![]() |
Cytat:
|
U mnie to samo.
Pytanie mam - rozumiem, że w tych naszych motocyklach nie ma układu co się kiedyś zwał 'Combined-ABS' czyli powinienem hamować jednym i drugim hamulcem? Pytam bo nie znalazłem o tym informacji a w CBR mam ten układ i szczerze mówiąc odzwyczaiłem się używać tylnego hamulca bo działał sam w połączeniu z przednim. |
Cytat:
Nie ma, hamujesz obiema kończynami , inaczej skuteczność spada Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
|
Dobrze, że mam nowe buty. Może trochę krótkie ale podeszwy jeszcze wiele hamowań zniosą :D
|
Łączony hamulec był np w Transalpie XL700. Naciskając nożną dźwignię hamulca, przednie koło delikatnie hamowało.
Całe szczęście wycofano się z tego pomysłu gdyż był to głupi i niebezpieczny patent. Osobiście leżałem poprzez ten system. |
Cytat:
|
nie porównujcie hydraulicznie łączonych układów hamulcowych CBS czy dual CBS do zintegrowanego układu na poziomie pompy abs:
1.hamując przodem zawsze hamuje przód i tył z takim rozdziałem sił aby żadne z kół nie traciło trakcji. 2.hamując tyłem hamuje wyłącznie tył jest to super rozwiązanie i jedyne co może zrobić to poprawić bezpieczeństwo a nie go obniżyć... miałem taki układ w BMW i trochę mi go teraz brakuje. |
Gdzie widzisz poprawę bezpieczeństwa bo ja jej nie dostrzegam. Bez podtekstów, jakbyś mógł wyjaśnić.
|
W Hondzie układ działa odwrotnie co było bardzo niebezpieczne. System podwójnego hamowania jest niebezpieczny. Po to są dwa osobne hamulce aby nimi kontrolować maszynę. To nie jest samochód drogowy.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:00. |