![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
taaa? to sobie obejrzyj to co Jorge wrzucił i zastanów się racjonalnie jeszcze raz
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=26060 |
Oczywiście bezawaryjność nowego produktu pana Hondy to na dziś trochę zaklęcie, ale nie bezpodstawne. To solidna firma, bez dużych wtop; z tego, co pamiętam, największy światowy producent silników benzynowych. Miałem w życiu kilka hond, wszystkie były bezawaryjne.
Dlatego napisałem "ma duże szanse". |
Świat na głowie.
Tandeta normalnością,solidność niszą :D. |
Cytat:
Wizualnie najbardziej teges jest czwórka HRC.. |
Cytat:
|
Ale plastiki akurat się nie pogorszyły.
|
ja mam plastiki doskonałej jakości ale łańcuszki rozrządu czeskie ĆZain, do Czechów nic nie mam, ale poprzednio montowane były na całe życie silnika a te pepiczki 60-80.000, do tego nie przewidziano wymiany bez rozbierania całego silnika... tzn. nie można kupić zapinki do zakucia....a BMW ma wyłączność u Pepiczków i nigdzie na rynku wtórnym tego nie ma ...
łańcuchy ĆZ były też montowane w napędzie F800GS, może niektórzy pamiętają ich gumowatość... dlaczego nie DID! mamy obecnie ciekawą sytuację, gdzie firmy robiące doskonałej jakości produkty są omijane przez producentów i mają się coraz gorzej a te średnie albo lipne przeżywają bum.... np. fltry MEIWA wyszły już prawie z rynku... nie patrzcie na takie pierdoły! silnik, przeniesienie napęu, zawias na tym się jeździ a plastiki ... |
A plastiki się zbiera :D
|
Jak jest co zbierać :D
|
Własnie dlatego że ludziska nie patrzą nie mlaskają tylko na ślepo kupują producenci wstawiają gówno! Bo niby poco lepsze skoro i tak się sprzedaje i tak. Ludzie sami sobie krzywdę robią a potem jest lament :dizzy: gdyby się nie sprzedawał to jeden czy drugi producent musiał by jednak posłuchać głosu rynku i zrobić fest!
|
Cytat:
a w obecnej sytuacji raczej sprzedawał się nie będzie dobrze... |
W tym przypadku od świeżej kajzerki (f800gs) wolą ciepłą paryską (r1200gs) :D
|
Cytat:
Ciekawe natomiast, że nie zrobili typowego Tesco. |
Ups! Jak widać porządne osłony silnika mogą się przydać.
https://1.bp.blogspot.com/-9stwJYOsl...0/IMG_5696.jpg ale można zalepić :D https://4.bp.blogspot.com/-9UJOsonc8...0/IMG_5716.jpg |
To teraz oprócz powertape'a i trytytek poksylina i do przodu!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Czy cokolwiek z wyposażenia dodatkowego warto brać? Bo mi wychodzi, że nie:
1. Gniazdo zapalniczki drogie, na plus jest to, że chyba tam jest takie fabryczne miejsce na to. 2. Centralki nie chcę - miałem i praktycznie nie korzystałem. 3. Oryginalny gmol - na oko bez sensu. Dorabianych też nie chcę, to kolejne parę kilo, a na razie chęc do ciuchrania jakoś mi spadła. I tak muszę AC mieć (bo leasing), więc co się będę obudowywał. 4. Kufry piszecie że z gównolitu. W poprzedniczce chwaliłem sobie centralny+worek ortlieba na tylnej kanapie. 5. Grzane minetki piszecie że słabo grzeją :/ a za 1 500 to można mieć takie działające i na dobrą wutke zostanie. |
A niektórzy mówią, że gmole są zbędne, bo po krzaczorach przecież nie latają :haha2:
Często ludzie piszą, lub dzwonią o gmole, bo była gleba, bo potłuczone plastiki które trzeba kleić i malować,bo uszkodzony bak lub czacha. Tak se myślę; czemu człowiek ciągle jest mądry po szkodzie ? Czyżby myślał, że ON, nigdy się nie wyłoży ? Naiwność to się nazywa. |
Cytat:
QurczaQ - to nie moja. Chłopcy po Maroku latali. |
Cytat:
|
Co tam było na poprzedniej stronie o jakości? ?? :D
|
Ależ miałem gmole w poprzedniczce, nawet je ze dwa razy polamalem, raz młoda sarne wysłałem na drugi świat. Ale teraz Afryką chce sobie spokojnie pojeździć, czarne plus szutry. Bez upalania. Syn mi dorosł i chce się z nim powloczyc tu i tam.
