![]() |
Cytat:
|
Z innej beczki, kogo jeszcze policja trzymała za świecące się kierunki ?
prawie straciłem dowód :) |
Cytat:
Mnie w Belgii jeszcze nikt nie zatrzymał ale tutejsza policja ma teraz ważniejsze problemy |
Poprostu powiedzialem ze takie sa teraz standardy i nowe moto ze tak poszlo na cala europe :)
Kazal mi przy przegladzie zworocic uwage zeby przecieli kabelki i swiecilo tylko jak zalaczy sie kierunek :) Ale mam zamiar wozic ze soba xero homologacji i innych papierow z salonu co by mi dupy wiecej nie zawracali |
Cytat:
|
Grzechu2012 a nie korzystniej było pałkarzy wysłać na drzewo a po odpowiednim czasie, wziąć papugę i Hundę albo pałkarzy pozwać za tzw straty...
Dlaczemu masz se kazać se kabelka przecinać?? to gupie jakieś, jest... |
Cytat:
W Ameryce jeżdżą bez zółtych kierunkowskazów i mają na to homologację ale w Europie tym papierkiem można w piecu napalić. Maja być żółte i tyle. Nie rozumiem takiego podejścia i kwestionowania prawa . Ci co sobie kleją szyby na ciemno też wyskakują z homologacją a przepis mówi jaka ma być przejrzystość szyby i koniec dyskusji albo zdziera na drodze albo traci dowód rej. Skoro nie zabrał ci dowodu to trafiłeś na uczynnego który nie zrobił ci problemu. Hindus , mam wrażenie że niektórzy za wcześnie z tego drzewa zeszli ze swoimi poglądami. |
tutaj jest rozporządzenie ministra infrastruktury i rozwoju odnośnie wyposażenia pojazdów. Myślę, że jeśli chcesz kiedyś wytłumaczyć policjantowi swoją rację, to na podstawie tego dokumentu.
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU20150000305 Proponuję też zapytać się o ten problem w Hondzie przy najbliższej okazji. Ciekawe co oni na to? edit: Jako ciekawostkę mogę podać, jakakolwiek przyczepka musi być wyposażona w swój trójkąt ostrzegawczy. Za brak (tylko jeden w aucie) grozi normalny mandat. |
no spoko ale przecież Afryka została dopuszczona do ruchu, w innym wypadku nie dostała by przeglądu technicznego, dowodu rej. itp...
|
Cytat:
|
Nie, masz kapcia w przyczepce, rozstawiasz trójkąt, a autem jedziesz po koło zapasowe. Po drodze psuje się auto i rozstawiasz drugi trójkąt ;)
|
Jeśli Africa nowa z salonu tzn przeszłą wszelkie potrzebne badania homologacyjne w naszym kraju i jeśli są na to papiery Policja może powiedzieć grzecznie dziękuję i odjechać.
|
Cytat:
PS masz koło zapasowe do przyczepki? |
Nie mam :p Ale mnie jakieś fatum prześladuje. PS też nie wiedziałem o drugim trójkącie ;)
|
Cytat:
To nie na tym polega homologacja? Tak się tylko pytam nie kwestionuje że masz rację. |
Cytat:
Heheh dobre! Mam takie same zdanie! |
No baaa... Całkiem niedawno było głośno o gościach, którzy urządzili dość daleki trip na trialach, a tam wiadomo jakie są zbiorniki..
Idąc tym tropem, nowa Afryka nie powinna mieć wcale zbiornika paliwa. Zaoszczędzimy na wadze, będziemy bardziej "trendy" i nikt się czepiać nie będzie :). A benzynę to sobie w plecaku będziemy transportować :). |
Homologacja, certyfikat, zgoda księdza... to wszystko można mieć - tylko trzeba wiedzieć na co ta zgoda była wydana, certyfikat, homologacja i jakie są wymagania- czyli od kogo wydana i czego dotyczy.
|
podejdzmy do tematu tak:
Zachodzę do salonu, podoba mi się nowa AT, wpłacam kasę i wyjezdzam, i tak na prawdę mam w nosie homologacje i inne pierdoły, kupuję w pełni sprawny pojazd w Polskim salonie do poruszania się po Polskich wspaniałych drogach dla czego mam być za to karany ?! |
O to pytaj się hondy. Może sprzedali produkt który jednak nie spełnia wymagań? A może są w stanie jakoś to wytłumaczyć?
