Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Yamaha (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=255)
-   -   Tribute to Yamaha XT 600 Z Tenere (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32760)

Zeus 06.09.2023 11:37

1 Załącznik(ów)
Gdyby się okazało że ta rama jest oryginalnie czarna to nie będę jej ruszał. Tak wygląda po zdjęciu baku i plastików (nie czyszczone wiec trochę brudno)

Emek 06.09.2023 11:58

Nie znam się ale poniżej fota z magazynu Yamaha.
https://www.yamaha-motor.eu/content/...2000.2000.jpeg

Zeus 06.09.2023 12:13

Tak, to jest pierwszy wypust do 85 roku. Ta starsza różni się od mojej. Starsza miała większą pojemność baku bo filtr powietrza był pod siedzeniem. W mojej jest pod zbiornikiem.

ctomch 06.09.2023 12:22

Obecnie restauruję 1VJ, chętnie wymienię się spostrzeżeniami i problemami, posiadam duże zaplecze serwisowe i mogę dorabiać części.
Zbieram wiedzę wszędzie. Bezcenną skarbnicą jest Mallory. Musisz się przygotować na pewne niespodziewajki spotykane w 1VJ, ten model był produkowany dosyć krótko i nawet za życia zyskał miano kultowego (nie w PL). Żeby nie przedłużać, chętnie połączę się z Kolegą w troskach i rozterkach tego żmudnego procesu.

CzarnyEZG 06.09.2023 12:32

Dawajcie tematy o tych restauracjach.
Obaj.

To dobre ku pokrzepieniu serca czasami popatrzeć też na taki wątek.

Zeus 06.09.2023 12:34

Ctomch każda wymiana informacji jest mile widziana. Ja dopiero zaczynam proces weekendowego demontażu bo na tygodniu brak czasu. W trakcie rozbiórki będę weryfikował wszystkie elementy pod kątem zużycia i wymieniał to co trzeba na nowe, także narazie to dopiero początek przygody.

Bohun 06.09.2023 12:44

Z sentymentem wspominam czasy kiedy miałem na obejściu dwie sztuki 3aj. Biała 88 i niebieska 89. Jak to mówili polska i ukraińska.
W zasadzie powinienem się tu od czasu do czasu wypowiedzieć.

https://i.ibb.co/Wp3bDS0/tenere.gif

Znalazłem coś takiego:
https://www.tenere.co.uk/forum/viewtopic.php?t=2577
TŁUMACZ

Na forum Mad Max pisze:
Cytat:

Na podstawie numeru ramy trudniej jest stwierdzić, czy Tènèrè jest niebieska czy biała, ale jeśli numer ramy jest znany i rower jest niebieski, rama jest czarna, jeśli jest mniejsza niż 34L-020101 lub niebieska, jeśli jest wyższa.
Zeus jaki numer ramy u ciebie?

Zeus 06.09.2023 13:18

U mnie numer ramy jest dużo niższy ale tam piszą o wersji 34L czyli (z tego co wydedukowałem) zbiornik 34 L pojemności (pierwszy wypust). Mój zbiornik ma chyba 24L - drugi wypust modelu.

ctomch 06.09.2023 15:13

Niuanse modelowe to nie moja bajka, tutaj Mallory jest dla mnie wyrocznią. Co do renowacji, to moja 1VJ-ta jest obecnie w kilku pudełkach. Rama, zbiornik, plastiki i inne elementy które się kwalifikują, są u lakiernika. Obecnie jestem na etapie przepuszczania reszty rzeczy przez myjkę ultradzwiękową i/lub czyszczenia mechanicznego oraz walidacji zużycia i wymiany. Skoro Twój egzemplarz był na chodzie to masz łatwiej. Mój stał kilkanaście lat nieużywany. Na ten przykład pompa paliwa nadaje się do wymiany. Do tych modeli Mikuni nie ma zestawów naprawczych. Skoro masz działający sprzęt, rozważ rozbiórkę minimalistyczną z zachowaniem działających komponentów nie ruszanych, pod hasłem, jak działa nie dotykać. Ja teraz czekam na kolejną edycję promocji "tyle lat ile ma twoja yamaha". Trochę się nazbierało :)

ctomch 06.09.2023 15:29

Cytat:

Napisał Emek (Post 828661)

To już jest dłubnięta 1VJ. Przez błotnik chociażby, błotnik pochodzi pewnie z 2KF. Popularna przeróbka, bo 1VJ miały przez ten błotnik problemy z chłodzeniem silnika. Wprawne oko doszuka się paru innych niuansów.