Jak zepsuje sobie plastiki czy czache to niczego nie będę kleił, tylko z AC wymienię. |
Sneer,
ja też tak uważałem, że spokojnie i gmole niepotrzebne - i wiadomo, trochę piasku i szkoda całkowita ;) Jak chcesz możemy się jakoś "ustawić" - obejrzysz robotę Henrego na crf'ie. Co do reszty Twoich pytań: Ad1: przed odbiorem afry zawiozłem do salonu gniazdo oxforda -zamontowane w dedykowane miejsce, wygląda jak oryginał :) Ad2: Zamówiłem i używam non-stop. Głównie w garażu, bo mniej miejsca moto zajmuje. Zawsze można zdjąć. Ad3. Tu już moje zdanie znasz. Nie chcę w razie "W" kalkulować czy zgłaszać szkodę z AC czy też może się nie opłaca, bo za rok za afrę i samochody w rodzinie zapłacę 4k pln więcej za AC... Ad4: Nie widziałem ich na żywo, więc się nie wypowiem. Planuje centralny z oferty H&B i rolka. Ad5: Jak w pkt. 1 - zawiozłem oxfordy, grzeją jak to oxfordy - bardzo dobrze. Sterowanie oryginalnych masz zamontowane na manetce, jak masz dużą dłoń chyba może to przeszkadzać. No i za gniazdko i zapalniczkę zapłaciłem 260 pln (montaż gratis), a nie 1800 pln jeżeli ma to dla Ciebie znaczenie ;). Dla mnie, za opcję wyświetlania mocy grzania manetek na wyświetlaczu, to kapkę za dużo. pzdr tommi |
Cytat:
Tommi, dzieki za merytoryczna odpowiedź. Łazy są mi po drodze na moją wioskę, a dzisiaj tam nawet u dentysty będę :-) Ten tydzień u mnie słabo wygląda, ale w przyszłym po 18 mogę w dowolny dzień. |
A ja się pytam grzecznie czy takie cyrki były ze starymi afrykami ?? nie wyjedziesz w błoto a już myslisz-musze kupic osłonę silnika, gmole itd bo jak się wywrócę to pójdzie dekiel od silnika albo plastiki za 3 koła Super Powrót Legendy nie ma co.. Motocykl jest fajny i tylko tyle i nie ma co go wynosić na piedestały
|
Zaryzykuję tezę, że starej afryki nikt z forumowiczów nie kupował nowej w salonie. To i płaczu nie było.
|
Podos kupił, ale już dawno nie ma, teraz moczy kij w wodzie i wyciąga ryby...
|
Podos się nie liczy ;)
|
Pytanko.
Ktoś z forum tankował dzisiaj w Prażmowie około 17:30 nową AT ? |
Podnosił ktoś kierownicę w crf'ie?
Jeżeli tak, to na jakie podwyższenie się zdecydowaliście? |
Cytat:
|
Jakiego jesteś wzrostu? Ja testowałem CRF w dniu wczorajszym i było mi wygodniej w pozycji stojącej na nowej AT niż na mojej XRV, ale w mojej mam nie podniesioną kierownicę i przy 180 wzrostu jest za nisko.
|
Mam 190 cm, jeżeli to pytanie jest do mnie. W 07 mam akcesoryjną kierownicę renthala, dodatkowo podniesioną, korki w lagach, dołożone wentylki z 4ki i co tam jeszcze przewidział dział tuningu FAT ;) i na stojąco jest mi na niej wygodniej niż na crf'ie.
