Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Warsztat - wyposażenie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13892)

CzarnyCzarownik 09.09.2021 00:02

No i dziś zostałem tokarzem :D

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3eafa98344.jpg

Tylko nie mogło być idealnie. Ktoś mi nie wysłał uchwytu 4 szczękowego i zabrakło instrukcji w zestawie. Moze jutro się uda naprostować temat bo z tego co patrzyłem to za uchwyt jestem okolo 1k w plecy :(

Za jakiś czas fabryka powinna zacząć dzialać, marzenia powoli się spełniają :D

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

matjas 09.09.2021 01:00

etam. 3 szczekowym ogarniesz większość tematów.
oczywiście lekramuj wysyłkie.

curva nawet DRO ma i zegar do gwintów. łaaaał - zajebioza :D

CzarnyCzarownik 09.09.2021 01:52

Początkowo chciałem sobie sam dorobić DRO jak we frezarce. Kupione bezpośrednio u Chinola było tańsze :D Miałem też upatrzony bardziej budzetowy model tokarki, ale czekałem już ponad pół roku i co miesiac tylko slyszałem aby dzwonić za 2-4tyg bo już dostawa będzie za moment...

Jakiś czas temu pojawiły się niby te same co chciałem, ale z mniejszym uchwytem i mniejszym przelotem - nazywało sie to "ulepszony model".

Kilka dni temu wyskoczyła ta. Budzet trochę przekroczony, ale ma 52 przelotu, uchwyt 200 i DRO - czyli wszystko co chciałem.

Teraz nic tylko toczyć wałki :D

matjas 09.09.2021 10:23

ma zegar do gwintów - jak mi tego brakowało /i brakuje w mojej/!!!
no i przelot po ch... zjebista jest! graty - wygląda naprawdę MEGA!

IMO tokarka to jest NAJlepsze co można mieć w warsztacie. jak się człowiek przyzwyczai to się okazuje, że służy nie tylko do toczenia ale i do wciskania, wyciągania, prostowania, centrowania, frezowania, szlifowania... proste mimośrody można toczyć również na trójszczękowym uchwycie :D

ile masz między kłami? 600 będzie? stoper widzę również jest... masz również usuwane łoże pod uchwytem? to byłby dopiero wypas.

dobrze ją wypoziomuj.

trzymam kciuki jak zawsze!
m

CzarnyCzarownik 09.09.2021 12:01

Jak robić mimośród na 3 szczękowym? Jeszcze tego nie widzę.

Miedzy kłami mam 1000. Po wyjęciu mostka 480 średnicy :D

matjas 09.09.2021 12:23

pod jedną szczękę wkładasz przekładkę :D

to kawał sprzętu jest i demontowane łoże. zajebista tokarka. no i normalna skrzynka nortona a nie przekładanie zębatek jak u mnie.

naprawdę zazdroszczę.
:D

Kazmir 09.09.2021 21:29

Kuźwa:( Nie nie zasnę:drif::drif:

Melon 09.09.2021 21:40

Pikna łona:D

motomax 09.09.2021 23:38

1 Załącznik(ów)
Gratulacje po latach wycieczek po tokarzach też uznałem że jest to jeden z niezbednych elementów wyposażenia warsztatu..

ja od roku też tokarz :D..

W końcu udało się kupic wymarzone Emco V13 320x650 choć 1000 byłby ideałem.,przelot 38 uchwyty 160mm

Tokarka jak to uzywana wymagała dopieszczenia no i tak już rok ją dopieszczam...

Renowacja wizualna no i mechaniczna i tak sie zaczeło..
geometria,skrobanie suportu,szufladki,kasowanie luzu na tuleji konika.. i inne zabiegi..

śmiem twierdzić że zakup tokarki to mały wydatek w porównaniu do zakupu osprzetu do niej.

do tej pory udało sie kupic
oryginalny uchwyt 3 szczekowy Emco z drugim kompletem szczek
oryginalny uchwyt 4 szczekowy Emco z drugim kompletem szczek nowy
planszajba 300mm nowa
2 tarcze zabierakowe Bison-bial do uchwytów nowe
podtrzymka stała i ruchoma oryginał Emco uzywane
Uchwyt do tulejek 5C Emco uzywany
blokady suportu oryginał Emco pjedyńcza i rewolwerowa uzywany
kły mk5 i mk3
kły obrotowe mk3
noże i płytki Sandvik i Iscar
poluję jeszcze na zegar do gwintów,uchwyt 4 szczekowy niezależny i 6 szczekowy z regulacją osadzenia.

Niestety koszta są bardzo duże i nie da sie kupić tego wszystkiego odrazu....

Bedę śledził temat,gratuluje i czekam na pierwszy wiór :D

a to moja

CzarnyCzarownik 10.09.2021 02:35

Ja bałem się zakupu używanej maszyny. Ogladałem olx i wyglada to identycznie jak z motocyklami - wszystkie w stanie idealnym i wszystkie po remoncie :D

Motomax pewnie to grubsza maszyna niż chinka, ale jak piszesz musiałeś podremontować. Dużo taka robota wyszła? Jak z precyzją, dokładnością teraz? Jakbyś kupował ponownie to chinol czy znowu stara maszyna?

Zestaw wydaje się spoko. Faktycznie akcesoria sporo kosztują :D Przekonałem się o tym na frezarce :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:36.