![]() |
Cytat:
Może kiedyś przyjdzie czas na inną gumę , ale narazie jestem mega zadowolony z tej oponki na przodzie. |
Cytat:
Anakee 54V najbardziej asfaltowa z tej trójki i w off to raczej tylko szutry a reszta to okazjonalnie i pod warunkiem, że kierownik wie o co chodzi :) Moim zdaniem najmniej przyczepna(podobna w śliskości Anakee 3) i po mocniejszym odkręcenie gazu zawsze uruchamia się kontrola trakcji :( Po 6 tysiącach sprzedałem, minimalne zużycie pomimo 80% asfaltu. Motoz GPS - kupiłem na fali mody na Motozy :), chciałem model Adv ale ciężko było dostać i cena zabijała. Daje radę w offie, nawet w błocie czy piachu ale z racji budowy kierownik musi wiedzieć co robi bo tył lata radośnie na prawo i lewo :) Na asfalcie stabilnie i po 11 tysiącach zużycie niewielkie(z tym, że 60% asfalt) ale od 2-3 tysięcy km cholernie głośna się zrobiła i śliska. Pomimo tych dwóch wad , moim zdaniem, to najlepszy wybór w kwestii szerokopojętej turystyki asfaltowo offowej... |
[QUOTE=Marek_W;695963]To szkolenie to gdzieś pod Wrocławiem? Bo jak tak to od nas 3 kolegów jedzie chyba(Olsztyn) a swoją drogą jak wasze doświadczenia z Mitas E07? Planuje teraz takie kupić. Szutry dopiero zacznę więc świeżak jestem.
Szkolenie Dąbrowa Górnicza 26-27.09 |
Po wielu rozmyślaniach kupiłem jednak Pirelli Scorpions rally str. Chyba nie ma problemu z zakładaniem jej na felgi Afryki? Bo jako tako wersji dętkowej nie ma...
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Wątek ma prawie 100 stron a i tak wiadomo że do jazdy 70/30 Pirelki MT90 biją całą resztę na łeb trakcją i trwałością. Blisko jest Motoz ADV ale obecnie mega drogi i słabo dostępny.
Jak coś schodzi po 5-7 kołach to szkoda tego rozważać chyba że to kostka i tylko w teren, to jeszcze ma jakiś sens. |
Jeszcze w temacie opon taka uwaga. Motoz adv jest ok ale śliski na mokrym i kosztuje sporo. Za nieco ponad połowę tej ceny jest mitas E09 który też jest śliski na mokrym a w terenie robi lepiej. Kolega do LC8 woli tego mitasa np i jak się zużyje to wyrzuca i kupuje nowego bo niedrogi jest. Inny kolega wywalił E09 po jednej jeździe bo mu za ślisko było a sam śmiga na anake wild i chwali.
|
Cytat:
Ja od opony oczekuję trakcji i przewidywalnego zachowania w każdych warunkach. Trwałość opony nie jest dla mnie tak ważna, choć sama zmiana opon w mojej rzeczywistości to połowa ceny opony. Oczywiście przy wyjeździe w dzikie strony, są inne priorytety, ale w Europie z oponami nie ma problemu. Trochę filozoficznie, ale co mi z zaoszczędzonej kasy z długowiecznej opony, jak albo się wyjebię albo opona zabierze mi cześć zabawy z jazdy? Tym niemniej szanuję wybory innych i czytam co piszecie, bo w większości przypadków macie rację, bo wiedza wynika z doświadczenia:bow: |
Cytat:
|
Cytat:
Mitas na mokrym jest ewidentnie gorszy od motoza, w terenie raczej bez różnicy, na suchym mitas mniej płynnie kladzie sie w zakretach. Natomiast istotną różnicą jest przebieg - żadnej 09 nie zmieniałem później niż po 10 tys. km, podczas gdy ADV dociągnął do 18 tys. km. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:23. |