Przesunę kierownicę, nie próbowałem tego, ale zdaje mi się, że najlepiej będzie dać podwyższenie i wtedy modzić z kątami. |
Ja mam 193, w rd07a miałem roxy pivoty podnoszące i przesuwające kierownicę do przodu, sama kierownica również była lekko przestawiona do przodu (na ile szyba pozwalała). W crf po przekręceniu kierownicy w mocowaniach lekko do przodu jest mi na stojąco całkiem komfortowo. Nie można przesadzić, żeby handguardami nie pukało w rogi czaszy przy maksymalnym skręcie kierownicy - oczywista oczywistość :).
|
Ok. Jak nie sprzedam swojej Africy to będę kombinował żeby podnieść kierownicę.
|
|
Okazja!!! Nowa afryka do sprzedania w dobrej cenie
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/de...er=1&fnai=prev |
Ponad rok już ją sprzedają, cena faktycznie ciekawa, drożej jak za crf.
|
4 Załącznik(ów)
Właśnie wczoraj miałem okazję przez godzinę testować nową Afrykę:))) Można, w Honda Karlik Poznań, się zapisać na testy.
Wysokość - dla mnie (192cm wzrostu) dużo lepiej jest na mojej RD04 - siedzenie mam wyżej (przerobione) oraz dużo wygodniej na stojąco - na mojej z podwyższeniami 35 mm bardzo wygodnie, na nowej bardzo niewygodnie - pochylony musiałem jechać. Czyli i na siedząco i na stojąco RD04 lepiej. Jak stałem na światłach to trochę niski i mały ten moto mi się wydawał... Skrzynia biegów - pierwszy raz jechałem na DCT i wprawdzie, gdybym miał kupić to wybrałbym manual (jeżeli w przyszłości będzie to właśnie manual), ale myślałem, że automat działa gorzej - daje radę do DCT. Hamulce - genialne, jeździłem w deszczu dlatego wiem co mówię... po prostu naciskasz i hamuje bez poślizgów, szybko, optymalnie... SUPER. ESP - działa, pomaga, ładnie kontroluje na mokrym zrywanie tyłu. Zawias - nie wypowiadam się - tylko po asfalcie i po mieście jeździłem. Silnik - jest moc. Wydech - cicho jest, ładny i przyjemny bas się wydobywa. Elektronika - ABS, ESP, wyświetlacz i światła awaryjne... - ładnie to działa. Wygląd - rzecz gustu - stara dla mnie ładniejsza jednak. Cena - 56 000 - dla mnie to dużo za dużo, ale skoro się sprzedaje jak świeże bułeczki to znaczy, że cena dla Hondy ustalona prawidłowo. Kilka zdjęć z RD04. Inna sprawa to obsługa w dziale motocykli Honda Karlik Poznań - polecam, znają się na rzeczy, są pasjonatami i wiedzą o czym mówią. |
Też wczoraj jeździłem.