Mallory 06.09.2023 18:21

Cytat:

Napisał Zeus (Post 828655)
Gdyby się okazało że ta rama jest oryginalnie czarna to nie będę jej ruszał. Tak wygląda po zdjęciu baku i plastików (nie czyszczone wiec trochę brudno)

Cytat:

Napisał Emek (Post 828661)
https://www.yamaha-motor.eu/content/...2000.2000.jpeg

Cytat:

Napisał Zeus (Post 828662)
Tak, to jest pierwszy wypust do 85 roku. Ta starsza różni się od mojej. Starsza miała większą pojemność baku bo filtr powietrza był pod siedzeniem. W mojej jest pod zbiornikiem.

Emek - to jest 34L. Pierwszy wypust. Potem była 55W prawie identyczne z 34L.

A dopiero potem 1VJ - tu rama koniecznie czerowona lub niebieska.

Już to pisałem.

Tak jak ktoś wrzucił:
Jeżeli tenere 600 jest 34L i jest niebieska, to rama jest czarna do nr VIN 34L-020101.
W każdym innym przypadku 34L rama nie jest czarna.
Jeżeli tenere 600 jest 55W, 1VJ, 3AJ to rama jest niebieska lub czerwona.

Mallory 06.09.2023 18:22

Poprawiłem pierwszy post. Dodałem zdjęcia i poprawiłem krzaki i parę innych. Edytując zauważyłem jak mało wiedziałem wtedy o tenerze:)))

Zeus 07.09.2023 14:45

2 Załącznik(ów)
Obejżałem bardzo dokładnie całą ramę. Według mnie nie ma śladu przemalowywania. Zaglądałem we wszystkie niezaślepione rury i nawet głęboko we wnętrzu jest ten czarno szary kolor ramy. Np pod wzmocnieniami głowki ramy jak oczyściłem brud wyłania się ten kolor. We wnętrzu rur ramy na dowolną głębokość to samo. Raczej niemożliwe żeby ktoś zdarł stary kolor np niebieski nawet w środku rur i potem pomalował wszystko na szaro. Musiałby chyba całą ramę wrzucić do wanny z kąpielą trawiącą a później malować to proszkowo ale nikt nie robi takich rzeczy... Dodatkowo zauważyłem że numer ramy i numer silnika są identyczne więc nie ma mowy o jakiejś podmiance ramy.

Mallory 07.09.2023 16:02

1 Załącznik(ów)
Więc tak jak rozmawialiśmy - jeden kolega z FAM ma jednak prześwity spod czarnego.
Kolejną ramę czarną znalazłem na ebay i napisałem do sprzedającego, ale nie chce powiedzieć co ma w dokumentach, jaki ma w kwitach kolor.

No byłby to ewenement gdyby faktycznie była czarna rama od 1vj.
Cięgle nas zaskakują te tenerki.

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy... czy ta gąbka ne jest za długa, bo gdyby była malowana jednak ta rama to trzeba byłoby ponownie ją nakleić.
Zobaczysz czy wygląda oryginalnie?

CzarnyEZG 07.09.2023 17:27

Uwielbiam takie śledztwa :)

Kurde - człowiek się zawsze czegoś jeszcze nauczy.

Zeus 08.09.2023 12:59

3 Załącznik(ów)
Wiec tak. Gąbka na ramie wygląda na oryginalną, widać że jest stara i idealnie równo naklejona. Jak ją odrywam to pod spodem jest czarna rama. Gąbka na zadupku też jest stara i po oderwaniu pod spodem rama czarna. Śruby z przodu ramy wyglądają jak czarne ale to patyna i działanie czasu - wykręciłem jedną i przyłożyłem do śrób półki i wyglądają tak samo. Reasumując - nie znalazłem żadnego śladu żeby ktoś przemalował ramę...

Mallory 08.09.2023 17:04

No to będzie NEWS jak się upewnimy:)))

Zeus 08.09.2023 23:56

Dokładnie. Tylko jak tu się upewnić? Może jak wyjmę silnik to pokażą się jakieś nowe ślady. Zobaczymy.

