Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Warsztat - wyposażenie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13892)

matjas 14.09.2021 02:25

Cytat:

Napisał motomax (Post 748234)
imak pod noze 20mm? wielkosć uchwytu równa sie wielkosci noża,uchwyt 160 to noże 16x16,uchwyt 200 to i noże 20x20..

nie do końca tak jest :D
no bo np.:
taki ja mam imaki wymienne = jeden imak jeden nóż.
tokarka oczywiście jest zabawkowa w porównaniu z Czarownikową - Proxxon PD400 - 400mm między kłami. Uchwyt 100mm.
założeniem była ówczesna potrzeba i maksymalny element do obróbki - sztyca półek główki ramy lub oś koła. najczęściej i tak były to zawory motooilera w setkach sztuk rocznie.

ale
uchwyt 100mm spokojnie ogarniam noże o trzonku 8-10-12mm

tak samo będzie z większymi tokarkami, które mają wymienne imaki a nie jeden obrotowy, dajmy na to na 4 noże.

przy toczeniu, że tak nazwę, dalej w lesie, nie wyobrażam sobie takiego imaka x4.
mam zaopatrzonych w imaki 10 noży. każdy ma swój ustawiony pod siebie imak. repozycjonowanie i tak jest z dokładnością do około setki. jak dla mnie to i tak za dużo z reguły.

m

CzarnyCzarownik 14.09.2021 03:20

Wałek kupię i przeciągnę, sam jestem ciekawy jaki stożek wyjdzie :D Tylko przy toczeniu na 600-800mm w jaką grubość wałka celować? Sam konik z kłem chyba nie da rady i musi być ruchoma podtrzymka?

Zestaw mikrometrów już jedzie DHL od chinola, bo suwmiarką to dupa a nie pomiar.

Myślę jeszcze nad imakiem szybkozmiennym. Zastanawiam się nad polularnym "250" model 250-100 (nóż 14mm maks) lub 250-200 (nóż 17mm maks). Pytanie, czy większy imak może przeszkadzać i czy mniejszy ma jakieś zalety?

Kupiłem już zestaw noży 12mm, bo były w zestawie płytki x10 do każdego noża w dość spoko cenie. Docelowo myślałem raczej o 16x16 do grubszej roboty, do tego chciałem dokupić kilka mikro noży i wytaczadeł (pierdki 3-5mm) do mikro części.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

flisak 14.09.2021 07:31

Sprawdź te mikrometry na wzorcach. Ja kiedyś chiński odesłałem. Miał walniety skok śruby.

motomax 14.09.2021 08:55

Multifix czy inne szybkozmienne imaki są fajne,ale przy szybkich obróbkach bez mega precyzji 4 nożowy imak jest szybszy.

Multifix jest drogi w zakupie i kilkanaście oprawek by sie przydało które tez tanie nie sa. Zobaczymy może sie kiedyś skuszę,na razie zbieram noże,płytki i inne cuda by niczego w osprzecie nie brakowało.

Noże 12 troszkę małe jak na gabaryt tej tokarki, w DTR powinno być napisane jaka wielkość trzonka

Wytaczaki VHM super sprawa,tak jak płytki z borazonem i można łozyska toczyć :D

Z ciekawości jakiej firmy zamawiałeś Shahe?

matjas 14.09.2021 10:56

nie przesadzaj z tą szybkością. przy wprawie zmiana narzędzie to 3 sekundy - zresztą ja tam nie jestem ludzkie CNC, żeby mnie interesowały ułamki sekund na proces.
od samego początku miałem te wymienne imaki i jakoś nie chciałbym nabyć imaka obrotowego z czterema naraz.

czarny kup sobie wałek aluminium fi50x500-600mm. materiał przyda Ci się bankowo kiedyś do toczenia jakichś przekładek czy tulei. przejazd kontrolny i tak zrobisz finalnie z postępem noża do dychy max i minimalnym posuwem, więc taki nacisk na wałek nie powinien spowodować jego ugięcia. wynik da Ci pojęcie nt geometrii urządzenia.

CzarnyCzarownik 14.09.2021 14:52

Mikrometry sprawdzę na jakimś wzorcu lub znanym materiale. Też jestem ciekawy jak to będzie działać. W komentarzach na aliexpress ludzie wrzucają obrazki z pomiarów kulek do łożysk (?) i wymiar zgadza się co do tysięcznej. Zamawiałem Shahe, cyfrowy, chyba najpopularniejszy model u Chinola. Dostawa kurierem z Hiszpani więc za moment powinien być.

Kupiłem tutaj: https://s.click.aliexpress.com/e/_ADrdGC

Do wewnętrznych średnic kupiłem mikromierz analogowy, ale dostawa z Chin więc sobie poczekam.

Co do egzotycznych płytek to znalazłem jakiś ruski kanał na YT i koleś toczył łożyska. O ile pamiętam to miał jakieś diamentowe płytki. Chwalił się bo kupił na ebaju zestaw płytek za 100$ bo ktoś sprzedawał warsztat po kimś i się nie znał, a tam były takie perełki.

Multifixy, te z możliwością ustawiania kątu kosztują sporo. Imaki 250-100 / 250-200 mają tylko 2 opcje montażu (0 lub 90) i kosztują 750-900zł na alledrogo. Uchwyty pod noże z 250 są jeszcze dużo tańsze niż multifixy. 250-101 jest po 50zł/szt, a większy 250-201 za 90zł.

No to kupuję alu wałek PA6 45mm, będę miał już materiał na korki do amorów :)

Lucky Luke 14.09.2021 15:47

A ja się cieszyłem , że niedawno kupiłem sobie elektryczny klucz udarowy :D

Navaja 14.09.2021 19:38

Po tych tokarkach, frezarkach czy innych mikrometrach zapytam o bardziej przyziemne urządzenie:

widział ktoś może końcowkę do pompowania kół ale żeby była podwójna: na zawór presta i schrader. ???

Wiem, że są takie do pompek nożnych czy tam ręcznych ale ja potrzebuję do pistoletu do pompowania.

Mogę i zarzucić tę pompkową ale nie wiem czy przy ciśnieniu z kompresora nie puści połączenie skręcane, bo takowe mają te głowice do pompek.

Oczywiście wiem, że są specjalne redukcje, które nakręca się na zaworek presta i można zwykłą końcówką pompować ale już kilka pogubiłem i jak są potrzebne to nie ma ich pod ręką.

Emek 14.09.2021 20:20

Są takie co nakręcisz na zawór presta tak jak ten kapturek zabezpieczający. Wtedy nie zginie. Może tą drogą?

Navaja 15.09.2021 20:23

Ale to musiałbym cały czas z tym jeżdzić. To zła droga.
Mam na takie nakręcane ale zdejmiesz to potem, piźniesz gdzieś w skrzynke i jak potrzebne to nie ma.
Poza tym to od dołu jest odkryte więc syf w zaworek by leciał.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:51.