Czerwona w manualu. Zrobiłem jakieś 60km (i off i asfalt). Najpierw wady: - CENA (za golasa ponad 53kpln to trochę za dużo, za 45 bym się nie zastanawiał minuty) - trochę słabo się zbiera z dołu...do ok.3-3,5k obr prawie nic się nie dzieje, przy stałej jeździe na 3tyś delikatnie szarpie, - automatyczne włączanie kontroli trakcji i absu po wyjęciu kluczyka (trakcja dla mnie zbyt czuła nawet na pierwszym ustawieniu...odrobina piachu na asfalcie i już odcina napęd, jeździłem na wyłączonych obu systemach) - fabrycznie tył za miękko zestrojony, nie nadąża za przodem na większych dziurach (nie ruszałem ustawień, bo nie miałem czasu zsiąść z moto, ponoć było na serii) - bardzo mało miejsca między kołem a błotnikiem (przy kostkach i dobrym błocie/glinie przeczuwam niezłą 'jazdę'...) - zamiana miejscem klaksonu i kierunków w stosunku do poprzedniczki i innych moto (na początku na wszystkich trąbiłem przy zmianie pasa ;) ) - lusterka tragedia...ładne, ale nic nie widać (ale pewnie wystarczy założyć zwykłe okrąglaki i po problemie) - ceny dodatków w Hondzie to jawna KPINA!!! Plusy: - zajebiście ładny motór (szczególnie czerwona):D - silnik płynnie i miękko oddaje moc, nie wyrywa rąk ze stawów, ale potrafi bardzo żwawo przyspieszać, 160 nie czuć prawie wogóle, ŻADNYCH wibracji, bajka! Miejscami brakuje 'pierd..nięcia' z gazu i nie wygląda jakby sama chciała na gumę iść z gazu jak 690, ale za to jest bardziej przyjazna w obsłudze i w przeciwieństwie do KTMa można jechać spokojnie ;) - skrzynia działa b.fajnie, biegi same wskakują, cicho i płynnie (nie trzeba przytrzymywać biegu przy zmianie jak w KTMie) - zawiasy działają fajnie (90km/h po kocich łbach i na siedząco nic nie czuć, osobiście bym ustawił trochę twardziej + stłumił bardziej głównie tył), przód trochę nurkuje przy ostrym hamowaniu, ale bez tragedii - poręczny motór, fajnie się prowadzi, nie jest ociężały w żadnym przypadku - kanapa wygodna, dająca kierowcy możliwość zmiany pozycji (dla 195cm za niska, ale to może Zet by poprawił, bo 1500 za akcesoryjną nie dam :dizzy:) - ochrona przed wiatrem dobra, mały deflektor bym dorzucił i będzie cacy (dostawałem wiatrem na górną część gogli, pod daszek) - spalanie przyjazne, na ok 60km jazdy mieszanej (15km poza asfaltem- leśne ścieżki + szybkie szutry, szybko po asfalcie, korki) wlałem ok 3l Ogólnie jestem oczarowany i miło zaskoczony. :drif: To taka współczesna wersja starej Afry, nie jest wybitna w żadnym miejscu, ale jest spójna i wiarygodna. Fabrycznie bardziej nastawiony na ogólna turystykę niż czochranie w offie, ale to klasyka. Przynajmniej ma potencjał (w przeciwieństwie do gs800 :fool2:). Przy moim wzroście trzeba podnieść i przestawić kierę (faktycznie jakoś ją dziwnie ustawiają na początku - za bardzo do kierowcy), kanapę podwyższyć trochę, wywalić gumy z podnóżków, dodać deflektor, zmienić lusterka. Wydech też bym założył lżejszy, bardziej rasowy i wywalił katalizator z tą plastyczaną osłonką :convulsion: (04 na Motadzie brzmi jednak sporo fajniej :cool:). Do tego może jakieś gmole silnika (na pełne nie mam ochoty) + większa micha pod silnikiem/deklami. Ogólnie moja czwórka mi bardzo leży, podwyższona, WP48 z przodu, jednak smuklejsza w talli (wygodniej przy jeździe na stojąco), ale pewnie mógłbym się łatwo przestawić na CRFę. Jakby była możliwość zakupu wersji bez 'wspomagaczy' za mniejszą kasę to bym brał w ciemno, a tak się trochę waham...chyba jednak wolę wydać 'trochę' więcej na nową Hondę niż kilkuletnią 990R (których w sumie nie ma na rynku) :rolleyes: |
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale trzymam kciuki i czekam. |
Cytat:
|
Yamaha nie ma dwucylindrówki w wersji ADV. To raczej uzupełnienie oferty coby mieć model mogący konkurowac z V-stormem czy Versysem. Z jednym singlem XT660 i Supertenere mają po prostu dziurę w ofercie w porównaniu do konkurencji.
|
Motocykl na kołach 21-18 jako konkurencja do Versysa i VStroma? :eek: Że niby Versys to motocykl segmentu adv ? :lol8:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:10. |