka z merino się kończy. Zakładam je tylko jesk jest zimno, na skarpetki z plastiku.

Nie zgadzam się też z tym, ze merino lepiej oddycha niż plastik. Plastik szybciej schnie, więc na logikę szybciej oddaje pot. Wełna natomiast ma tendencję do zbierania tej wody. Oddychalność materiału to właśnie jego skuteczność do odprowadzania (wyparowywania) potu.

Co do "przyjemności" dotykania plastiku to ta grubsza wersja od srodka jest taka włochata, niby trochę jak polar ale nic nie kłuje, bardzo fajnje się nosi. Cienka wersja to zwykły materiał, raczej nie ma tu nic do gadania :D

Z zaświatów.
Czołem Czarowniku!
Kiedy "odparuje" Ci plastik?
Tylko wtedy, kiedy wilgotność względna otoczenia Ci na to pozwoli.
Jak nie pozwoli, zauważysz tę mega różnicę między plastikiem a wełną.

Lolex 06.03.2020 21:42

Cytat:

Napisał El Komendante (Post 671097)
Kiedy "odparuje" Ci plastik?
Tylko wtedy, kiedy wilgotność względna otoczenia Ci na to pozwoli.
Jak nie pozwoli, zauważysz tę mega różnicę między plastikiem a wełną.

Słuszna uwaga.

Niezłe porównanie (niestety tylko w English) merino vs. syntetyki:
https://www.ultimategearlists.com/ad...l-vs-synthetic

Jedno z kluczowych zdań, w wolnym tłumaczeniu: "Merino posiada zadziwiającą zdolność zapewniania uczucia suchości, pomimo nasiąknięcia i zatrzymania określonej ilości wilgoci. Oznacza to, że na ogół będziemy się czuć bardziej komfortowo w zawilgoconym merino, niż w zawilgoconym syntetyku, nawet biorąc pod uwagę, że to pierwsze będzie nieco dłużej schnąć."

I jeszcze jedno, odnośnie jonów srebra i innych takich: "Pokrywanie syntetyków powłoką antybakteryjną na niewiele się zdaje, a sama powłoka znika po kilku praniach."

wojtekk 06.03.2020 21:50

Moczenie koszulek jako chłodzenie wraca na starość w postaci bolących stawów :)

Qter 06.03.2020 21:59

Cytat:

Napisał wojtekk (Post 671135)
Moczenie koszulek jako chłodzenie wraca na starość w postaci bolących stawów :)

Taaaa.... A alkohol szkodzi :)

Pzdr

Qter

Dario 08.03.2020 17:06

Cytat:

Napisał Lolex (Post 671133)
Słuszna uwaga.

Niezłe porównanie (niestety tylko w English) merino vs. syntetyki:
https://www.ultimategearlists.com/ad...l-vs-synthetic

Jedno z kluczowych zdań, w wolnym tłumaczeniu: "Merino posiada zadziwiającą zdolność zapewniania uczucia suchości, pomimo nasiąknięcia i zatrzymania określonej ilości wilgoci. Oznacza to, że na ogół będziemy się czuć bardziej komfortowo w zawilgoconym merino, niż w zawilgoconym syntetyku, nawet biorąc pod uwagę, że to pierwsze będzie nieco dłużej schnąć."

I jeszcze jedno, odnośnie jonów srebra i innych takich: "Pokrywanie syntetyków powłoką antybakteryjną na niewiele się zdaje, a sama powłoka znika po kilku praniach."

W moim przypadku powyższe się potwierdza.
W emkowych merynosach nawet przy temperaturach pod 40 st. czuję się komfortowo. Przejechałem w tamtym roku Bałkany w 2 koszulkach. W syntetykach czuje się dziwnie.
Ale jak widać z wcześniejszych postów wszystko zalezy od osobnika.

HarryLey4x4 08.03.2020 20:09

Majkowski1, czytasz priv?
Please.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:31.