![]() |
ATomku, Pojechałbym, ale mam właśnie 3koty dachowe które kładą dachówki. Szczęśliwej podróży wam życzę.
|
Zastanawiam się czy organizatorzy ogarną te tłumy na odsłonięciu pomnika. Tam jest sporo miejsca wokoło ale zapowiada się, że będzie mnóstwo ludzi. Trzymam kciuki. Do zobaczenia.
|
Do zobaczenia. Szerokości.
|
|
Dużo ludzi, budujące
|
1 Załącznik(ów)
Budujący jest fakt, że pomimo prawie zupełnego przemilczenia w mediach informacji o rocznicy Rzezi Wołyńskiej oraz odsłonięciu pomnika - Ludzi przyjechało bardzo, ale to Bardzo Dużo!!! Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony frekwencją.
Za to brak kogokolwiek z przedstawicieli rządu czy prezydenta....... Budzi ogromny niesmak, osobiście odbieram to jako zniewagę wręcz pogardę dla Narodu. |
Cytat:
Politycy mieli dużo czasu by to zorganizować i żaden nawet palcem w bucie nie kiwnął... Zniewagą były dziesięciolecia przemilczania przez kolejne rządy tego tamatu. Nie wiem, tak słyszałem. |
1 Załącznik(ów)
Rzeź Wołyńska w ukraińskim wykonaniu, to oskórowanie orła, przedstawionego na pomniku przez Mistrza Pityńskiego, gdzie każde z piór to znane imiennie polskie rodziny zebrane w społeczności 2,5tys wiosek- lotek i skrzydeł,
orła z wydartym sercem, odrąbaną głową i ukradzioną koroną. To trwające nadal bezczeszczenie pamięci ofiar przez zakłamanie i zapomnienie. Tak słyszałem. Załącznik 136335 Z pozdrowieniami od Józwa Bernackiego z Huty Pieniackiej |
1 Załącznik(ów)
Niestety, nie udało mi się dotrzeć :vis:
W czasie obchodów jeszcze byłem za granicą. Pojadę w weekend, spokojnie bez tłumów się zadumać. Co do poprzednich wpisów odnośnie bezczeszczenia, zapomnienia/zakłamania pięknie ujął to Otoka Frąckiewicz w pierwszych minutach ostatniego odcinka. |
Najbardziej chyba jednak boli to o czym mówił na kazaniu ksiądz. Żaden biskup z diecezji nie przyjął zaproszenia.
Dla mnie tam właśnie w tym momencie była Polska. Nie w Warszawach, Krakowach , Gnieznach tylko w sosnowych lasach pod Jarocinem. A jak już zaśpiewano hymn to stare chłopy, bajkery, jak szafa trzydrzwiowa w kamizelkach z naszywkami oczy miały czerwone. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:10. |