Mallory 09.09.2023 10:14

3 Załącznik(ów)
Mam jeszcze jeden trop. Jak otrzymam odpowiedź się odezwę.

A dzisiaj kilka fotek tenerek werjsi 55W:

https://scontent.cdninstagram.com/v/..._nc_sid=10d13b

Mallory 10.09.2023 10:15

3 Załącznik(ów)
Moje fotki z wczoraj

Zeus 10.09.2023 13:28

Świetna sztuka. Bardzo mi się podoba w tym malowaniu.

ctomch 10.09.2023 16:46

8 Załącznik(ów)
No to jak lecą fotki to tak. W oczekiwaniu na graty zabrałem się za silnik. W pierwszej wersji miałem tego nie ruszać, ale nie mogłem patrzeć na takiego parcha. Cóż, miodu nie ma, ale tragedii też nie, jest średnio. Muszę teraz rozważyć za i przeciw co wymienić co zostawić. Przynajmniej przez jesień i zimę będzie co robić :haha2:

matjas 10.09.2023 17:42

Cylinder do szlifu, tłok do utylizacji.
Tyle co widać z góry to dźwigienki tez trochę wyślizgane pytanie jak wysokość krzywek.
Kup Plastigauge i zobacz co tam z panewek w głowicy zostało.
Pytanie jak to chodziło z takim zajebistym przedmuchem pod głowicą. Masakra jakaś.

Jak remont to remont.

ctomch 10.09.2023 18:56

No. Też otworzyłem oczy jak głowicę zdrapałem, Yamaha :D Silnik nie był rozkręcany od nowości. Trzonki zaworów nie wybite, dźwigienki i krzywki wyślizgane, ale w normalnych granicach. Panewki gładkie, nie czuć pod paznokciem. Pomierzę to jednak jak mówisz. Ulżyło mi, bo korba jest ok. Sworzeń też nie był przytarty. Na liczniku teoretycznie 48kkm

Tygrys 74 10.09.2023 21:52

Korba na dole może być ok ale na swozniu trzeba pomierzyć według serwisowki bo może być jajo.

Zeus 13.09.2023 09:32

6 Załącznik(ów)
Wyjąłem silnik z ramy i szukałem śladów przemalowania. Narazie nic. Pod śrubami silnika, szpilką wachacza, w otworach ramy itp. Tak więc dalej będę rozbierał pacjenta i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Bohun 13.09.2023 09:37

Na wspominki mnie wzięło:
- Linka sprzęgła lubi się przetrzeć w tym metalowym kolanku.
- 3 śruby od filtra oleju bardzo delikatne i podatne na zerwanie gwintu w bloku silnika.

Mallory 13.09.2023 10:17

3 Załącznik(ów)
Zeus - skontaktowałem się w sprawie czarnej ramy z Moritzem Kullmannem z Polheim w DE.
Znanym jako Motoritz. Pisałem już tu o nim.

On jest guru od tenery/XT 600 - zarabia na nich, ma ich kilkadziesiąt, w ciągłej sprzedaży kilka - ceny od 4500 euro. Były nawet artykuły o nim w gazetach w DE.

Polecam jego Instagrama: https://www.instagram.com/motoritz_moto/

Nie będę prywatnej korespondencji wklejać, ale on twierdzi i zgodził się na przekazanie dalej tego, że nie ma szans na oryginalną czarną ramę w 1VJ.

Jego warsztat robi wrażenie.

Zeus 13.09.2023 11:54

Warsztat wygląda bosko. Tak się teraz zastanawiam czy zostawiać tą ramę w obecnym malowaniu czy malować na niebiesko? Sam nie wiem. No i ile trudu musiałby ktoś włożyć żeby tak dokładnie ją przemalować i po co...

Bałtrok 13.09.2023 12:04

Nie wiem za wiele w tym temacie ale tak sobie pomyślałem czy to może być jakiś zamiennik bo np ori rama uległa zniszczeniu?

lukasz_vip 13.09.2023 12:10

Patrzę na foty i uważam, że nie była malowana bo jakby była to:
- musiała by być idealnie wypiaskowana skoro nie ma śladów innego koloru
- skoro piaskowana to dlaczego pianki nie są zniszczone

Nie widzę możliwości pomalowania tego tak aby nie było śladu.

Mallory 13.09.2023 12:30

Cytat:

Napisał lukasz_vip (Post 829219)
Patrzę na foty i uważam, że nie była malowana bo jakby była to:
- musiała by być idealnie wypiaskowana skoro nie ma śladów innego koloru
- skoro piaskowana to dlaczego pianki nie są zniszczone

Nie widzę możliwości pomalowania tego tak aby nie było śladu.

Pianki jednak chyba są za długie trochę - tak mi się wydaje, ale głowy nie dam.
Mi też wygląda na niemalowaną.

