Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

aadamuss 06.06.2021 14:16

Wie ktoś czy ze Szwajcarii do Chorwacji da radę przejechać przez Włochy tranzytem bez testów? pozdr

Lakrua 06.06.2021 14:22

Przekroczyc granice Chorwacja / Wegry mozna na tescie . A jak wyglada powrot Chorwacja/ Wegry ?

Adagiio 06.06.2021 19:37

Jeśli trafisz na kontrole na granicy IT to bez testu może być różnie, u nich nie ma czegoś takiego jak tranzyt. Wiem że na granicy w Chiasso Brogeda jest punkt po stronie CH gdzie za 40 franków robią szybki test, tak było 3 tygodnie temu jak jechałem z Lugano do IT. Jakbyś był na granicy po południu kiedy do IT będą wracać pracujący w CH włosi to nie kontrolują nikogo bo za duży ruch. Byłem na przełomie ostatnich kilku miesięcy ze 3 x w Lugano. Ale wtedy jeszcze obowiązywała kwarantanna w IT dla obcokrajowców na wjeździe, teraz nie ma. Jest jeszcze jedna opcji kontroli, drogówka, albo caramba do rutynowej już na terytorium kraju.
Jak będziesz przejeżdżał granice IT/SLO to nie głównym przejściem tylko tymi bocznymi po 19.00 w zasadzie nigdy nie widziałem tam żadnej kontroli. Ale nie ma reguły.

Test potrzebny jest na wjazd do Chorwacji, jak jedziesz przez Węgry tranzytem to nie trzeba żadnego testu. Wróciłem w nocy z RO, nikt mnie o nic nie pytał i nie zatrzymywał do kontroli oprócz granicy H/RO i RO/H.

luk2asz 06.06.2021 23:38

A myśmy mieli problemy w Neum. Przy wjeździe z Kotoru do Chorwacji powiedziusmy ze tranzyt. Zostalismy na noc w Dubrowniku i rano dalej przez Chorwację. Na granicy w Neum pani Chorwatka pyta gdzie. Tranzyt, kliknęła w komputerze i się zaczęło. Test. Nie mamy, mamy szczepienia. Na bok i czekamy, ona dzwoni. Po 15 minutach poprosiła zaświadczenia i powiedziała, że ok. Wpisała coś w komputerze. Na wyjeździe z Neum strażnik mówi, że 12 godzin tranzyt.
Wyjechaliśmy z Chorwacji jednak ponieważ kolega miał zaświadczenie zrobione przeze mnie :-).

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

krytek 07.06.2021 14:11

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 736859)
............... Po 15 minutach poprosiła zaświadczenia i powiedziała, że ok.............

jakie zaswiadczenie ?

matjas 07.06.2021 15:16

Dzisiaj w Czechach NCkiem. Zero pytań gdziekolwiek.
Z pozytywów styka być 22dni po pierwszej dawce i nic nie trzeba mieć więcej.

Pogoda piękna.
Po południu jadę na testy Indiana :D a co!

m

luk2asz 07.06.2021 16:44

Z centrum e zdrowie

radiolog 07.06.2021 16:54

Z konta IKP można sobie wydrukować europejską wersję paszportu covidowego , odpowiednio pozaginać, do portfela i jazda.
Jak jechałem na Sycylię o testy pytali w McDonaldzie i przed promem, oraz na powrocie we Wiedniu w Hotelu, ale starczyła stara wersj potwierdzenia szczepienia po angielsku.
Generalnie motocyklistów puszczają, bez pytań i zatrzymań .

ctomch 07.06.2021 17:25

Wczoraj wróciłem z RO. Nikt, nigdy, nigdzie, o nic. Pełna wyjebka.
Ja byłem tylko 2 dni. Przekraczałem i wracałem piątek-sobota, solo. Może też mieć znaczenie.

wooocash 07.06.2021 22:06

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 736813)
Do Kosowa da się wjechać na dowód, wiem że nie ale...?

niestety jeden kraj się ostał w tej części Europy gdzie trza mieć paszport :(

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:48.