Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

Robur82 07.06.2021 22:56

Wracam z Rumuni do Polski, mam kontrolę na granicy
Jestem bez szczepień i bez testów.
Rozumiem, że dostaję przykaz kwarantanna i jestem gdzieś w system wklepany
Jak zrobię w domu test to mnie zwolnią z tej kwarantanny

ArtiZet 07.06.2021 23:30

Cytat:

Napisał Robur82 (Post 736952)
Wracam z Rumuni do Polski, mam kontrolę na granicy
Jestem bez szczepień i bez testów.
Rozumiem, że dostaję przykaz kwarantanna i jestem gdzieś w system wklepany
Jak zrobię w domu test to mnie zwolnią z tej kwarantanny

Piszesz teoretycznie ??
Po pierwsze to musiałaby Cię Straż Graniczna na tej granicy spisać wiec zrób to tak, żeby wrócić taką granica której nie ma ;) Czyli lądem na pewno się da w przeciwieńswie gdybyś przylecia samolotem.
Jak już byś dostał kwarantanne to żaden test domowy Cię z niej nie zwalnia tylko test robiony w laboratorium; najtańszy antygenowy 150-200zł w zależności od miejsca...jedna Pani z Ukrainy mi mówiła że na granicy od strony UKR płaciła 130

aadamuss 08.06.2021 16:23

Adagiio dzięki za info. Takie coś znalazłem, prawda czy fałsz?

Testów nie muszą przedstawiać:

osoby wjeżdżające do Włoch własnym środkiem transportu, pod warunkiem, że opuszczą terytorium Włoch w ciągu 36 godzin od wjazdu. Za taki „tranzyt”, w myśl obecnych przepisów epidemicznych, uznaje się wyłącznie przejazd przez terytorium Włoch bez postojów. Zatrzymanie się np. na nocleg skutkowałoby natomiast uznaniem podróży za „krótki pobyt”, a to z kolei wiązałoby się z koniecznością przedstawienia aktualnych wyników testów w kierunku covid-19;

ArtiZet 08.06.2021 16:42

Ktoś śledzi sytuację C-19 w Gruzjii...samolotem nie na kołach...taki spontan się pojawił :D

Robur82 08.06.2021 16:44

Teraz kolejna hipoteza
Jadę na weekend pojeździć sobie po krętych drózkach do
Czech
SK
DE
AT
Nie mam szczepień ani testów, zamierzam poza PL 3dni / 2 nocki być
Mam kontrole na granicy któregoś z tych krajów, i co wtedy
cofaja mnie?
wlepiaja mandat za usiłowanie?
przymusowo kierują na test?

A teraz kolejna hipoteza, Już wjechałem na własne ryzko i na II dzień mam kontrolę
ściemniamy, że dopiero wjachałem i jadę gdzięś tam,
bajka się nie klei, albo mnie pod hotelem zgarneli
jak potraktują?

Adagiio 08.06.2021 21:06

Nigdzie takiej informacji na stornach w IT nie widziałem, wiem że na granicy kontrolują nadal testy i słyszałem że bez testu nie chcą przyjmować do hoteli czy pensjonatów. Ale ostatnio nie śledzę już szczegółowo przepisów bo mam papier o szczepieniu.
Od wczoraj godzinę policyjną wydłużyli do 24.00 i maski do końca lipca na zewnątrz przedłużyli, to tyle ze świeżych info.

Lakrua 08.06.2021 21:41

Ma ktoś info jak z noclegami na Węgrzech ?

luk2asz 08.06.2021 22:01

Spałem dwie noce w tranzycie w ten weekend. Pierwszy nocleg ogarnął mi sąsiad Węgier, drugi z bookinga. Nie było problemów.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

chrusja 08.06.2021 22:44

Czy ma ktoś info jak traktowane są osoby zaszczepione (dwie dawki) chodzi mi o Włochy??

czaras 09.06.2021 02:54

Cytat:

Napisał Robur82 (Post 737047)
Teraz kolejna hipoteza
Jadę na weekend pojeździć sobie po krętych drózkach do
Czech
SK
DE
AT
Nie mam szczepień ani testów, zamierzam poza PL 3dni / 2 nocki być
Mam kontrole na granicy któregoś z tych krajów, i co wtedy
cofaja mnie?
wlepiaja mandat za usiłowanie?
przymusowo kierują na test?

A teraz kolejna hipoteza, Już wjechałem na własne ryzko i na II dzień mam kontrolę
ściemniamy, że dopiero wjachałem i jadę gdzięś tam,
bajka się nie klei, albo mnie pod hotelem zgarneli
jak potraktują?

Jako stary antysystemowiec ;) oraz przeciwnik eksperymentów medycznych, dołączam do Twoich dylematów, tym bardziej, że też planuję wypad do A i chciałbym zahaczyć o IT. Poczytałem trochę wytycznych na oficjalnych stronach dot. Austrii i przyjąłem następującą strategię: przed przyjazdem do A trzeba się zarejestrować na ich oficjalnej stronie, gdzie ilość danych identyfikujących mnie trochę poraziła, ale..... jest furtka ;) zamiast wypełnienia tej rejestracji można pobrać stąd formularz i można go mieć ze sobą na czas pobytu w A. Trzeba go wypełnić i masz w nim różne opcje opisujące Twoją sytuację. Ja jadę na 5 dni więc drukuje sobie 4 kopie i codziennie jeżdzę z nową, w której wpiszę jako datę wjazdu do A datę z dnia obecnego lub poprzedniego oraz zaznaczę: brak testu/szczepienia-zobowiązanie do wykonania w ciągu 24h testu antygenowego lub pcr. W przypadku kontroli mówię, że właśnie wjechałem dziś lub wczoraj i zmierzam ku miastu, w którym wykonam test. Przy okazji testy są u nich bezpłatne i można je wykonać w ciągu godziny. Ja nie zamierzam się testować, stąd lekkie obawy przed znalezieniem noclegu, bo podobno hotelarze o to pytają, ale celuję raczej w małe prywatne pensjonaty więc myślę, że to przejdzie ;) Aha i wybieram jakieś zaściankowe przejście graniczne na wlocie do A, nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że na takich bedzie większa szansa na przejazd bez żadnej kontroli.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38.