Tak czy inaczej - trudna decyzja i cholera wie co robić.

Zeus 13.09.2023 12:56

No właśnie też nie wiem. Ale nawet gdyby założyć że była malowana to patrząc po stanie nawet tych pianek można by sądzić że była malowana bardzo dawno temu więc też byłaby to "zabytkowa" cecha aczkolwiek odstępstwo od oryginału. Z drugiej strony mogło się zdarzyć przecież że np praktykant w fabryce albo np pijany majster wlał zły lakier i zamiast niebieskiego ileś ram pomalowali na czarno i nie zostało to jakoś szczególnie odnotowane. A może puścili niedużą serię czarnych ram ale stwierdzili że będzie taniej jak wszystko będzie niebieskie. Sam nie wiem i nie chciałbym pochopnie pomalować tego na niebiesko a potem żałować...

CzarnyEZG 13.09.2023 13:47

Jeżeli zdecydujesz się na malowanie ramy to po pierwsze to będzie widać, po drugie wtedy zasadniczo wszystko będziesz musiał zrobić na lalkę, żeby to miało ręce i nogi (spatynowany silnik w nowej ramie, albo oryginalne plastiki będą wyglądały jak gówno w lesie)

Ja bym zostawił.

Co do genealogii koloru - a jest możliwe, że to rama od innego modelu i ktoś ją przełożył bo stara uległa zniszczeniu?

ctomch 13.09.2023 13:53

Dżizas, przestańcie!!!! Co jest oryginalne, nieoryginalne, (kogo to obchodzi) skupmy się na remontach i odbudowach.

Mallory 13.09.2023 14:02

Cytat:

Napisał ctomch (Post 829238)
Dżizas, przestańcie!!!! Co jest oryginalne, nieoryginalne, (kogo to obchodzi) skupmy się na remontach i odbudowach.

O właśnie:))) haheeee

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 829235)
Jeżeli zdecydujesz się na malowanie ramy to po pierwsze to będzie widać, po drugie wtedy zasadniczo wszystko będziesz musiał zrobić na lalkę, żeby to miało ręce i nogi (spatynowany silnik w nowej ramie, albo oryginalne plastiki będą wyglądały jak gówno w lesie)

Ja bym zostawił.

Co do genealogii koloru - a jest możliwe, że to rama od innego modelu i ktoś ją przełożył bo stara uległa zniszczeniu?

Ctomch.... mogę jeszcze??? spróbuję.... Czarny - od innego modelu nie pasuje bez rzeźby. Ta jest od 1vJ 100%.
Tomek wybacz:)))

ArtiZet 13.09.2023 14:09

Cytat:

Napisał Zeus (Post 828796)
Dodatkowo zauważyłem że numer ramy i numer silnika są identyczne więc nie ma mowy o jakiejś podmiance ramy.

Czy to nic nie wnosi do śledztwa ??

CzarnyEZG 13.09.2023 14:30

Dobra - nie drążymy dalej :)

Dawaj foty z remontu, obojętnie jaką decyzję podejmiesz.
To się ma Tobie podobać.

ctomch 13.09.2023 15:02

Cytat:

Napisał Zeus (Post 829228)
No właśnie też nie wiem. Ale nawet gdyby założyć że była malowana to patrząc po stanie nawet tych pianek można by sądzić że była malowana bardzo dawno temu więc też byłaby to "zabytkowa" cecha aczkolwiek odstępstwo od oryginału. Z drugiej strony mogło się zdarzyć przecież że np praktykant w fabryce albo np pijany majster wlał zły lakier i zamiast niebieskiego ileś ram pomalowali na czarno i nie zostało to jakoś szczególnie odnotowane. A może puścili niedużą serię czarnych ram ale stwierdzili że będzie taniej jak wszystko będzie niebieskie. Sam nie wiem i nie chciałbym pochopnie pomalować tego na niebiesko a potem żałować...

Masz ładną 1VJ. Remontuj ją i przemaluj, lub nie, ramę. Jeśli będziesz się decydował na malowanie ramy, to pls nie gwałć jej żadnym proszkiem tylko prawilnie podkładuj i maluj warstwami, uprzednio po szkiełowaniu lub sodowaniu. Przy czym polecam drugą metodę, droższa, ale pozwala zachować delikatne detale nietknięte.