klik klik klik tapatalk |
no to może zwrot kasy za niespełniający warunków dopuszczenia do ruchu pojazd? znając ceny hondy to może być niezła kaska.:haha2:
|
JOŁ
Wczoraj zaliczyłem jazdę tesówką nowej AT w manualu oto moje subiektywne spostrzeżenia. Łączna trasa jaką zrobiłem miała około 50km i obejmowała szybki przelot na obwodnicy Wawy a następnie ubłocenie świeżynki na terenie przylegającym do lotniska Okęcie Najpierw co na duży minus: Pierwsze co się rzuca zaraz po zajęciu miejsca za kierą, to przy moich 191cm brak komfortowej pozycji tj. kąt zgięcia kolan jest za duży. Do pełni szczęścia podnuszki musiałyby powędrować o około 5cm do dołu(albo siodło jeszcze do góry a było już niestety na maxa) Następnie szyba powinna byś wyższa bo przy 140 urywa łeb od turbulencji. Trochę za miękko było zestrojone przednie zawieszenie co skutkowało sowitym nurkowaniem przy ostrym hamowaniu. Jakość plastików jest tragiczna! jak do motocykla tego typu można zamontować taki gównolit! Opony z którymi wychodzi z fabryki na asfalcie trzymają świetnie ale na błotko, nydyrydy - jedynie such szuter to wszystko co mogą z siebie dać, mimo wszystko podjechałem bez większego trudu pod górkę spotterską:D. Co na duży plus: To co przechodzi samo siebie to WYDECH mruczy tak że mógłbym go słuchać bez ustanku. Nareście moto z charakterem brawo! Genialna zwrotność średnica zawracania to dokładnie miejsce parkingowe dla osobówki. Fantastyczna stabilność przy 160km/h, jak również podczas jazdy w korku. Bardzo dobre hamulce, ABS też działa ok - plus za odłączany tył. Kontrola trakcji - może i na mokrym asfalcie się przyda ale w terenie odłączyłem czym prędzej - generalnie zbędna. Tylny zawias wybiera wszystko perfekcyjnie, studzienki czy poprzeczne koleiny są zupełnie nie wyczuwalne. Reasumując: Powiem tak jest dobrze ale... bez szału, to znaczy nie jest to motocykl wart wszystkich pieniędzy i z pewnością aktualna cena 53tysie to o 13tysięcy za dużo. ( a ceny akcesoriów to dopiero zagadka z dupy wzięta! ) Przy cenie 40tysi nie było by się do czego przyczepić nawet do tych gównianych plastików (które rażą tandetą), a tak to "Sorry Winnetou" pzdr Śmierzu |
Cytat:
|
Kiedyś w Hiszpanii i Chorwacji trzeba było mieć dwa trójkąty w jednym samochodzie, na przód i tył ale teraz chyba poszli po rozum do głowy :-)
|
Nowe akcesoria od Palmer products.
Element pozwalający na regulację szyby. http://s410372035.initial-website.co...g?t=1454838870 http://s410372035.initial-website.co...g?t=1454838664 i wysoka owiewka http://s410372035.initial-website.co...g?t=1454843875 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Można wszystko tylko gdzie tu sens za taką kasę pakować jeszcze więcej bo to nie takie albo to siakie ? Można kupić odrazu Ktm za 65 tysi i sprawa załatwiona.
Twierdze że wszystko ma swoje cenę a czasami cena jest nie adekwatna. |
Zgadzam się
|
Cytat:
|
Cytat:
Inny budżet. Inny klient. Narzekanie bez zmian. |
Kosmetyczna zmiana gmoli do CRF, tak samo jest w wersji nr I
https://lh3.googleusercontent.com/-a...82yw%2B078.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-D...82yw%2B079.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-A...82yw%2B080.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-C...82yw%2B081.jpg |
manewrowanie pomiędzy w korku 7:53
|
Henry , czemu nie ma zdjęć od przodu i od tyłu np. po boku? Jest to jedna z ważniejszych informacji użytkowych każdej konstrukcji.
|
Dzieju, poszukaj trochę...http://africatwin.com.pl/showpost.ph...postcount=4501
|
Ok, dzięki . Już widzę co chciałem zobaczyć.
|
Radku.
