Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Honda CRF1100 - 2020?? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34219)

MrWaski 21.01.2020 16:15

Cytat:

Napisał dubel (Post 665982)
I to jedyna wada jaka widze w tym ukladzie :D

To zasadnicza wada! ;)
Jeszcze w przedszkolu, na rowerku, pierwsze co opanowałem to hamowanie z poślizgiem i obrotem o 180°. Oj, dostawałem nie raz burę od tatki jak to zobaczył...

mdxmd 21.01.2020 16:49

Piszemy o iabs a nie o dualach hondy... Z I-ABS można szpanować nawrotkami bo tył to tylko tył.

bigboykr 21.01.2020 17:09

Nie chcę robić zamieszania, ale skoro było BMW przywołane do tablicy...
Tam działanie układu hamulcowego przód/tył jest zależne od trybu jazdy. Np w Enduro mode jeśli zahamujesz np najpierw tyłem to spokojnie będzie hamował tylko tył.
Na asfaltowe tryby jest dual, gdzie najpierw przyhamowuje lekko tył i dopiero po ułamku sekundy dołącza się przód. Przynajmniej na prostej. Służy to stabilizacji toru jazdy.
Co do szybko zużywających się klocków tył. Jeśli hamujesz ciągle delikatnie, co chwilę palce naciskają klamkę to tak, zużyją się szybko, bo układ właśnie tyłem hamuje. Metoda? Hamować zdecydowanie, mocno, cieszyć się jazdą :) wtedy klocki tył wytrzymają dłużej.
Mówię to całkiem poważnie.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Dubel 21.01.2020 17:16

Moral z tego taki, kto hamuje ten przegrywa :D

mdxmd 21.01.2020 17:31

Delikatnie to hamuje się silnikiem i klocki się nie zużywają... Honda i tak nie da iabs bo już nie ma miejsca na guziki. Niedługo trzeba będzie studia kierunkowe aby jeździć moto, kiedyś śmiałem się z gościa co wyrżnął na trawie i tłumaczył to nie włączeniem jakiegoś trybu terenowego a tu proszę z własnej niewiedzy trza płakać 😀

Melon 21.01.2020 18:57

Dual-cbs lub abs hondy jest bardzo dobry na asfalt.Więc nie pisać bzdur jak się z tym nie jeździło.Mowa tylko o czarnym i turystycznie.

consigliero 21.01.2020 19:35

Tak czytam i się zastanawiam czy potrafiłbym jeszcze hamować, inaczej na czarnym inaczej na szutrze, z przodem z tyłem. W moim motocyklu mówiło się o hamulcach półzintegrowanych, przód działa na oba hamulce, tył działa na tył. Tych z tyłu schodzi sporo, choć ostatnio jakby mniej, tarcza też z tyłu schodzi często. Z przodu mam drugie klocki i pierwszą tarczę, przepraszam drugą, bo pierwsza sprawiała kłopoty i w którymś momencie producent zmienił na tarczę jak w motocyklach model 2007 czyli z elementami antywibracyjnymi z dwóch stron.

mdxmd 21.01.2020 20:32

CRF obficie hamuje silnikiem przynajmniej ta 2016 tarcze hamulcowe przy 93.000km w b.db stanie a duużo swego motocyklowego życia spędziła w górach i jeszcze te ok 40.000 pociągną.

APC 21.01.2020 22:23

Że też nie macie co robić tylko bić pianę i teoretyzować :D

CzarnyCzarownik 21.01.2020 23:01

Jakby było co robić (przykładowo jeździć) to nie było by takich dyskusji jak tu, czy w temacie o latarkach :D

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:06.