Lewar 14.09.2023 11:48

Nie wiem czy to właściwe miejsce ale poszukuję przełącznika zespolonego świateł ( najlepiej oryginalnego ) do mojej 1VJ 1986 bo ten, który posiadam jest w stanie agonalnym oraz wyleciał przycisk od pipipki i nie mogę go znaleźć. Albo może ktoś wie jaki zamiennik ale żeby nie wymagał wymiany ( przelutowania) złączek?

Zeus 14.09.2023 16:01

1 Załącznik(ów)
Ja niestety nie mam na zapas. Znalazłem za to drugie w sieci zdjęcie 1VJ z czarną ramą (pierwszego już nie mogę znaleźć a to słaba jakość bo zdjęcie z monitora). Widać że ta tenerka trochę przeszła ale ramę ma czarną. Czy oryginalna? Nie wiem...

Bohun 14.09.2023 16:40

Jeszcze coś takiego ale trzeba założyć konto co też uczyniłem. Artykuł na 40 lat Tenere.
Nie mniej jednak informacja i genetyka kolorów, ale o czarnej ramie nic. Są zdjęcia z czarną i niebieską ramą co daje świadectwo że takie też były produkowane?

Tego nie wiedziałem:

Cytat:

Capped off with authentic rally-spec 28-litre tank, painted in Yamaha’s racing colours of white and speedblock red or (for the French) Gauloises blue. The Ténéré was the real deal.
Cytat:

Całość uzupełnia autentyczny, rajdowy zbiornik o pojemności 28 litrów, pomalowany w wyścigowe kolory Yamahy: biały i czerwony Speedblock lub (w przypadku Francuzów) niebieski Gauloises. Ténéré było prawdziwą okazją.
Duże zdjęcia:

https://i.ibb.co/XCMkrB0/cq5dam-web-2000-2000-2.jpghttps://i.ibb.co/MngWGJQ/cq5dam-web-1200-1200.jpg https://i.ibb.co/3cRzSSw/cq5dam-web-2000-2000-1.jpg

Link do strony:
https://www.yamaha-motor.eu/gb/en/ya...y-2023/#tenere

Mallory 14.09.2023 17:25

Ta ze zdjęć z czarną ramą to francuska 34L.

Bohun - wielkie dzięki za ten artykuł!!!
W końcu wiem ile mniej więcej tenerek 600 się sprzedało:
całkiem niewiele ok. 60 tyś (mniej niż AT i Junaka polskiego), dlatego współczynnik kultowości w niektórych magazynach na zachodzie ciągle rośnie, tym bardziej, że to motocykl terenowy więc wiele zginęło w boju.

Yamaha dined out on the sales success for years (60,000 units sold in a decade).

ctomch 14.09.2023 18:25

Cytat:

Napisał Lewar (Post 829356)
Nie wiem czy to właściwe miejsce ale poszukuję przełącznika zespolonego świateł ( najlepiej oryginalnego ) do mojej 1VJ 1986 bo ten, który posiadam jest w stanie agonalnym oraz wyleciał przycisk od pipipki i nie mogę go znaleźć. Albo może ktoś wie jaki zamiennik ale żeby nie wymagał wymiany ( przelutowania) złączek?

Zadzwoń do gości z Głuchołaz (numer z OLX 697577685), kupowałem u nich prawy przełącznik w idealnym stanie. Lewe też mają.

Zeus 16.09.2023 21:35

3 Załącznik(ów)
No dobra. Jedziemy dalej z rozbiórką. Rama goła. Zdecydowałem że będzie niebieska. Także do roboty.

Zeus 16.09.2023 21:40

1 Załącznik(ów)
Acha, jeszcze pytanie- co to jest? Było w gumowym kapturku nie podłączone do niczego. Brak styków, wejść, końcówek itp.

Lis 16.09.2023 22:09

Circuit protector: https://www.hosiden.com/en/products/...em_TBC6000_001
Przykłady użycia: https://www.hosiden.com/dcms_media/other/circuit_Ex.pdf

Zeus 18.09.2023 15:27

Dzięki za odpowiedź. To teraz kolejne pytanie. Czy ktoś zna kod lakieru niebieskiego do 1VJ (a najlepiej i żółtego) po którym w mieszalni dorobią taki lakier?

ctomch 18.09.2023 15:50

RAL5005 'signal blue' Pantone 294, żółte to wszystko naklejki były

Bohun 18.09.2023 16:35

Plastikowe boczki w mojej 3AJ były tylko polakierowane. Plastik był w kolorze niebieskim i nie było pod lakierem bazy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35.