Tak jak pisałem jest to moja subiektywna ocena, masz rację że jednemu podoba się to drugiemu tamto i to co dla jednego jest "wadą "dla drugiego jest idealne. Niestety ale dla wysokich są to wady, oczywiste można je usunąć albo odpuścić AT i znaleźć coś innego np. Ktm. Czy Ktm to inny budżet? Nie sądzę, dla wysokich osób jak się podliczy koszta wszystkich udogodnień Afriki to wychodzi się na budżet Ktm'a. |
Nie jestem jakoś szczególnie wysoki. Mam 193cm wzrostu.
Nie potrafię się odnieść do KTMa bo żadnym nie jeździłem. Mogę się odnieść do RD07a bo mam. Kąt ugięci kolan jest bardziej odprężony, bez podwyższenia kierownicy jest mi wygodniej na siedząco i stojąco niż na starej Afryce z podwyższeniem. Ochrona przed wiatrem jest dużo lepsza. Jest mi zwyczajnie cieplej. Mniej dmucha zarówno na korpus/głowę jak i po kolanach. Prędkości w okolicach 120km/h w ogóle nie czuć gdzie w starej Afryce kombinowalem z deflektorami, było głośno i wiało zdrowo. Generalnie do 180km/h nic nie budzi mojej odrazy, szybiej nie mialem okazji :) . Pewnie dużo zalezy od doświadczeń i czym się wcześniej jeździło. Ja przesiadając sie z Afryki na Afrykę czuję się jak w domu tylko w innej epoce. :) |
Cytat:
|
No bo stara afryka co by nie mówić jest z innej epoki.
|
Jednak motocykle z tamtej epoki pomimo wszystkich swoich braków i wad mają duszę i to coś czego nie można bliżej sprecyzować
|
To się nazywa wspomnienie młodości. Naszej i motocykla :)
|
Cytat:
:drif: |
Lepi niestety latka tak szybko uciekają - wydaje się, że młodość tak niedawno przeszła a jak człowiek policzy to aż się nie chce wierzyć, że to już tyle czasu minęło ;)
Kiełbasy mieliśmy najlepsze w Europie do kwietnia 2004r. z uwagi na najbardziej restrykcyjne przepisy i normy. Ja najbardziej pamiętam jak smakowały krótkie Caro, teraz się już takich nie robi a ja przestałem palić |
To ja żeby zagaić merytorycznie, bo właśnie się przejechałem i mam banana na gębie.
Wielkiego doświadczenia nie mam - ot, poprzednią afryką RD07a przejechałem 80 kkm w pięć lat, trochę pociuchrałem, trochę szosy. Wymagań nie mam wygórowanych - ma być twarda, dobrze się prowadzić, dać mi swobodę podróżowania, nie psuć się. ONA JEST SUUUUUUPER!!!! Prowadzi się jeszcze lepiej niż poprzednia, w łapach jest lżejsza, mocy jak dla mnie w sam raz, gabarytowo pasuje do mnie jak ulał (mam 177 cm wzrostu), pozycja do jazdy idealna, pierwszy raz nie miałem potrzeby przesadzania czterech liter tam i nazad. Faktycznie trochę wieje przy 150, ale w sumie w poprzedniej zrezygnowałem świadomie z długiej szyby a potem z deflektorów - bo lubię, jak mi wieje, a hałas rozwiązuję zatyczkami do uszu. W poprzednicze miałem z tyłu twardszego Ohlinsa, a przód był po prostu luźny - więc w tej jest bardzo podobnie ;-). Plus za silnik, hamulce, środek ciężkości, poręczność*, prześwit, wygląd - to oczywiście plusy dodatnie w stosunku do poprzedniej RD07. Co do ceny - uwazam, że to bardzo dobra cena za nowoczesny motocykl w tej klasie, który ma duże szanse służyć bezproblemowo przez 10 lat. *zwrotność, czucie w rękach, pozycja w czasie jazdy, ogólna ergonomia, regulacja kanapy (u mnie w dolnym położeniu jest idealnie). Zamówiłem manualną HRC :) ale strasznie długo trzeba czekać :/ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wracając do sprawy kierunkowskazów. Zapytałem o to na oficjalnym profilu FB Hondy i dostałem taką odpowiedź:
Cytat:
|
sneer, no to będą już dwie (bliźniaczki?):D
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38. |